Čtrnáctideník Kulturní noviny

6. číslo pondělí 6. 2. 2017

Téma Domov

Invalidní Matka měst

Foto Tomáš Koloc

Václav (48) je terapeut vozíčkářů, který je sám vozíčkář. Bydlí na jednom a pracuje na druhém konci Prahy. Cestou do práce a zpět s ním jsme zjistili, v čem je naše hlavní město invalidní.

  Startujeme kolem poledního. Cesta z bezbariérového domu je hladká. První nesnáz na nás čeká až na konci chodníku, za nímž následuje přechod pro chodce. Nikoli pro vozíčkáře. Vozíčkářský sjezd-nájezd je totiž umístěn až několik metrů za zebrou po s ... více »

Společnost a politika Politika

Obama byl král fasád: Ne Rusko, ale on může za úspěch dnešních populistů

Foto Tomáš Koloc

Nezávislé zhodnocení vlády Baracka Obamy.

Během současného hodnocení Baracka Obamy jsou nám tiskem, který až na pár výjimek jednotně vyjadřuje stanovisko demokratické strany, předkládány výbuchy dithyrambických chval. Problém je v tom, že v této očividné slabosti analyzovat se nacházejí sam ... více »

Komentář Domov

Lépe už nebude?

Foto Tomáš Koloc

Odpověď na zprávu ekonomů, kteří konstatují, že čtvrtinová průměrná mzda Čechů oproti Západu se už nezvýší.

V příloze internetových Lidových novin Byznys vyšel článek s názvem Kdy doženeme Německo?. Místy je mírně manipulativní, například selektivně vybírá taková období, ve kterých Česká republika dopadá hůře oproti svým sousedům, zatímco pokud by byla vy ... více »

Kultura a umění Kultura

Třetí a čtvrtý díl Bohémy: Skvěle ztvárněný porod, který se ve skutečnosti neodehrál

Obrázek nebo fotografie#19151

Druhá recenze nového hraného seriálu o historii českého filmu.

Ve své  minulé  recenzi , uveřejněné ve čtvrtém čísle Kulturních novin, jsem slíbil postupně sledovat nový český seriál Bohéma a v první řadě ho konfrontovat s historickou pravdou. Zatím tak činím vždy po dvou dílech, ale i to je zatím dost, neboť ... více »

Kultura a umění Zahraničí

Od moře k moři: Vlakem přes Kanadu (dokončení)

Foto Tomáš Koloc

O mytologii Indiánů a jejich tisíciletém právu na půdu, kde žijí, o případu docenta Vladimíra Krajiny a duchovní esenci dálného severu píše v závěrečné části svého eseje náš česko-kanadský autor.

Je 15. září 2015 ráno a já přijíždím na Ústřední pacifické nádraží ve Vancouveru, konečnou stanici transkontinentálního vlaku Via Rail, který se jmenuje Kanaďan. Poprvé jsme do tohoto krásného města přiletěli 6. září 1967 z tokijské Hanedy, bezmála ... více »

Poezie Kultura

Wisława Szymborská: Chvála špatného mínění o sobě

Wisława Szymborská. Foto MOMArt

Báseň polské nositelky Nobelovy ceny (2. července 1923 – 1. února 2012).

  Káně nemá, co by si vyčítalo.  Skrupule nemůže panter černý znát. Piraně nepochybují o správnosti svých činů. Chřestýš, ten hodnotí se bez výhrad. Sebekritický šakal neexistuje. Saranče, aligátor, střeček i svalovec žijí, jak žijí, a nikdo si ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Briga Tři lilie

Johan Krouthén: Kamenitá krajina v Bohuslänu, 1882.

Román Olleho Mattsona Briga Tři lilie je ideální četba na zimní večery: obsahuje dobrodružnou zápletku, suchý humor i realistický obraz sociálních poměrů na švédském venkově koncem 19. století, a navíc to vše dobře dopadne.

Od moře vypadal dům jako hromada prken, na kterou nahoře přidělali šišatý komín. Příběh, který vám budu vyprávět, se stal před šedesáti lety, a tehdy tam bydlel Mikel Mikelson. Dveře držely za jedinou veřej, takže se s nimi muselo zacházet opatrně ... více »

Fejeton Kultura

Kvadrilijón

Foto Tomáš Koloc

O naší době, žalobách, selském rozumu a Marcu Polovi.

Připadá mi to tady v Evropě jako u blbejch. Jen od nás vypadli Rusové, kteří nás údajně bránili před západní rozpínavostí, tak si ten vercajk sem stěhují Američané, aby nás chránili před východní rozpínavostí. Jeden blbec z Německa řval, že nás musí ... více »