Příloha Kulturních novin Příloha Offformat

září 2017

Offformat Kultura

běguni

Jakub Tomáš, Lumír a píseň, 2016, olej na plátně, 200 x 150 cm. Foto: archiv autora

Alespoň nějaké stability lze dosáhnout jedině v pohybu. Pohyb jako téma výstavy pěti umělců - Michala Kindernaye, Matěje Koláře, Milana Magniho, Jakuba Tomáše a Štěpána Vrbického.

Máme sklony k tomu přestat se hýbat. Natáhnout se na kanape, zavřít se do svého domu, považovat svět za poznaný, lidi za přečtené, kulturu za danou. Aby ne, pochybnost příliš třese zřetelnými konturami horizontu, zatímco mít ve věci jasno přináší úl ... více »

Offformat

„Pojďme se podívat na Vincentovy obrazy“

Obrázek nebo fotografie#20521

řekla mi včera dcera. Že by plán na další prázdniny?

V létě jsme byli na dva týdny v Itálii. Kouzelná (rozpálená, prašná, hlučná, turistická) Florencie se všemi učebnicovými galeriemi, kostely, kaplemi, paláci a pomníky. Arezzo se zádumčivým světlem a geometrií Piera della Francesca, romantické San Gi ... více »

Offformat Kultura

Brněnské ulice nabízejí kus mozku navíc

Helmut Smits, Shromažďování času, interaktivní instalace, digitální displej. Foto: Petr Kovář

Pravda v umění? Umění jako partner vědy v poznání světa? Článek se ohlíží za sochami, které tyto otázky podněcují.

Umění je neustálé tápání a pochybnost. A to proto, že se jedná o tvoření nesamozřejmé, nevypočitatelné, závisející plně na rozhodnutí umělce, případně božské síly. Protože si nemůžeme správnost uměleckého výsledku logicky ani matematicky ověřit, zko ... více »

Offformat

Včerejší noviny

Ochutnávka ze srovnávací analýzy čtyř našich hlavních tištěných deníků, Lidových novin, Mladé fronty DNES, Hospodářských novin a Práva, prostřednictvím jejich pozornosti k výtvarnému umění a kultuře obecně.

Můj milý deníčku?" houkl na mě učitel češtiny v české vsi Eibenthal v rumunském Banátu, když v hospodě procházel kolem mého stolu a všiml si, že si něco píšu. Mrkl na rozložené noviny, "které to jsou?" ale dříve než jsem stačil cokoli říct, odfrkl, ... více »

Offformat

Podzimní Grand Opening

Pohled do instalace výstavy v OGV, 2017. Foto: archiv OGV

Odkaz na velké jarní otevírání mediálně sledovaných výstav v pražské Národní galerii tu není žádným sarkasmem. Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě minulý týden otevřela celkem pět nových výstav, přičemž zejména instalačně náročný projekt Ani den bez čárky kurátorky Lenky Sýkorové představuje záběr, na který jsme zvyklí spíše z metropolitních galerijních institucí. Unikátem je ovšem dozajista také prostor IGLOO, pravidelně věnovaný čistě audio- případně audiovizuálním instalacím. Přinášíme galerijní text věnovaný aktuální výstavě.

Mezihra je imaginární (para-)rozhovor dvou žen ve středním věku. Výchozím materiálem videí je soubor divadelních scénářů z představení obou účinkujících hereček, Lenky Krobotové a Daniely Voráčkové. Autorka z nich vybrala promluvy, které nechala her ... více »