Kultura a umění Kultura

Magický hájíčkismus

Foto Jiří Plocek

Malá recenze, jež je spíše anotací na novou knihu Jiřího Hájíčka, která završuje jeho "vesnickou trilogii".

Mám za jisté, že jestli je vám kolem padesáti, jste Jihočech a znáte tamní venkov i univerzitu, nový román Jiřího Hájíčka vás okouzlí. Navzdory tomu, že zrcadlo, které vám nastaví, neukazuje zrovna lichotivý obraz. Hlavnímu hrdinovi budete aspoň něco závidět: někdo velký byt v centru Českých Budějovic, někdo výhodně koupenou podmáčenou louku v Novohradských horách, někdo sen o Špicberkách a někdo možná jen "teplé místo“ na hospodářské správě (té univerzity). Ale také budete rádi, že aspoň některé jeho problémy – jejichž výčet si pro změnu odpustím – nemáte.

Snad i v ostatních případech může dobře napsaný příběh P. T. čtenáře a čtenářky strhnout. Nejen jeho uvěřitelné zápletky, navíc svázané s ději desítky, ba i stovky let minulými, ale i jihočeské reálie, přírodní i společenské. Jižní Čechy jsou přeci tak krásné – zvláštně krásné – a Jihočeši půvabně rázovití.

Některé vedlejší motivy sice budí dojem jakéhosi ornamentu či lákadla, ale kde jinde se dnes můžete dozvědět například o Vítu Fučíkovi zvaném Kudlička, který si údajně sestrojil křídla a v sedmdesátých letech osmnáctého století přeletěl (nejen) rybník u Vodňan. Mimochodem, všimněte si upřesňujícího "dnes" v předchozí větě; ještě v sedmdesátých letech století minulého si o Kudličkovi četly desetitisíce, možná statisíce českých děti na kartách kvarteta s leteckou a kosmickou tématikou.

Součástí zmíněné rázovitosti je i tradovaný "selský" vztah k půdě, což Jiří Hájíček dobře ví a opět se s odpuštěním otře o kolektivizaci. Ale budiž mu to přáno. Po dočtení uvidíme, jestli Dešťová hůl opravdu završuje triptych počínající Selským barokem a pokračující Rybí krví. Knižní databáze díla označuje dokonce za "vesnickou trilogii morálního neklidu", ale tím se nenechám(e) odradit.  Já se každopádně těším, že mě další autorova kniha zase okouzlí. Což činí nejen svými romány; tímto doporučuji i jeho povídku zde.

Jiří Hájíček: Dešťová hůl. Host, Brno 2016.