Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

listopad 2017

Offformat Kultura

Jak se vedlo zeleným ve městě na laguně

Marie Voignier, Les Immobiles, 2013. Foto: Ondřej Navrátil

Mamutí přehlídky současného umění jako je benátské bienále se dnes již stěží mohou obejít bez děl, která tematizují problematiku životního prostředí. Ekologický kořen pevně prorostl jejich prstí, již déle kypřenou motykou politiky, aktivismu či obav o osud světa. Žijeme koneckonců ve věku, který je stále běžněji označován jako antropocén.

Dokládalo to 55. bienále z roku 2013, jehož zelené stránky byly posléze sepnuty do samostatné publikace (Taru Elfving, Altern Ecologies, 2016). Ukazovala to i předloňská přehlídka, kde bylo sice ekologických témat méně, nicméně bloudíce mezi jednotl ... více »

Offformat Kultura

Nespavost

Vladimír Havlík, Insomnia, pohled do instalace. Foto: Michaela Dvořáková
Dva performeři vystavují v Brně. Vladimír Havlík (1959) má Nespavost v Pitevně a Tomáš Ruller (1957) retrospektivu v Domě umění. Dvojperformance dvou performerů ve dvou textech jedné výtvarné přílohy.

Galerie Pitevna vznikla přidáním slova Galerie na dveře skutečné pitevny na Komenského náměstí 2, kde dříve sídlila lékařská fakulta. Ještě to není tak dávno, co návštěvníka při vstupu do prostoru praštil přes nos formaldehyd a při delším pobytu mez ... více »

Offformat Kultura

PERFORM-MADE / Odolné okamžiky.

Tomáš Ruller, PERFORM-MADE / Odolné okamžiky, pohled do instalace. Foto: Michaela Dvořáková

Oboje zní dobře.  "Dobrý den, chtěla bych na všechny výstavy, co tu máte. " 

"Všude je Ruller."

"Tak na všude." 

Kolik je mu let, že to celé zabral? ročník 1957. O rok starší než můj taťka. Ten je taky nainstalovanej všude - v garáži, v dílně i ve sklepě. Představuju si rok 2057. Retrospektivní výstava akčního umělce Tomáše Rullera v Domě umění v Brně začíná v ... více »

Offformat Kultura

Dům Isabely

Otto Hudec, Dům Isabely, pohled do instalace. Foto: Martina Schneiderová

Dům Isabely není jen maketou skutečného „organicky rostlého“ domu Isabely na úpatí kapverdských hor, ale především „referenčním bodem vyprávění o naslouchání místu i lidem, eventualitách života či jeho prioritách.“

Pozornost Oto Hudce poutají aktuální společenská témata, kterých se chápe s přímočarostí jemu vlastní. V létě nad Vltavu zavěsil obrazy ruin Prahy, varující zrcadla exportních úspěchů zbrojařského byznysu. Na nedávné výstavě věnované uprchlické vlně ... více »

Offformat Kultura

Továrna na absolutno

Ján Vasilko, Návrh na múzeum súčasného umenia v Košiciach, akryl na plátně. Repro: archiv Dub Gallery

Soukromá prodejní galerie na malém městě zaměřená na současnou českou a slovenskou malbu - už tento rámec nám evokuje čapkovské časy. Dub Gallery otevřela v Pelhřimově teprve před čtyřmi lety. Je zjevné, že zde nechybí finanční zázemí ani odborný pohled - galerie spolupracuje s teoretikem a kurátorem Petrem Vaňousem, který je také autorem textu k aktuální výstavě Jána Vasilka.

Malíř Ján Vasilko pracuje s poetikou technické dokumentace, se strategiemi vizuální komunikace a s potenciálem grafických programů. Stanovuje si pro sebe obraz jako výkonný nástroj určité laboratorní platformy, v níž platí předem stanovená formální ... více »