Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 8. 10. 2012

Téma

Umět češtinu není jen splnit normy

Co by dnes říkal Jan Blahoslav, autor České gramatiky a obránce vzdělanosti?

Současná diskuse o státní maturitě z českého jazyka odráží i širší problém společenský, tedy do jaké míry je užitečný technokratický přístup při vzdělávání.

Lenka Dohnalová vystihla na www.eduin.cz v příspěvku Jak vidí češtinářka problémy s hodnocením maturitních prací (příspěvek ze dne 25. září 2012) to podstatné, v čem se právě náhledy z různých stran liší a proč se nedaří se shodnout. Vidět kval ... více »

Komentář

Doba technokratická

Žijeme v krizovém období, kdy se prosazují technokraté. Je proto zapotřebí znovu mluvit o ideálech, o lásce ke vzdělání, práci, obci.

Redaktor Guardianu Philip Oltermann publikoval svého času článek Na obranu technokratů (17. listopadu 2011, český překlad na www.presseurop.eu). Pro nás symbolicky v den 20. výročí počátku demokratizačních změn, jejichž průběhu dle Oltermanna n ... více »

Kultura a umění

Výstava soudobého umění v bazilice je dobrou šlépějí

Miroslav Štěpánek: Strážce, nerezová ocel, sklo, výška 160 cm, 2009. Foto Jan Dočekal

Třebíčská výstava kreseb a objektů Zdeňka Šplíchala a Miroslava Štěpánka šťastně propojuje modernu s tradicí.

Dobrá šlépěj, tak lze označit v dvojí inspiraci Jakubem Demlem konání výstavy soudobého výtvarného umění v románsko-gotické bazilice sv. Prokopa v Třebíči. Stopou oné šlépěje je kontemplativní propojení sakrálního prostoru s výtvarnou kulturou a ... více »

Kultura a umění

Básník Ladislav Selepko inspirující na poli literární teorie - 2. část

Ladislav Selepko. Foto Jiří Fogl

Inspirativní básník může inspirovat také k úvahám o současném postavení poezie v nakladatelském průmyslu.

Rozhovor v prvním poprázdninovém čísle časopisu Tvar s básníkem Ladislavem Selepkem pro mne oživil řadu témat, kterým jsem se delší dobu nevěnoval nebo je nechával spát. Jedním z nich je spletitá literární historie současné poezie . Po li ... více »

Poezie

Oldřich Kutra

Bohuslav Reynek: Pieta na dvoře, 1950, suchá jehla s monotypem, 160 x 246 mm. Repro www.bohuslavreynek.cz

Oldřich Kutra se narodil 26. února 1983 v Uherském Hradišti, žije v Opavě. Pracuje jako knihovník, hraje v rockové skupině Kolo kolo mlýnský. Vydal básnickou sbírku …a stokrát třásti stromem (Srdeční výdej 2012).

Jak sad na konci dědiny je sporá Kolik má jmen ta chvíle kdy se v půli dvora zavrávorá pro amen Křehnoucí nocí hlas aniž ho uhlídáš rozpráví v otázkách: I skřivan ve snu větev má na niž se bojí usednout ... více »