Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

duben 2019

Offformat Kultura

Toto je vrba

Přestože jde svého způsobu o střet zájmů, uveřejňujeme zde kurátorský text Markéty Žáčkové o právě probíhající výstavě, jejímž autorem je jeden z redaktorů Kulturních novin.

Petr Kovář je nesmírně všestranný – umělec, kurátor, umělecký kritik a teoretik, učitel a básník. Tato charakteristika zní skoro obrozenecky. Anebo vzbuzuje otázku, zda se pod tímto jménem neskrývá nějaký autorský kolektiv. V souladu s takto rozsáhl ... více »

Offformat

Okno na stole

Okno na stole je prostor otevřený do prostoru jiného. Je to cyklus nejnovějších obrazů Štěpána Vrbického, absolventa ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU, který se před jedenácti lety odstěhoval na samotu na Vysočině.

Když jsem předloni psal o své návštěvě u Štěpána a Jitky na samotě nad Roženeckými Pasekami, a popisoval jejich nový, na půdě budovaný ateliér, ocitoval jsem v závěru Štěpánovu významotvornou otázku: "(…) ateliér to třeba bude pěknej, ale já jsem ... více »

Offformat

Big Little Big Horn

Jsme obklopeni imitacemi, odkazy a citacemi. O tom, že závisí na naší otevřenosti a současně kritičnosti, jestli tuto situaci provází vzrušující klíčení nebo sklíčenost, mluví také výstava dvou umělců klasických médií, malíře a sochaře, která bude zahájena dvacátého čtvrtého ledna v pražské Nové galerii.

Místo toho, aby bylo výtvarné umění prostě vizuálně krásné, neustále k něčemu odkazuje. Divákovi už na to dávno nestačí přirozená výbava kolektivním nevědomím ani slovník symbolů. Jednou jsou to obtíže migrace přes Středozemní moře, jindy konkrét ... více »