Umění, kterému nikdo nerozumí, není umění

Hans Holbein mladší: Vyslanci, 1533, olej na dřevě, 209 x 207 cm. Repro Google Cultural Institute

V galerii mladého umění G99, která patří pod Dům umění města Brna, mohou návštěvníci do konce března navštívit výstavu Pavla Tichoně (narozen 1980 v Uherském Hradišti), absolventa pražské Akademie výtvarných umění v ateliéru Milana Knížáka. Autor o sobě říká: "Má práce vždy trochu oscilovala mezi diletantstvím, které mě vždy drželo v dostatečné vzdálenosti od profesionálních výkonů, spontánností, která byla nositelem osobního sdělení, a nezištným druhem intuice, kterou jsem nebyl schopen obsáhnout ráciem." Tichoňova instalace kombinuje různé výrazové prostředky a s ironickým nadhledem se zabývá otázkou, jak lze vlastně v současnosti definovat umění. Pomáhá si citáty známých osobností, z nichž výrok Jana Baucha "Umění, kterému nikdo nerozumí, není umění" dal celému projektu název. Autor klade nepříjemné otázky: Proč by se vlastně nemohl stát umělcem robot (dal by se přinejmenším snadno naprogramovat podle aktuální poptávky)? Může být ve světě bez jasného estetického kánonu klasický obraz, třeba Holbeinův, vůbec něčím jiným než dekorací, jež se musí přizpůsobovat svému okolí? A nedává dnešní člověk přednost fotbalu před uměním proto, že tak může lépe uspokojit archetypální potřebu být tam, kde o něco jde?

28. března v pět hodin odpoledne proběhne komentovaná prohlídka výstavy za přítomnosti autora i kurátora Františka Kowolowského.

Pavel Tichoň: Umění, kterému nikdo nerozumí, není umění. Galerie G99, Dům pánů z Kunštátu, Dominikánské náměstí 9, Brno. 11. února - 30. března 2014, otevřeno od úterý do neděle 10−18 hod.