Komentář Domov

Revoluce je tady!

Foto Jiří Plocek

Kam až to může jít? Nad některými nápady zůstává rozum stát, stejně jako nad některými médii.

Lidové noviny přinesly 24. dubna  na první stránce článek s velkým titulkem Revoluční návrh: klouzavé letní prázdniny. K němu se ještě vrátím. Nejdřív ale poznámku: V podání dvou mainstreamových deníků ze stáje jednoho miliardáře si zvykáme už na ledacos. Jejich redakce nedávno na čtenáře vypálily titulek jako z akčního filmu: Invaze štěnic, jindy zas šokující zjištění Péče o slepice zdražuje vajíčka. Nyní na stánku vidím dvoje rozdílné noviny (MfDNES a LN) se stejně vypadající první stranou. Bližším průzkumem periodik člověk zjistí, že jde o jednu celostránkovou reklamu. Obchod vládne světem. Teď už jenom čekejme, kdy se v rámci zefektivnění mediálního provozu oba tituly spojí a hlavičky novin budou jedna na stránce nahoře, druhá dole. Ušetří se tím také jeden honorář.  A aby to bylo korektní, tak by se pozice hlaviček mohla každý den střídat.

Vraťme se však k revolučnímu návrhu. Stojí za ním Asociace cestovních kanceláří (ACK), "která si od opatření slibuje prodloužení letní sezóny ze dvou měsíců na čtyři", od června do září, přičemž začátky prázdnin by se v různých krajích nastavily různě. "Sezona by se tím rozložila … a to se všem, kteří se angažují v cestovním ruchu, vyplatí. Navíc by to vedlo i ke snížení cen," tvrdí Jan Papež  z ACK.  Takové věci jako koordinace učebních plánů, podnikových dovolených, učitelských dovolených, přijímacích řízení, rozdílnosti mezi kraji atd., jsou pro podnikatele drobnosti, které se při troše dobré vůle dají jistě zvládnout. Jednoznačně proti se postavily školské odbory a kupodivu i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které uvedlo řadu negativních dopadů a těžko průchodných omezení (školský zákon, koordinace přijímacích řízení atd.).

Říkám kupodivu, protože s institucí jako je MŠMT si člověk není nikdy jist. Zvláště pak, když se ministryně školství pohybuje v pelotonu politiků, jimž jsou často podnikatelské aktivity bližší než étos vzdělávacího procesu. Majitel LN a MfDNES  a ministr financí AB se v článku vyjádřil alibisticky: "Jsem pro to, aby se o tom začala vést určitá diskuse. Rozhodný hlas by ale měli mít rodiče a školy." Pokud tedy neřekl jasné ne, tak to pro podnikavce v cestovním ruchu vypadá nadějně: Údernický komentátor LN Kamberský to ve vedlejším sloupku podtrhl: "Když něco navrhuje nátlaková obchodní skupina, neznamená to, že bychom měli její čistě zištný nápad odmítnout a priori. Existují řešení výhodná pro všechny …"  a dále uvádí, jak to pomůže třeba rodičům, co jezdí s dětmi do Itálie: Náklady budou mít v červnu až čtvrtinové! No, neberte to! Ovšem jeho závěr je zdrcující: "Šokující je však radikální NE z ministerstva školství. Jakoby úřad po 26 svobodných letech nechápal, že není spolkem na ochranu pohodlí učitelů. Ale že je tady kvůli dětem a je placen z peněz jejich rodičů."

K tomu už opravdu není co dodat. Kromě toho, že se z LN a MfDNES stává postupně z hlediska obsahových priorit a zpracování karikatura seriózních novin (to říkám s omluvou těm zbylým solidním  novinářům, co vytvářejí například přílohy  –  které ovšem nepůsobí v prvním sledu na oči veřejnosti), tak tu můžeme sledovat destrukci hodnot, étosu politiky a oborové svébytnosti. Za tím vším je pokus podřídit ideologicky vše přímočarému byznysu a ideovému nihilismu. Je to pád do propasti: Takový nápad, a ještě k tomu na první straně? Kam až to může jít? Čekám, že za nějaký čas padne skrze LN či MfDNES i návrh na zrušení MŠMT, protože zájem dětí rozhodně není trápit se nějakou systematickou školní výukou. Pak se bude moci jezdit na prázdniny kdykoli, což bude nejvýhodnější pro všechny.

A po nás potopa.