Kultura a umění Domov,Kultura

Folklor jako tradice a inspirace – a taky pěkný dárek. Pár tipů

Obálka CD Moravské hlasy

Během podzimu se objevila série moravských hudebních titulů, které se vztahují k lidové hudbě a většinou vznikly ve vlastní produkci výborných interpretů mimo velká vydavatelství. Stojí za poslech i koupi. Většinu z nich vydavatelsky či distribučně zaštiťuje Indies Happy Trails.

Vánoce na začátek: Soláň

Valašská muzika Soláň (ukázku z její tvorby naleznete zde) patří k pilířům současného folkloru na Valašsku. Kromě toho, že je to výborná a sehraná muzika, jež vyzařuje radost na CD i na pódiu (což mi jistě dosvědčí všichni, kteří je znají), má také skvělé sólisty, mezi nimiž vyniká zpěvák a

tanečník Pavel Ptáček. Na CD se ukázali i milí hosté, například špičková zpěvačka Klára Blažková či cimbalista Jan Rokyta ml., který CD též produkoval po zvukové stránce. Hudební hranice tu rozšiřuje i účast Chrámového sboru sv. Josefa z Hutiska-Solance a Klarinetové kvarteto.

Cimbálová muzika Soláň: Na Vánoce…, Indies Happy Trails, 2017, MAM746-2 Distribuce: www.indiesrec.eu 

Legenda: Archivní nahrávky Jarmily Šulákové

Jarmilu Šulákovou (1929–2017) není třeba představovat. Nedávno nás opustila a zanechala po sobě velkou kulturní stopu. Od dob svého mládí natočila velké množství krásných písní, zprvu především v brněnském rozhlase (s BROLNem) a další posléze v letech 1976–1996 v rozhlase ostravském (především s Cimbálovou muzikou Technik významného rozhlasového redaktora a vynikajícího cimbalisty Jana Rokyty). Právě ostravské nahrávky s Technikem tvoří obsah dvou CD, které spolu s podrobným životopisným bookletem sestavil Jan Rokyta ml. Tento titul je nejen cenným historickým dokumentem, ale také stále platnou hudební krásou.

Jarmila Šuláková 1929–2017 /Cimbálová muzika TECHNIK Ostrava, Indies Happy Trails, 2017, MAM 745-2 Distribuce: www.indiesrec.eu

Dědictví zpěvného rodu: Múčkova muzika ze Strážnice

Cimbálová muzika Pavla Múčky (ukázku z její tvorby naleznete zde) vznikla v roce 1984 jako rodinné uskupení a kromě typického zvuku vynikala i pěveckým projevem čtyř bratrů: Františka, Jaroslava, Jana a Josefa, čtyř svébytných zpěváckých osobností. Z nich už jen osmdesátiletý Jan se podílel na tomto CD Múčkovy muziky. Zato se tu projevila mladší generace muzikantů i zpěváků, z nichž mezi nejvýraznější patří sám primáš Pavel a jeho žena Magdalena (vedoucí osobnost další vynikající strážnické muziky Danaj a rozhlasová a televizní redaktorka). Písně na odvedenecká témata jsou prokládána krátkými recitativy a dohromady tvoří působivý pořad.

Cimbálová muzika Pavla Múčky: Ve Strážnici na vojnu verbujú, Indies Happy Trails, 2017, MAM 743-2 Distribuce: www.indiesrec.eu


Debut velkého talentu: Zpěvačka Jana Otáhalová

Oblast Podluží (Břeclavsko, Hodonínsko) byla vždy neobyčejně zpěvná a její písně populární. Naší kultuře dala jména jako Jožka Severin, Božena Šebetovská či Jožka Černý. A také písně Fanoše Mikuleckého. Nedejme se zmást ovšem pouhou popularitou, ta zpěvnost má na Podluží hluboké kořeny a vynikající zpěváci se tam rodí stále, byť nejsou třeba tak známí. Jeden z nejvýraznějších hlasů posledních let patří Janě Otáhalové (1990) ze Starého Poddvorova. Spolu s přáteli, kteří utvořili doprovodný studiový „cimbálový orchestr“, si Jana natočila své první sólové cédéčko, jež produkčně a vydavatelsky zaštítilo vyhlášené TONSTUDIO Rajchman ve Velkých Bojanovicích. Výběr krásných písní není pojat aranžérsky ani staromilsky, uplatňuje se tu několik zdatných hudebních upravovatelů, kteří posouvají místy hudbu až ke klasice. Janin přirozený projev s muzikou souzní ale vždycky.

Jan Otáhalová a cimbálový orchestr: Ej, až budu veliká, TONSTUDIO Jaromír Rajchman, 2017, JR 0415-2 Distribuce: www.tonstudio.cz

Zrcadlo kulturního fenoménu: Zpěvnost jižní Moravy

Po dlouhé době první vydavatelský počin autora těchto řádků, rozhlasového redaktora a hudebního producenta. Uvádím tento titul v řadě s výše uvedenými, protože patří do jedné smysluplné mozaiky. Zatímco předchozí tituly jsou věnovány jednotlivých osobnostem či souborům tradiční kultury na Moravě, tak toto CD postihuje celek – fenomén regionální zpěvnosti na jižní Moravě. Je výběrem z velkého množství známějších či méně známých hlasů, které tvoří jihomoravské zpěvní pole. Není to výběr populární, ani „best of“, spíše ukazuje různé typy moravských písní a hlasů – od jednotlivců po sbory. Taktéž je zajímavé jeho věkové rozpětí: nejmladšímu zpěvákovi jsou tři roky, nejstaršímu, svatobořickému rodákovi, Oldřichu Krejčímu, pak sto tři let. Z výše uvedených titulů se na tomto CD setkáme s Janou Otáhalovou a Annou a Pavlem Múčkovými, dále pak se zpěváky mistřínského rodu Varmužova, Horňákem Martinem Čambalem, Kamilou Šošovičkovou, dětmi z Veličánku, mužskými sbory z Kyjova, Charvátské Nové Vsi, Velké nad Veličkou, Zpěvulenkami z Čeložnice a řadou dalších.

Moravské hlasy/Moravian Voices (Jižní Morava /South Moravia), Jiří Plocek, 2017, JP01 Distribuce: www.indiesrec.eu