Offformat Kultura

NONSTROP

Logo galerie. Repro: archiv galerie Pohled z náměstí do ulice Malá Lazebnická, tedy do prostoru galerie

S novým rokem se v Jihlavě objevuje nová místně specifická galerie.

galerie NONSTROP
je úzký ale otevřený prostor
v němž představy o umění nenarážejí na strop
ale dějí se ve vztahu k místně specifickým podmínkám
nejmenší ulice v historickém centru Jihlavy

 

Galerie NONSTROP je veřejné místo vymezené stěnami domovních bloků zčásti památkově chráněné zástavby v centru Jihlavy. Konkrétně celá ulice Malá Lazebnická. Svou charakteristikou patří mezi tzv. negalerie, alternativní výstavní prostory s netradiční lokací vzpírající se klasickému pojetí „bílé kostky“, v níž žádné další prvky neruší vnímání vystaveného díla. NONSTROP naopak těmto „rušivým“ podnětům vychází vstříc, a vychází tak vstříc i divákovi, kterého překvapuje v běžném veřejném prostoru bezmála nonstop.

NONSTROP je jihlavská galerie. A nemůže tomu být jinak, protože vystavující umělci zde budou reagovat na svébytně jihlavské prostředí s jeho architektonickými, komunikačními i historickými vazbami. Je jihlavskou galerií tím spíše, že oslovováni budou umělci přespolní či přesmořští.

NONSTROP tak doplňuje jihlavskou kulturní mozaiku o místo, v němž je představováno umění vznikající konkrétně a specificky pro ně.

Kurátorem galerie je výtvarník Vít Kraus, který má vedle sebe ještě galerijní radu složenou z umělců a teoretiků převážně místní umělecké scény. Konkrétní program galerie ještě není znám. Minimálně v prvním roce působení půjde zřejmě o kombinaci kurátorského výběru a výsledků veřejné výzvy umělcům.

Galerie byla založena z popudu Magistrátu města Jihlavy ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny, což je sympatický signál. Nezbývá než věřit, že znít vydrží.