Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

září 2018

Offformat Kultura

Přespolní domáckost

Zbyněk Sekal 95, Galerie Závodný. Foto: archiv Galerie Závodný

Nedožité pětadevadesátiny Zbyňka Sekala připomíná výstava v zaplněné mezeře Mikulova.

Už jste navštívili mikulovskou Galerii Závodný? A stejnojmennou a tamtéž situovanou kavárnu? Nebyl by to žádný div, fungují už sedm let, ale přeci jenom je to z Chebu, Reykjavíku nebo Dobříčkova trochu z ruky, takže by mě nepřekvapilo, kdybyste se k ... více »

Offformat Kultura

Open call pro galerie

Pavel Matyska, V oblasti obličeje, 2018, 150 x 200cm. Foto: archiv autora

Byl jsem na návštěvě v ateliéru malíře Pavla Matysky. „Pavle, tohle by se mělo vystavit jako celek! Kde bys to viděl nejraději?“ A proč ne? Laskaví čtenáři, zejména pak kurátoři a ředitelé galerií, muzeí či kunsthalle, považujte prosím tento perex za otevřenou výzvu k výběrovému řízení. Výstavu Matyskových maleb z posledních dvou let bych nazval Bývalý klacky, ale po dohodě s vítězem open callu to může být i jinak.

Když kurátorka Jana Vránová připravila před pěti lety pro brněnský Dům umění samostatnou výstavu obrazů Pavla Matysky s názvem Bublanina, nebyl už Matyska „začínající“ umělec ani čerstvý absolvent vysoké školy. Ve svých pětatřiceti letech tehdy práv ... více »

Offformat Kultura

Galerie v době globálních klimatických změn

Odpolední zastavení. Foto: Marta Kovářová

Tento text není o zeleném, šetrnějším provozu chrámů umění, ani se nezabývá ekologickou korekcí jejich výstavních programů. Přesto jim nabízí užitečnou radu.

V dospívání jsem měl pocit, že projdu, prozkoumám, kamsi do komor své paměti uložím obraz snad celé Země, nebo alespoň její podstatné části. Vybavuji si scénu – jdu lesní cestou v úbočí kopce nad městem a kdesi ve mně vězí nevyslovený předpoklad, že ... více »

Offformat Kultura

Poctivé malířské řemeslo jako folklorní dekor

Totéž? Tentýž? Legální stěna v Jihlavě u městského nádraží. Foto: Petr Kovář

Jaká je role současného writera? Je to bojovník proti mafii kurátorů a galerií, proti hierarchizaci umělců a umění obecně? Rozvahy nad aktuálním stavem jedné legální stěny.

Čas od času, když mířím na městské vlakové nádraží v Jihlavě, ukročím těsně před budovou pár desítek metrů vlevo a okukuji, co je nového v regálu místního legálu – na stěně, na níž může kdokoliv malovat, co se mu zamane. Sprejer už není vandal. Stál ... více »

Offformat Kultura

Archa jako kulturák

Archa, objekt Jiřího Příhody slouží jako

K čemu by měla sloužit Archa dnes? A co když už slouží?

Minulý týden jsem poslouchal rozhlasový pořad o neutuchajících výpravách vědců a dobrodruhů na horu Ararat při arménsko-tureckých hranicích. Někteří s vládními penězi, někteří na vlastní pěst pátrají po troskách biblické Archy. Archa se přitom tyčí ... více »