Dokument Média

Podpora KN: Projekt Redakce – pojďme udělat další krok!

Obrázek nebo fotografie#19785

Po loňském úspěšném Projektu Redaktor bychom rádi stabilizovali základní redakční jádro Kulturních novin. Počet našich čtenářů roste a rádi bychom udrželi a zlepšovali kvalitu jediného družstevního a občanského kulturně-politického média v republice.

Kulturní noviny si během minulých let vytvořily čtenářskou komunitu, která je tvořena jádrem pravidelných návštěvníků a příležitostnými čtenáři (podle témat, která je momentálně zaujmou). V únoru tohoto roku jsme dosáhli zatím historického maxima, kdy se celkový měsíční počet jedinečných uživatelů přiblížil deseti tisícům.

Loni jsme poprvé fungovali pouze díky podpoře čtenářů. Děkujeme!

Přestože naše noviny připravujeme v úzkém redakčním kruhu a s nehonorovaným externími autory, je vidět, že naše práce má určitý dopad. Naše principy se od počátku nezměnily, jsou jimi občanské angažmá, nezávislost, dobrovolnost, svépomoc (to je koneckonců základní princip družstevní činnosti). V loňském roce jsme fungovali poprvé čistě z příspěvků, které dostáváme od členů družstva a sympatizujících čtenářů (do předloňska jsme měli malou možnost kompenzovat naše výdaje z daru spřáteleného německého družstva Die Tageszeitung). Dokonce se nám podařilo na druhé pololetí získat odměnu pro jednoho stálého redaktora ve výši minimální měsíční mzdy (Projekt Redaktor).

Je to pro nás velmi potěšující zjištění a jsme za vaši podporu vděčni.

Současný model fungování a potřeba stabilizace

Rádi bychom udrželi úroveň našich příspěvků a jejich pestrost, a pokud možno se zlepšovali. Jak na to?

Naše aktuální ekonomika je velmi prostá: Z podpůrných příspěvků, jež z drtivé většiny přicházejí nepravidelně, se snažíme hradit nezbytné minimální odměny nejužší redakci, která týden co týden připravuje vydání. Jsou to dva redaktoři/editoři (současně i autoři textů) a korektor/ka. Bohužel zatím nemáme prostředky na zřízení stálého úvazku.

Roční provozní minimum (vycházející z odměn dvěma redaktorům, Tomáši Kolocovi a Jakubovi Grombířovi, a korektorce) internetového vydání pro rok 2017 je stanoveno zhruba na 150 tisíc korun.

Kdyby se podařilo současný model fungování, který má svá omezení (minimální rozpočet a nemožnost cokoli plánovat v dlouhodobějším horizontu), posunout ke stabilnějšímu a předvídatelnějšímu modelu, pomohlo by to celým Kulturním novinám.

Změny lze dosáhnout jednoduše.

Prosíme o podporu trvalým příkazem, třeba i na malou částku

Samozřejmě, že jsme vděční za jakoukoli jednorázovou podporu. Kdo nás ovšem chcete podpořit i s ohledem na naši perspektivu v budoucnu, zvolte prosím variantu trvalého měsíčního příkazu – třeba jen ve výši 50 Kč. Pomůžete zásadním způsobem změnit a stabilizovat náš chod: Vytvořit stálý měsíční příjem a snížit napětí z ekonomické a provozní nejistoty.

Nechceme tu vyhlašovat žádné cílové částky – každá koruna nám pomůže a co bude navíc:

Když se 100 lidí rozhodně posílat 100 Kč měsíčně, blížíme se pokrytí ročního minima.

Když totéž udělá 200 lidí, navýšíme odměny našim redaktorům, aby mohli naplno pracovat pro Kulturní noviny. Když totéž udělá 300 lidí – pořád bude co zlepšovat!

Pojďme společně podpořit fungování jediného družstevního a občanského média svého druhu v České republice.

Za redakci Kulturních novin Vám děkuje

Jiří Plocek, šéfredaktor

----------------------------------------------------

Náš účet pro všechny typy plateb:

2400830379/2010 (FIO banka)

Prosíme, napište k platbě také své jméno a též adresu (nebo nám ji zašlete mailem). Zařadíme vás do adresáře, a pokud budeme vydávat náš další tištěný speciál, zašleme vám jej zdarma! Potřebujete-li si došlou platbu ověřit nebo zaslat potvrzení o poskytnutí daru (pro daňové účely), napište nám na adresu: druzstvo@kulturni-noviny.cz