Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

březen 2016

Offformat Kultura

Po svých

Fokus Grupa, Herbarium, 2013-dosud, foto: Ondřej Navrátil

Šest umělců vystavujících v bratislavské galerii tranzit.sk chodí pěšky. Myslí na ekologii?

Chůze přírodou a starost o životní prostředí. Samozřejmě. Tyto dva lidské projevy si jsou blízké. Zalistujte například kultovní knihou Walden H. D. Thoreaua, duch toulavé kontemplace se zde prolíná s apelem na ochranu přírody. Nebo otevřete memoár ... více »

Offformat Kultura

Ven z krize kritiky?

Najdete si čas na čtení recenzí? Vzhledem k tomu, že čtete tento perex, je to pravděpodobné. A co recenze recenzí? V oblasti literatury jsme přeci jenom na polemiky a kritiku zvyklí, ale u řídce komentovaného výtvarného umění zazářil loni na podzim publikovaný sborník metakritických textů jako kometa.

Kritika je v krizi, dozvídáme se posledních pár let od umělců i samotných kritiků. A jistě by se i dnes hned našel někdo, kdo by příhodně vytáhl citaci z doby před padesáti nebo sto lety, z níž bychom se dozvěděli totéž. Výsledkem by nakonec byla př ... více »

Offformat Kultura

Se

Petr Bulava, foto objektu Martina Schneiderová

Chtělo by se říci, že je to výrazná krajinářská a přírodně pozorovatelská citlivost, která spojuje sochařské objekty Petra Bulavy a malby Petra Grubera, a dokonce by se to i řeklo, kdyby se za tím vším neobjevilo ještě to dalšího, k čemu teprve skrze puklinu lesa a druhý život kamene dojdeme.

Se sochařem Petrem Bulavou vystavuje malíř Petr Gruber. Se už ale tak docela na ty disciplíny nehraje. Se seznámili skrze výstavu pro OFF/FORMAT. „Se“ může být součást slovesného nebo jmenného tvaru, předložka nebo zájmeno,  tedy nikoli jméno označ ... více »

Offformat Kultura

Budoucnost způsobuje minulost

Pohled do instalace výstavy Richarda Loskota v galerii OFF/FORMAT

Třeba se to děje vždycky, jen to není tak výrazné: nad tématem a pojetím výstavy Richarda Loskota spolu na vernisáži v galerii OFF/FORMAT 13. ledna živě diskutovali umělci, matematici, fyzikové i kulturní antropologové.

„Do chvíle / než jsem plácl mouchu / to nebyla plácačka,“ praví ve svém haiku básník Kawahigaši Hekigotó. Co se stalo? Budoucnost způsobila minulost. Víme, že se na své okolí díváme prostřednictvím jazyka. Jeho možnosti značně ovlivňují naše chápání ... více »

Offformat Kultura

Haiku pro tento měsíc

Pozvánka na výstavu Denisy Krausové

Stručná pozvánka na tři pozoruhodné výstavy.

Haiku pro tento měsíc: Za pečlivě upletenou záclonoupřání mezi otázkamiHanka a Linda     Oproti následujícím dvěma příspěvkům nemám k dispozici kurátorský text, z něhož bych citoval. A než abych tedy pečlivě upletenou záclonu devalvoval vlastní hork ... více »