Osamělý proti své vůli

Miloš Boria: Kompozice, 1929. Repro www.galeriezlin.cz

Pozapomenutý malíř Miloš Boria se narodil jako Miloslav Fortunát Boria 4. dubna 1896 v Uherském Hradišti jako šesté dítě městského sluhy. Studium na obchodní škole nedokončil, výrazný vliv na jeho životní postoje měla zkušenost z bojišť první světové války. V ruském zajetí se začal věnovat malířství a po válce studoval pražskou Akademii výtvarných umění: setkání s tvorbou Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského a Josefa Čapka ho přivedlo k opuštění původního realistického stylu. Roku 1923 ale pro nedostatek financí odchází z hlavního města a začíná žít ve Vsetíně.

Ve svém zarputilém hledání výrazu, které však jen málokdo v jeho okolí chápal, zpracovával vlivy kubismu, postimpresionismu i geometrické abstrakce. Snažil se všemožně vyjít z provinční izolace, v roce 1927 dokonce navštívil Paříž a setkal se i s Pablem Picassem, o jeho obrazy však stále nebyl zájem. V polovině třicátých let ho zaujal surrealismus a snažil se jej po svém skloubit s moravskou lyrickou tradicí - ani surrealisté ho však proto mezi sebe nepřijali. Jeho osudem zůstalo outsiderství a materiální bída, jejímž důsledkem bylo předčasné úmrtí na tuberkulózu 16. června 1937 ve vsetínské nemocnici.

Tragika tohoto osudu není ve zdejších poměrech bohužel nijak neobvyklá. Kdyby Boria dosáhl úspěchu ve "velkém světě", jistě by ho respektovala i maloměstská společnost a jen málokdo by se odvážil veřejně přiznat, že se mu takové obrazy vůbec nelíbí. Umělec si ovšem nemůže vybrat místo ani čas, do kterého se narodí. Za svého života měl Boria jedinou výstavu v roce 1927 v Uherském Hradišti, která byla ukončena už po třech dnech. Teprve dlouho po jeho smrti uznala odborná veřejnost originalitu Boriova díla a v roce 1964 uspořádalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti velkou výstavu, která v tehdejších poměrech zaznamenala živý ohlas.

Současná expozice v grafickém kabinetu Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, zahrnující vedle Boriových obrazů i jeho korespondenci, je tak nejen pietní připomínkou regionální osobnosti, ale i pokusem o splacení jednoho dávného dluhu.

Miloš Boria: Osamělý proti své vůli. Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, druhé podlaží budovy 14 (grafický kabinet), 24. února - 24. dubna 2016, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.