Společnost a politika

Volební zákon vyžaduje, abych jako kandidát sdílel na sociální síti nesmysl. Budu-li zvolen, chci zákon změnit.

Foto Tomáš Koloc

Kdykoli je legalismus směšný, může za to zákon

V nadcházejících volbách do PSP ČR kandiduji za Stranu zelených, a tohle mi napsali ze stranického sekretariátu:

"Milí kandidáti, milé kandidátky,

podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí je profil kandidáta na sociální síti považován za komunikační kanál politické strany. Abychom dostáli všem povinnostem, které máme, dovolujeme si vás požádat, abyste si ve vašem profilu doplnili následující text:

´Kandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny 20. - 21. října 2017 za Stranu zelených. Dle zákona 247/1995 Sb., § 16 odst. 6 je zadavatelem i zpracovatelem veškerého obsahu, pokud není uvedeno jinak, Strana zelených´."

Lidé v hlavní kanceláři Strany zelených jistě nejsou dokonalí, jako ostatně nikdo z nás. Rozhodně ale nejsou hloupí a rozumějí psanému textu. Chyba je jinde: je "zašifrovaná" přímo v zákoně.

Aby nebylo mýlky: o veškerém obsahu na svém fejsbukovém profilu jsem si dosud rozhodoval, rozhoduji, a doufám, že i rozhodovat budu, já sám. Příspěvky na svůj profil si píšu sám. Neposlouchám ani nekonzultuji při tom žádný stranický sekretariát ani orgán strany a sdílím je na svou osobní odpovědnost. Občas na svůj FB profil nahraju vlastní autorskou fotku, výjimečně cizí, ale ve všech případech označím jejího autora. Tu a tam na své FB stránce sdílím informace z facebookové stránky SZ, ale - i ve věcech, které se týkají mé mateřské strany - častěji čerpám z veřejných sdělovacích prostředků. Opakuji, že ani odteď do voleb, ani po nich na tom nehodlám nic měnit. I ty dvě věty tam napíšu dobrovolně, ale s nepříjemným vědomím, že druhá z nich prostě není pravda.

Vždy jsem uznával, že zákony se mají dodržovat, a než některý z nich (pro jeho podobu, nevyhovující vyšším mravním principům) dodržovat přestaneme, měli bychom se snažit ho změnit k lepšímu. Ve volbách, které nás čekají, kandiduji na třetím místě kandidátní listiny Strany zelených v Jihočeském kraji, teoreticky se tedy mohu stát poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jak tam, v případě svého zvolení, budu hlasovat, vyplývá především z volebního programu SZ, ale i z toho, co si myslím, a hlavně co říkám a píšu na svých webových stránkách, ve svých textech v Kulturních novinách - a v neposlední řadě právě na svém facebookovém profilu. Ke svým předsevzetím, která už jsem zformuloval, si přidávám další předvolební slib: jestli po nás zákon č. 247/1995 Sb. opravdu chce, abychom na "fejsbuky" psali nesmysly a nepravdy, navrhnu jeho novelizaci, která to změní. Legalismus, tedy lpění na doslovném dodržování zákonů, může být někdy směšný, ale je-li, vždy to vychází z platných zákonů. A ty by k smíchu být neměly.