Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

listopad 2014

Offformat Kultura

Dopad Marka Kvetana

Archa

Výstava Dopad slovenského umělce Marka Kvetana otevírá čtvrtý rok výstavní existence galerie OFF/FORMAT. Přesto neluštěte její aspekty jako šifry k našim dalším plánům. Instalace představuje díla cíleně pracující s mnohovrstevnatostí významů, jemným posunem souvislostí ukazuje věci blízké jako magicky vzdálené a spojuje je nikoli přímočaře, ale tušením či periferním pohledem do nedramatické, spíše konstatující apokalyptické vize.

Kvetanova tvorba sa od začiatku vedome dotýka a pregnantne reflektuje existujúce spoločenské fenomény, doprevádzané nástupom nových technológií, digitalizácie, postprodukčných postupov v úprave obrazu, internetu a možností, ktoré ponúkajú na využiti ... více »

Offformat Kultura

Pod obojí v MeetFactory

Štefan Papčo, Moréna, překližka z 10 let používané lezecké stěny,  cca 13x7x3 m, 2010

Spojení až literární. Jeho nadhled a její drobnohled. Jsme schopni obojího současně? Šárka Koudelová (1987), studentka ateliéru kresby Akademie výtvarných umění v Praze, a Štefan Papčo (1983), absolvent sochařského ateliéru Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, vytvořili společnou instalaci v galerii Kostka pražské MeetFactory.

Ještě stále s důvěrou saháte po kurátorském textu k výstavě? Nesrozumitelnost současného umění je předmětem článků na nejrůznějších úrovních, tématem přednášek a konferencí, sborníků, odborných knih i nočních talkshow. Nebývá zdaleka pravidlem, aby ... více »

Offformat Kultura

Snímání reality

Lucia Sceranková, Staré světlo v oddělení galaxií, pohled do instalace

Tři komentáře – odposlechnutý, impresivní a kurátorský – k výstavě fotografií Lucie Scerankové v brněnské Fait Gallery.

Vole, na šuřce když někdo donesl západ slunce, tak ho s tím rovnou vyrazili! A třeba ta orchidej, co tam jako použila? Čím je to zajímavý? Já tomu nerozumím. Úplně obyčejný a navíc špatný fotky. Ale třeba dělá i něco dobrýho, musí mít i něco dobrýho ... více »

Offformat Kultura

Skici k Ceně Jindřicha Chalupeckého / Skica první: CJCH mezi svatomartinskými víny

O jinotajích ve výtvarné publicistice nad textem Viktora Čecha přibližujícím charakter a finalisty letošního ročníku CJCH. 

Vlastně je to docela dobrý text, říkám si nad článkem výtvarného kritika Viktora Čecha o Ceně Jindřicha Chalupeckého (CJCH) v posledním říjnovém čísle Ateliéru. Přehledně představuje finalisty, jazyk není apriori odborně zauzlovaný, takže čtenář můž ... více »

Offformat Kultura

Specifický vztah k realitě

Pohled do instalace výstavy Sběratelův drobnopis - Specifický vztah k realitě v galerii Alternativa OGV, Foto: Archiv OGV

Rozhovor nejen o sběratelství, inspiraci a pohledu veřejnosti na umění s Ondřejem Basjukem a Šárkou Koudelovou vedli studenti ateliéru malby jihlavské uměleckoprůmyslové školy u příležitosti aktuální výstavy v galerii Alternativa Oblastní galerie Vysočiny.

Kdy jste se rozhodli, že se vydáte cestou um ělce? Ondřej: Stát se umělcem jsem se rozhodl ihned po první maturitě na obchodní akademii. Při druhé, opravné jsem již byl přijat na vysokou uměleckou školu. Šárka: To se asi těžko definuje, ale mluvil ... více »