Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 11. 9. 2017

Téma Domov

Sluší se slavně slavit slávu našich slavných?

Foto Tomáš Koloc

Úvaha nad dvěma nadcházejícími významnými národními výročími 

Úvaha nad dvěma nadcházejícími významnými národními výročími  Kdo z P. T. čtenářů (anebo buďme smělejší: kdo z českého národa) bude v sobotu 16. září 2017 slavit dvousté výročí od nálezu (?) Rukopisu královédvorského ve věžní kobce děkanského kostel ... více »

Komentář Zahraničí

Slovanská jména ženy a dcery saského premiéra v německých dokladech?

Lužické Pančice-Kukov. Nahoře firma s majitelovým německým úředním jménem, na stínítku srbský nápis ´Šotćeho pekárna a cukrárna´

O zemi, v níž je používání přechýlených ženských jmen v dokladech volebním tématem

O zemi, v níž je používání přechýlených ženských jmen v dokladech volebním tématem Zatímco v České republice a dalších slovanských zemích je čím dál častější, že se ženy ponechávají nepřechýlená mužská příjmení, německá státní správa nyní nabízí dva ... více »

Společnost a politika Politika

Obživlosti: Něco o politicích

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: Co je potřeba k tomu, aby se stal člověk politickým lídrem. 

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: Co je potřeba k tomu, aby se stal člověk politickým lídrem.  Člověk si nevybírá, kdy se narodí ... více »

Dokument Ekonomika

Kulturní noviny: Jak je podpořit

Foto Tomáš Koloc

Naše noviny existují pouze díky vám, čtenářům a sympatizantům. Rádi bychom stabilizovali a vylepšili podmínky jejich tvorby. Pomozte nám s tím, prosím. Existují dva jednoduché způsoby.

Koho podporujete? Především a pouze redakci, která je tvořena dvěma stálými redaktory/editory/autory (Jakub Grombíř/Tomáš Koloc) a korektorkou (Dominika Bayerová). Zbývající okruh spolupracovníků a autorů pracuje na dobrovolné bázi. Práce našich re ... více »

Kultura a umění Kultura

Improvizace přináší fascinující zážitky

Tomáš Wortner

Herec. Performer. Improvizátor. Přinášíme rozhovor s Tomášem Wortnerem o možnostech improvizace i o budování důvěry v sebe sama. 

Herec. Performer. Improvizátor. Přinášíme rozhovor s Tomášem Wortnerem o možnostech improvizace i o budování důvěry v sebe sama.  Mezi mladými – a nejen mezi nimi – se šíří zvláštní nová aktivita. Zasvěcenci jí říkají „impro“. Co to je? Impro je ná ... více »

Kultura a umění Kultura

Tváře generace jednorožců

Obrázek nebo fotografie#20548

Zdánlivá bezcitnost scén z dětského světa je obrazem světa dospělých. Ale děti nejsou bezcitné, jen čekají na gesto podpory a lásky. Tvorba M. M. Pavelkové nás k němu nabádá. 

Zdánlivá bezcitnost scén z dětského světa je obrazem světa dospělých. Ale děti nejsou bezcitné, jen čekají na gesto podpory a lásky. Tvorba M. M. Pavelkové nás k němu nabádá.  V pojednání Laokoon čili O hranicích malířství a poesie charakterizuje ně ... více »

Poezie Kultura

Svatořečení beduínů

Foto Tomáš Koloc

Přinášíme verše brněnské spisovatelky a básnířky (1944) z cyklu Svatořečení beduínů. 

Přinášíme verše brněnské spisovatelky a básnířky (1944) z cyklu Svatořečení beduínů.    Sandálem do prsou jsi bušila má naivní průduško že spolkneš raději verš chlupatý i trnitý  jenom ne korektní který se tváří jako stará dobrá pec zatímco inzeruje ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Pojď sem, malej…

Foto Tomáš Koloc

Vyprávění velkého ruského básníka Jevgenije Jevtušenka z natáčení Mateřské školy, jednoho ze dvou filmů, které režíroval. 

Vyprávění velkého ruského básníka Jevgenije Jevtušenka z natáčení Mateřské školy, jednoho ze dvou filmů, které režíroval.  Herečka nedokázala rozlomit kus chleba tak, jak ho kdysi na peróně rozlomila jedna sibiřská babka. Herečka se moc snažila, ale ... více »

Fejeton Zahraničí

Mír

Foto autor

Fejeton o zemi, vodě, větru – jen ne o ohni 

Fejeton o zemi, vodě, větru – jen ne o ohni   Kdysi dávno mě napadlo, že by bylo fér, kdybych zemi, o které po své vlasti mluvím nejčastěji, taky viděl. Po letech se mi to povedlo – vlastně zázrakem. Můj pohled se od té doby změnil. Kdo se totiž vla ... více »