Kulturní magazín UNI nově

Obrázek nebo fotografie#12544

Více než dvacet let jsme se setkávali s UNI v jeho specifické podobě. Úzký formát s drobným černobílým tiskem a častými šedými podtóny byl vždy nabit texty zaměřenými převážně na hudbu jazzovou, world music či nejrůznější alternativní produkci. Ty byly doplněny o články s etnologickou a antropologickou tematikou (jež psal především Zdeněk Justoň) a další zajímavá témata literární, historická či obecně kulturní. Od letošního září máme možnost číst UNI nové.

Celkové zaměření pochopitelně zůstává, je to časopis pro nezávislou (nekomerční) a alternativní (nemainstreamovou) kulturu, základní tah za hudbou se nemění. Stejně jako orientace na doplňující články z literatury a antropologie. Přibyly však mimo jiné texty divadelního kritika Jana Kerbra, zvýšil se celkový počet a rozsah hudebních recenzí. Vedle Harmonie, jež je reprezentativně zaměřena především na klasiku a jazz, představuje UNI druhý základní zdroj informací pro všechny, kteří chtějí vnímat hudební kulturu v celé její žánrové šíři, geograficky neomezenou pouze na tuzemsko. Petr Dorůžka a Jiří Moravčík (world music), Vladimír Kouřil a Ondřej Konrád (jazz), Michal Bystrov, Petr Slabý a Josef Czeres (různé alternativní žánry) a řada dalších představují hudební publicistickou elitu.

V prvním "novém" (tj. zářijovém) čísle najdeme podrobné rozhovory se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, písničkářem Markem Dusilem či s rockovou legendou Patti Smithovou. Rozsáhlá stať Radima Kopáče s ukázkami se rozhlíží po tématu erotiky v české literatuře od 14. století. V čísle říjnovém se pak setkáme s Thurstonem Moorem ze Sonic Youth, Kamilem Krůtou alias Koonda Holaa, českým muzikantem působícím v zahraničí, či Martinem Brunnerem, zakladatelem známého festivalu Jazz Goes To Town v Hradci Králové. Dále s filmařem Billy Wilderem či zakladatelem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Markem Hovorkou. A k tomu si můžeme přečíst ještě další články a balík recenzí. To vše na zhruba osmdesáti stranách.

Proti "úspornému" staršímu UNI je nová podoba čtenářsky komfortnější, větší písmo i provzdušněná grafika dávají vyniknout fotografiím a doplňujícím ilustracím. Žádný jiný obdobný reprezentativní časopis na poli nekomerční a alternativní kultury dnes u nás nemáme.

Internetové stránky: http://magazinuni.cz