Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

leden 2018

Offformat Kultura

Jan Steklík in memoriam

Jan Steklík. Foto: Jozef Cseres

Loni v listopadu nás navždy opustil výtvarník Jan Steklík (1938–2017; Ústí nad Orlicí).

Loni v listopadu nás navždy opustil výtvarník Jan Steklík (1938–2017; Ústí nad Orlicí). Odešel stejně nenápadně, jako nenápadně se vyskytoval a pohyboval v životním prostoru i uměleckém provozu. Zanechal po sobě sice nenápadné, zato však stěží přehl ... více »

Offformat Kultura

White Cube Fight

I. pohled do instalace. Foto: Martina Schneiderová

Druhý ročník společensky prospěšné akce VýTěr (Výtvarník + Teoretik vytřou světu zrak), usilující o setkávání či propojení teoretiků s umělci, přinesl systémové změny – spolupracující umělci a teoretici měli předložit výtvarný projekt pro galerii OFF/FORMAT. Z nich pak vybírala odborná porota ve složení Marian Palla, Klára Peloušková a zástupci galerie čtyři nejzajímavější, které dostaly v galerii výstavní termín. První z nich se stala výstava připravená kurátorem Janem Gerychem.

Název odkazuje na galerijní prostředí „white cube“ a „oktogon/cage fighting“, a tedy na zápas kurátora a umělců při implementaci svých metod na site-specific instalaci. Kurátorský koncept tematizuje samotné galerijní prostředí a jeho vliv na úc ... více »

Offformat Kultura

Abstrakcia ako profánny liturgický predmet

Martin Hreha, pohled do instalace. Foto: Martina Schneiderová

Druhým výstavním projektem realizovaným v rámci společensky prospěšné akce VýTěr (Výtvarník + Teoretik vytřou světu zrak) se stala výstava připravená kurátorem Erikem Vilímem.


„Boh je mŕtvy! Boh ostane mŕtvy! A my sme ho zabili!“ Veta, ktorú do úst pomätenca vložil Nietzsche. Z dnešného pohľadu sa zdá, že jej platnosť sa oslabuje potlačením procesu sekularizácie, ktorý začal v osvietenstve. Ako uvádza Tomáš Halík, s ... více »

Offformat Kultura

Zóna

Max Tref, pohled do instalace. Foto: Martina Schneiderová

Třetím výstavním projektem realizovaným v rámci společensky prospěšné akce VýTěr (Výtvarník + Teoretik vytřou světu zrak) se stala výstava připravená kurátorskou dvojicí Šimon Kříž a Anna Königová.

Psst! Tady se nekřičí! Buď hodný!" - šeptá maminka do ucha čtyřletému chlapci v kostele, když místo poslouchání kázání jezdí s autíčkem po lavici před nevraživými zraky místních farníků. Otče nás, jenž jsi na nebesích, zůstaň tam! My ... více »