Čtrnáctideník Kulturní noviny

12. číslo pondělí 20. 3. 2017

Téma Ekonomika

K čemu je ekonomická demokracie?

Obrázek nebo fotografie#19495

Ekonomická demokracie je principem, jehož promyšlená aplikace by mohla změnit kontrolu ekonomické moci. Analogicky s politickou demokracii tu jde o podpoření práva všech, kdo se chtějí aktivně podílet na řízení a ovlivňování věcí ekonomických, a to nejen v úzkém pojetí zaměstnanecké participace.

Kdysi dávno, ještě před osmdesátým devátým, jsem jezdila z práce na kole českobudějovickým sídlištěm, v jehož centru se tyčila socha prvního dělnického prezidenta Klementa Gottwalda. Jednou byl kolem pomníku na náměstí nezvyklý shluk lidí. Hrála kap ... více »

Kultura a umění Kultura

Miloš Forman - osud viděný zblízka (4. část - Zlatý přelet nad Vlasy)

Miloš Forman režíruje rvačku Jacka Nicholsona a Nathana George ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (1975). Foto je chráněno copyrightem knihy BARRANDOV - NEZAPOMENUTELNÍ: MILOŠ FORMAN, kterou vydalo Ottovo nakladatelství a do níž autor článku přispěl svým snímkem.

V sobotu 18. února oslavil své 85. narozeniny Miloš Forman, jeden z tvůrců tří zásadních fenoménů československé kultury padesátých a šedesátých let (Laterny magiky, Divadla Semafor a československé nové filmové vlny), který po svém odchodu roku 1968 kromě americké filmové kultury výrazně ovlivnil i poměry československých umělců v exilu i doma (a to nejen tím, že řadu z nich přizval, aby se stali spolutvůrci jeho amerických filmů, které měly globální publicitu a byly oceňovány Oscary). Autorovi tohoto životopisného eseje byl kromě toho, že film je jeho oborem, osud Miloše Formana přiblížen tím, že se třikrát protnul s osudem jeho rodu i jeho osobně.

Na dopolední premiéru filmu Taking off – Odcházím v newyorském kině Plaza přišlo osm diváků. Večer už bylo sice vyprodáno, ale bylo patrné, že diváci odcházejí rozčarovaní. Film neskončil happyendem ani tragédií – a na to Američané nebyli zvyklí ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Některé konvalinky nevoní, ale čtou se jedním dechem

Obálka knihy

Životopisná kniha Karla Landyše je vytříbeným a přínosným počinem, který umožňuje čtenáři – občanovi neheroického osudu – přemýšlet nejen o četbě, ale i o sobě samém. Bez moralizování, vyčítání a srovnávání nesrovnatelného.

V nakladatelství Doplněk vyšla v loňském roce nepříliš objemná kniha, zato však psaná hutným slohem a promyšleně. Lékař Karel Landyš (1936) ve své prvotině Konvalinka , kterou si nadělil k osmdesátce, popisuje svůj životní příběh.  Příběh chlapce, ... více »

Kultura a umění Kultura

Hrdinný kapitán Kotulán aneb Ohlasy písní sovětských

Představa typického Čecha o typickém Rusovi?

Nová próza Ivana Binara o anabázi českých vojáků po Putinově Rusku se snaží spojovat pikareskní román a politickou satiru.

Armáda je instituce natolik specifická, že se stala vděčnou inspirací humoristické literatury: k tradici reprezentované Švejkem a Černými barony se nyní připojil Ivan Binar, když ve své nové knize líčí, jak se kapitán české armády Laďa Kotulán s ... více »

Poezie Kultura

Pavel J. Hejátko: Zahrádka

Foto Pavel J. Hejátko

Z autorovy tvorby publikované na Facebooku.

Mezi prsty hroudu rozemnu si vždy než vejdu do kraje celý poset podobenstvími minulosti kýve se ve větru ze strany na stranu spirálou vůní stoupaje a každý příští klas se v tom moři dalších klasů tříští jako by kýval na pozdrav i ta kaplička v ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Manifest Českých dětí

Foto Tomáš Koloc

Bezmála 29 let starý dokument s nepominutelnou literární hodnotou publikujeme nejen pro počtení, ale i pro porovnání, které z požadavků spolku České děti byly již splněny, které ne, a v kterých oblastech se situace ještě zhoršila.

My, české děti, vyhlašujeme, že Svatováclavská koruna, České království, trvá. Připravujeme se na příchod nového krále, což je náš nejvyšší cíl. Král z boží milosti je Bohu odpovědný za svou zemi a za svůj lid! Král je záštitou slabých proti mocným ... více »

Fejeton Domov

Karel

Foto Tomáš Koloc

Příběh z deníku.

10. února Je jediná píseň, která se Kájovi od Michala Prokopa líbí, a já ji dneska znovu slyšela naživo, s úplně jiným rozměrem. Kája je v nemocnici a já řvala na koncertě, že Až si pro mě přijdou, až si pro mě přijdou, až si pro mě přijdou, funebrá ... více »