Fejeton Domov

Malíři a bílý lístek

Obrázek nebo fotografie#20815

Aktuální satirické texty dvou autorů Kulturních novin

MALÍŘI

– Tak si to představte, pane faráři. Pomalovali tank!

– To je přece stará věc, pane učitel, nejmíň čtvrt století. Nějakej Černý prej to udělal. Byla tehdá kolem toho velká sláva.

– Ale žádná stará věc! Udělali to včera!

– Včera? A kterej tank pomalovali tentokrát?

– Ten samej!

– Ten pomalovanej?

– Jo.

– Hrom do police – to bude zase slávy, pane učitel, žejo?

– Ale né. Naopak, pane faráři. Tenkrát to byl politickej protest, a teď je to poškození uměleckýho díla. Dyť tam ti chuligáni namalovali symbol dolaru.

– A safraporte. To má bejt asi nějakej politickej protest nebo co, žejo?

– No že se ptáte, pane faráři – to se ví, že je v tom politika. Dezinformace je to!

– Ještě že v tom není umění, to by byla drzost. Jó, jsou to holt dneska darebáci na tom světě. No, snad je všechny pochytají.

– A zavřou je, až budou Černý.

– Moje řeč. Tak spánembohem, pane učitel.

– Spánembohem, pane faráři.

Opona.

(Bruno Solařík)

 

VOLTE BÍLÝ LÍSTEK!

(pocta Českému statistickému úřadu a Jaroslavu Haškovi)


Naší straně, která je lakmusovým papírkem demokracie, otevřel dveře listopad 1989 a následný rozpad Československa. Nechci se chlubit svou prozíravostí, ale od roku 1996, kdy jsem poprvé získal oprávnění volit, jsem tuto stranu volil v každých volbách – a každé z nich s drtivou převahou vyhrála. Je to strana, která má řadu výhod. Nárůst jejích hlasů je přímo úměrný vzrůstající aroganci, ignoranci, asociálnosti a zločinnosti politiků. Svým voličům, na rozdíl od jiných stran, nic neslibuje, ale garantuje. Garantuje, že na svou volební kampaň a provoz nespotřebuje ani korunu z jejich daní. Garantuje, že se při kontrole plnění volebního programu nebudou cítit jako idioti. Garantuje, že jim po volbách nesebere další sociální práva a občanské svobody. A vposledku garantuje, že až jednou dosáhne stoprocentního výsledku, stávající parodie na právní stát bude konečně názorně demaskována.

Proto VOLTE BÍLÝ LÍSTEK!


Váš Tomáš Koloc