Čtrnáctideník Kulturní noviny

40. číslo pondělí 2. 10. 2017

Téma Domov

Autor univerzálního slovanského jazyka: Mezislovanštinu nevyvíjíme jako mýtus minulosti, ale jako pomůcku budoucnosti

Foto autor

Rozhovor s Vojtěchem Merunkou, jehož celoživotním projektem je nejnovější umělý slovanský jazyk, mezislovanština

Rozhovor s Vojtěchem Merunkou, jehož celoživotním projektem je nejnovější umělý slovanský jazyk, mezislovanština   Jste spoluautorem mluvnice nejnovějšího univerzálního slovanského jazyka, mezislovanštiny. Slovanské jazyky s umělou gramatikou mají v ... více »

Společnost a politika Domov,Vzdělávání,Média

Ekopublika ocení nejlepší články o životním prostředí

Logo

Tisková zpráva: Cena za environmentální publicistiku Ekopublika bude již brzy znát svého vítěze. Ten bude vyhlášen 5. října 2017 v Brně v rámci národní konference Pět oken do ekovýchovy. Odborná porota vybrala z nominovaných textů celkem šest textů publikovaných v roce 2016, jen jeden si však může odnést hlavní cenu.

Tisková zpráva: Cena za environmentální publicistiku Ekopublika bude již brzy znát svého vítěze. Ten bude vyhlášen 5. října 2017 v Brně v rámci národní konference Pět oken do ekovýchovy. Odborná porota vybrala z nominovaných textů celkem šest textů ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Obživlosti: Volební bezmoc

Obrázek nebo fotografie#20693

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je, ale možná i trochu jinak.

Nikdy jsem nechápal, proč jsou lidé loajální s tím, na co nadávají, proč volí to, v co už nevěří, anebo proč jsou přesvědčeni, že si ze špatných možností musí některou vybrat. Proč se volby organizují, ovšem žádná záhada není. Legitimizují přetrvává ... více »

Společnost a politika Kultura

Myšlenky pro budoucnost – 6. část: Technika

Obrázek nebo fotografie#20712

Dosud rozšířené pojetí kultury jako kultivace člověka, přírody i společnosti, či jako kultury pouze duchovní, se v konfrontaci s faktem globální ekologické krize stává překážkou postižení její podstaty. Potřebujeme znovu uchopit fenomén kultury. Další část volného cyklu úvah na toto téma, který je pokusem o jeho redefinování.

Dosud rozšířené pojetí kultury jako kultivace člověka, přírody i společnosti, či jako kultury pouze duchovní, se v konfrontaci s faktem globální ekologické krize stává překážkou postižení její podstaty. Potřebujeme znovu uchopit fenomén kultury. Dal ... více »

Poezie Kultura

Touha po fialkách na podzim

Eugène Grasset: Říjen (1896). Repro Davidson Galleries

Básně zapomenutého básníka Jana z Wojkowicz.

Básně zapomenutého básníka Jana z Wojkowicz. Debutoval přes noc Podzim s delikátní melodií, chtěl bych se v ní roztéct dlouze, vyjemnit a sladce vymřít… Smutno je mi nevýslovně… Teskno, jako starým houslím, po letech když začnou lkáti, živé v ruko ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Z potulek po Mandžurii

Mandžuská rodina. Foto John Thomson

Jak se jevili Číňané Václavu Klofáčovi v roce 1905.

Jak se jevili Číňané Václavu Klofáčovi v roce 1905. V té době měli jsme dosti času všimnouti si domácího obyvatelstva. Kdože to je? Mandžurové a Číňané. Jen na nejvýchodnější hranici žije jisté procento Korejců. Ale jak rozeznati Číňana od původního ... více »

Fejeton Ekonomika

Křížemkrážem

Foto autor

O tom, že ze jména firmy má být poznat, odkud je, a o žábě, která se neuvařila.

O tom, že ze jména firmy má být poznat, odkud je, a o žábě, která se neuvařila. Ve 20. století bylo ve zvyku dávat věcem i firmám jména z místopisu a národopisu zemí, kde vznikly. Japonský podnik vyrábějící fotoaparáty byl pojmenován po posvátné nár ... více »