Čtrnáctideník Kulturní noviny

36. číslo pondělí 4. 9. 2017

Téma

Dvakrát zapomenutí: Slovenský nekomunistický odboj od rozbití ČSR

Foto Tomáš Koloc

Slovenské národní povstání bylo po léta vydáváno za jediný významný odbojový čin historie Slovenského státu a za povstání čistě komunistické. Historická demografka Pavla Horská vyčíslila, že SNP se zúčastnilo 74 tisíc ozbrojených bojovníků, a z nich pouze 3 tisíce byli komunisté. Tento článek si vzal za úkol nastínit děje, které tomuto většinově nekomunistickému povstání předcházely.

Július Chovan (1914-1998), trenčínský učitel a jeden z pozdějších velitelů jednotky jménem Vysokoškolský strážny oddiel , která provázela vůdce SNP, generály Goliana a Viesta, až do jejich posledních svobodných chvil, se po válce stal zřejmě prv ... více »

Komentář Domov

Tento způsob léta – na Brno dobrý?

Foto Jiří Plocek

Malé ohlédnutí za prázdninovým časem v brněnském centru.

Léto bylo letos horké. Když jsem občas procházel centrem, míjel jsem obří konstrukci - obrovské lešení - v parku na Moravském náměstí. Éterem znělo hlučné tuc-tuc-tuc-tsts tuc-tuc-tuc-tsts a na rozlehlém trávníku posedávalo několik lidí na provizorn ... více »

Kultura a umění Kultura

„Vono se jim to zaseklo“

Obrázek nebo fotografie#20479

Recenze filmu Po strništi bos

Zdeněk a Jan Svěrákovi natočili další společný film. Rok po jubilejním promítání autobiografické Obecné školy k 80. narozeninám jejího autora v 80 zahraničních kinech všech světových kontinentů přišel do kin film Po strništi bos, v němž stejné pos ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Obživlosti: Alergie na šminky

Obrázek nebo fotografie#20482

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: O kriticích a hledačích pravdy.

Kritici režimu jsou (nejméně) dvojího druhu. Ti, kterým na režimu něco principiálně vadí a ti, kterým vadí, že s nimi režim nepočítá. Zatímco ty druhé změna režimu může vynést anebo vrátit k moci, ti první jsou odsouzeni k rebelii věčné. Změna, c ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Datel a Brabec: dva pěvci, lapení v kleci vnímání jediné z jejich písní

Obrázek nebo fotografie#20467

Příběhy (ze) životů Jiřího Datla Novotného (1944 – 28. srpna 2017) a Vladimíra Brabce (1934 – 1. září 2017)

Pro herce se musí jeho počínání v dobách totality posuzovat jiným způsobem než třeba u skladatele nebo spisovatele nebo malíře, kteří můžou, když přijde těžká doba, tvořit tak zvaně do šuplíku. Herec musí hrát, a musí hrát teď. Kdyby řekl: je doba ... více »

Poezie

Všední den

Karel Myslbek: Žebráci, 1912. Repro Wikimedia Commons

Báseň Jiřího Mahena z roku 1907.

  Jde večer velkým smutkem smutný… Jdou ulicí tvou žebráci. V špinavých hadrech přejdou mimo, ten zpříma, ten se potácí, ten vyhrožuje, proklíná, a ten zas v pláči vzpomíná – – Neslyšels? – V planém hluku včel jako by buben zazvučel… ... více »

Literární ukázka

Počteníčko: Brněnská Translajtánie

Ponávka. Foto Archiv města Brna

Ze vzpomínek Vojtěcha Jestřába na Brno před druhou světovou válkou, které nabízelo zvídavým gymnazistům nejen bohatství kulturních a společenských institucí, ale také vykřičenou čtvrť za Ponávkou, nazývanou tehdy starorakouským výrazem "Translajtánie".

Zvolna jsem dospíval a vrůstal do čehosi nového a netušeného. A jak tomu bylo s mým rodným městem? I ono dospívalo, i když zpomaleně a v traumatech; i ono vrůstalo do neznáma. Optimistický jas a úspěšnost let 1923 až 1930 se už nevrátily. Nemohly ... více »

Fejeton

Jeden príbeh

Foto Tomáš Koloc

O fašizmu a antifašizmu

Rozpoviem vám jeden príbeh. Pred 73 rokmi, v lete 1944, sa ocitli stovky francúzskych vojakov v zajateckom tábore na brehu Balatonu. Mali tam na tu dobu relatívny komfort, dostatok jedla, ženy, teplú vodu, skrátka podmienky, v ktorých mohli pohodlne ... více »