Čtrnáctideník Kulturní noviny

42. číslo pondělí 16. 10. 2017

Téma Ekonomika

Sociální trojčlennost a marxismus: Společné začátky, rozdílné cíle

Foto Tomáš Koloc

V době, kdy se občané naší země skrze svou volbu buď ztotožňují s – či vymezují proti stávajícímu modelu státního společenství, přinášíme zprávu o sociálně trojčlenném systému, který s námi (podobně jako praktický marxismus) spolužije už stovku let a jehož pohled na ekonomický (a zároveň i kulturní a právní) rozměr lidského života je silně odlišný od dnešního "středního proudu". Náš text se zabývá kořeny sociální trojčlennosti, otázkou, v čem se tento systém liší od praktického kapitalismu i marxismu, a shrnutím, jaké plody za století své existence přinesl.

V době, kdy se občané naší země skrze svou volbu buď ztotožňují s – či vymezují proti stávajícímu modelu státního společenství, přinášíme zprávu o sociálně trojčlenném systému, který s námi (podobně jako praktický marxismus) spolužije už stovku let ... více »

Společnost a politika Domov

Obživlosti: Načasování (života)

Ivan Hoffman. Zdroj archiv KN

Další díl seriálu úvah známého autora, který stál mimo jiné u zrodu našeho družstevního média. Vzpomínky na to, co bylo a současně stále je. Dnešní téma: Jak být ve správné chvíli na správném místě.

Po většinu života jsem měl pocit, že jsem se narodil pozdě a dospěl, když už bylo po všem. Abych stihnul to podstatné, tedy šedesátá léta 20. století, chtělo to být ročník 42 jako Dylan, anebo nejpozději 47 jako Ursíny. Jelikož jsem ročník 52, nikdy ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Jihovýchodní Morava – kulturní kontinent

Jiří Jilík. Zdroj Wikipedie

Co napadá člověka při čtení jedné knihy rozhovorů: Cesta do Prahy a cesta do Zlínského kraje jsou cestami do dvou rozdílných světů. Teprve uznání a reflexe této rozdílnosti vymezují hloubku a svébytnost celé naší česko-moravské kultury. Vedle letmého náhledu na svébytný kontinent připomínáme i záslužnou práci spisovatele a regionálního nakladatele Jiřího Jilíka.

Název článku je pochopitelně nadsázka, ale zas ne až tak moc. Listuju si v knížce rozhovorů Rád jsem vás poznal 3 (Veligrad, 2017), které pořídil novinář Bohuslav Matyáš (1942) s několika osobnostmi kulturního a občanského života jihovýchodní Mora ... více »

Společnost a politika Domov

Kde je konec stromořadím

Dožívající jabloně při cestě ze Slavkova do Dolního Němčí. Foto Petr Slinták

Aleje přežily monarchii, přežily i bouřlivé 20. století. V dnešní uspěchané a materialistické společnosti pro ně však není místo. Vody v krajině ubývá, eroze přibývá. Došli jsme tak daleko, že se asfaltují i polní cesty. Je zapotřebí toto směřování změnit.

„S využitím prostředků Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu bude rekonstruován úsek silnice mezi Dolním Němčím a Slavkovem na Uherskohradišťsku. Náklady dosáhnou 20 milionů korun.“ Tolik se dozvíme z úvodu tiskové zpr ... více »

Poezie Kultura

Už řípu jen

Hokusai: Větrný den

Hrst podzimních haiku od nejslavnějšího mistra této formy, japonského básníka Bašó (vlastním jménem Macuo Munefusa, 1644-1694) v přebásnění Jana Vladislava a Miroslava Nováka.

Syrový zápach jde vesnicí. Vnitřnosti mřenek v ostřici. Kdy ten list k břehu přirazí? Brouček na něm celou cestu spí. Na misce hříbek vonící. A vyšňořen jehlou z jehličí. Všechno už pálí. Ředkvička i ten vítr, svištící zdáli. Jeseň už ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Vejce a já

Grant Wood: Odhad, 1932. Repro Wikimedia Commons

Z autobiografického románu Betty McDonaldové o tom, jak se městsky vychována mladá dáma přestěhovala na slepičí farmu v odlehlém koutě státu Washington a musela se vyrovnávat nejen s nástrahami horské přírody, ale i s rázovitou mentalitou starousedlíků. 

Maddockův dobytek byl hlaďoučký a dobře ošetřovaný. Chlévy byly jako reklama na kondenzované mléko – vydrhnuté a vybavené nejposlednějším zařízením osvětlovacím, dojicím, napájecím i krmicím, čeledníky čisté, pohodlné a vzdušné, chlívky pro prasata ... více »

Fejeton Domov

Malíři a bílý lístek

Obrázek nebo fotografie#20815

Aktuální satirické texty dvou autorů Kulturních novin

Aktuální satirické texty dvou autorů Kulturních novin – Tak si to představte, pane faráři. Pomalovali tank! – To je přece stará věc, pane učitel, nejmíň čtvrt století. Nějakej Černý prej to udělal. Byla tehdá kolem toho velká sláva. – Ale žádná star ... více »