Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

květen 2015

Offformat Kultura

Ariadnino klubko filosofie bláznovství a výtvarné tvorby (2. část)

El Greco, Pohřeb hraběte Orgaze, 1586-88, olejomalba, 4,8 x 3,6 m. Repro: wikipedia.org

Fenomén šílenství, vyjádřený termíny follia, furore či mania, je respektovanou energií tvůrčí inspirace. Autor eseje sleduje proměny abnormálního od řecké antiky až do současnosti.

G. R. Hocke formuloval naprosto brilantní posouzení discordiae concordi ducha epochy manýrismu ve svém, dnes již klasickém, díle těmito větami: „,Alogičnosti‘ se dostalo nového, racionálního stvrzení v empirické přírodní vědě. Co vytušila první maný ... více »

Offformat Kultura

Jehla v kupce sena

Pohled do instalace výstavy Jehla v kupce sena. Foto: archiv Topičova salonu

Koláž odkazujících symbolů a příběhů v současném umění přinesla zdařilá výstava v Topičově salonu v Praze.

Všechno je příběh. Fabule. Nedávno jsem kdesi narazil na přirovnání čehosi k listu na říční hladině. List se hýbe, houpe, natáčí a točí, ale abyste získali komplexní informaci o jeho pohybu, musíte se podívat na řeku, sledovat její tvar, tempo, přek ... více »

Offformat Kultura

Text to Speech

Vstup do výstavy Text to Speech. Foto z vernisáže výstavy: Martina Schneiderová

Vystavit prázdnou galerii není nic nového. Dvojice & (Barbora Trnková & Tomáš Javůrek) tvoří toto prázdno aktuálními výtvarnými prostředky a angažovaným postojem. Divák jako aktivní spoluaktér výstavy se stává součástí uměleckého plánu.

Tvůrčí duo & se hlásí k prostředí net a software artu. K virtuálním sférám globálních informačních sítí, které se mohou stát uměleckým médiem podobně jako plátno na blindrámu. K algoritmům, kódům a softwarovým aplikacím, které mají potenciál být výr ... více »

Offformat Kultura

Hovuduvudo

Pavel Matyska, Centra, 2015, akryl na plátně, 200 x 150 cm. Foto: archiv autora

Podivuhodné zaklínadlo, výkřik v regionálním dialektu, překlep v nelichotivém oslovení? Především výstava prací dvou výrazných osobností aktuální malířské scény v galerii OFF/FORMAT.

Přijetí výtvarné tvorby Šárky Koudelové (1987) a Pavla Matysky (1977) širší veřejností je možná podobně nesamozřejmé jako porozumění slovu v názvu jejich společné výstavy. Je přitom zřejmé, že se nejedná o umělce vyjadřující se shodnými technickými ... více »

Offformat Kultura

Žoldnéři v Kensington Gardens

Leon Golub, Gigantomachie II, 1966, akryl na plátně, 304 x 731 cm. Foto: Serpentine Gallery

Tvrzení, že umění a politika spolu mohou docela dobře koexistovat, dnes nikoho nepřekvapí. Již jsme si zvykli, že i čeští umělci nestojí jen „kdesi mimo“, ale nutí nás k zamyšlení, kde je naše pozice tváří v tvář současné politické a společenské realitě a jak s tím hodláme naložit. Dvě ukázky z historie a současnosti tohoto žánru byly v průběhu jara k vidění v Londýně.

Ocitli-li jste se v městě nad Temží, mohl vás některý sluneční paprsek nasměrovat do Kensingtonských zahrad, zelené idyly anglického romantismu akcentované tu a tam s bílou architekturou. Jednu z nich postavili v dobách Napoleona jako zbrojnici, dru ... více »