Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

červenec 2017

Offformat

Umění, to nejsou životopisy, ale přeci jen...

Františka před domem. Foto: Petr Kovář

Na návštěvě u Štěpána Vrbického a Jitky Chrištofové, o síle příběhu "za obrazy" a její roli v jejich čtení.

Tohle prodává hlavně příběh, říkáváme někdy s despektem o dílech umělců, kolem nichž je toho hodně k povídání, takže nás uhranou především svým příběhem. Teprve skrze něj si oblíbíme dílo, jako jeho relikvii, svatý ostatek, fetiš, kamínek z cesty, m ... více »

Offformat

HRAna

HRAna, projekce Romany Hnízdilové, malba Argišta Alaverdyana. Foto: Martina Schneiderová

Jarní sezónu uzavírá galerie OFF/FORMAT výstavou šesti studentů našich dvou nejvýznamnějších uměleckých škol - Akademie výtvarných umění v Praze a Fakulty výtvarných umění v Brně.

Na základní škole jsme s kamarádem hráli takovou smyšlenou hru, "Co bys udělal, kdyby…" Většinou jsme si takto krátili čas chůze kamkoli, jeden z nás povídal, co se "děje", a druhý mu odpovídal, jak na situaci reaguje. Nezřídka jsme se přitom na les ... více »

Offformat Kultura

V paradoxu se jeví skutečnost

Antonín Jirát, Léčba oparem, pohled do instalace, galerie Nonstrop, Jihlava. Foto: archiv galerie Nonstrop

Teprve druhá výstava nové jihlavské galerie Nonstrop umístěné ve veřejném prostoru pod širým (mírně zúženým) nebem ukazuje, že svému plánovanému významu dostupného, přitom diskusi otevírajícího místa dostojí, a stane se tak podstatným bodem na tuzemské galerijní mapě.

Zdá se, že kolektivně trpíme virovou nákazou, podivným typem oparu, který se v určitém světle jemňounce třpytí a může z dálky budit zdání makeupu, který si nezkušený teenager poprvé nanesl na tvář po přečtení knihy: "Jak se líčit" s podtitulem: "Ček ... více »

Offformat

Vlákna, klubka, tkaniny (myšlenky jsou tenká vlákna)

Vlákna, klubka, tkaniny, pohled do instalace, OGV, Jihlava. Foto: archiv OGV

Vztah materiálu a myšlenky, umělecké a řemeslné stránky díla i stereotypnosti vnímání ženské a mužské práce akcentuje výstava v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě.

Podtitul výstavy pochází z textu Daniely Mikuláškové 7 let v nitích: "Sedm let myslím v nitích. Jak: Myšlenky jsou tenká vlákna, která jedno po druhém vytváří pole obrazu. Aby se takto stalo, je nutné zpomalit dech a téměř vypnout mozek. Myslím tím, ... více »

Offformat Kultura

Tip na výlet

Kresby Jitky Chrištofové v Galerii Tři, Nový Jimramov. Foto: Petr Kovář

Výletem (nejen) k výstavám. Zahájení výletu nejlépe 29. července v Jimramově.

Vydání výtvarné přílohy Kulturních novin vždy naznačuje, že to další přijde nejdříve až za dva měsíce. V dalším vydání už bude po žních. A především po prázdninách. Přes den stále teplo, ale rána budou chladná, kradmo nahlížející roku pod zimu. N ... více »