Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 12. 11. 2012

Téma Kultura

Umění je to, co skutečně chceš dělat

Jiří Surůvka střílí na ulici před galerií do svého obrazu. Foto Oblastní galerie Vysočiny Jihlava

O aktuální jihlavské výstavě, umění i osobitém pohledu na svět si s umělcem a vysokoškolským učitelem Jiřím Surůvkou povídala Tereza Müllerová.

V prostorách jihlavské Alternativy vystavují tři autoři, proč právě tohle spojení? Vzniklo to na základě návštěvy diplomujícího studenta, Jakuba Krále, který navštívil mimo jiné i Marka Pražáka a Hanu Puchovou. A napadlo ho, že jsme zhruba stejná ... více »

Dokument

Válka a trauma (2. část)

Obrázek nebo fotografie ke článku#7016

Dokončení vzpomínkového textu brněnského psychologa, vyrovnávajícího se s druhou světovou válkou a léty následujícími.

Po osvobození jsme se vrátili zpátky do Říčan. Nepamatuji si přesně, co to bylo za den. Pamatuji se jen, že z domu vpředu zbylo obvodové zdivo a jinak to byla hromada trosek. Ze spáleniště našeho stavení do ulice trčely dva komíny - větší z otcov ... více »

Společnost a politika

Rakousko: odpor vůči církevní hierarchii roste

Vedle farářské iniciativy působí v Rakousku také reformní hnutí Wir sind Kirche. Zdroj archiv KN

Na jaře vznikla v Praze iniciativa Za církev sociálnější, jež se vtělila 6. října do podoby občanského sdružení. Je součástí kritického nazírání na roli církví v současné společnosti. Rakousko nabízí v této souvislosti pokročilejší stadium téhož procesu.

K celoročnímu setkání kněží z rakouské Farářské iniciativy se 22. října letošního roku sešlo více než sto kněží z jejích 427 členů, kteří na závěr vydali společné komuniké. V něm její předseda Helmut Schüller kromě jiného píše: "Farářská iniciati ... více »

Společnost a politika

Pravda se prodírá na světlo

První strana protokolu pěti komisařů. Archiv Jiřího Jaroše

Situace kolem restitučních nároků rodiny Salmů se pomalu tříbí.

Vrchní soud v Olomouci ve středu 7. listopadu v odvolacím řízení zprostil Evu Nečasovou, autorku knihy Cui Bono restituce II , povinnosti omluvit se za některé výroky týkající se pana Huga Salma. "Celá žaloba byla zamítnuta. Z historických mater ... více »

Kultura a umění Kultura

Retrospektiva nestora české výtvarné avantgardy

Kolíbalova úprava Nuselského mostu z roku 1968. Foto www.vetrelciavolavky.cz

Stanislav Kolíbal je představitelem racionálního přístupu k tvorbě, typického pro moderní umění.

Jízdárna Pražského hradu je reprezentativní prostor, který Stanislav Kolíbal (nar. 1925) prostřednictvím své velké retrospektivní výstavy nepochybně "výborně vyřešil". Což je vzácné, ač by se to v souvislosti s minulou výstavou zde konanou mohlo jev ... více »

Kultura a umění

Příběhy ze země na okraji

Ryba s kamenným pohledem. Socha neznámého autora, Muzeum moderního umění Ukrajiny

Nová antologie ukrajinských povídek je stejně těžkomyslná jako její obálka. Je výpovědí národa, jehož jméno samo o sobě poukazuje na odvěkou marginálnost.

Ukrajinské literatuře se u nás celkem pravidelně věnují nejen časopisy jako Souvislosti, Listy, A2 nebo Texty, ale také internetová iLiteratura, do češtiny byly už přeloženy všechny bestsellery od A do Z (tedy od Andruchovyče po Zabužkovou). Vyšl ... více »

Poezie

Jan Spěváček

Jan Spěváček. Foto archiv JS

Jan Spěváček (1982) momentálně pracuje jako učitel v Zařízení pro děti-cizince a básník na volné ruce, je milovník manželství se svou manželkou a otec čerstvého kojence. Je pevně svázán s Vysočinou, nejvíce se Žďárem nad Sázavou.

stříhám ti dvěma malíčky lokýnku dlouhou jak tvá nedělitelná láska B*že jen co se snese z okna promáčené zemi vykvete jaro . ten vlásek s poupátkem a jen co mezi večery zhasne soumrak vzpomenu si . říkávali kometě ... více »

Fejeton

Bez omluvy

Festival je pro všechny, ale na projekce pustíme jen vyvolené. Repro elves.blog.cz

Populární občanská angažovanost prostupovala atmosféru celého nedávno skončeného Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Jenže...

To musíš vidět," doporučoval mi kamarád, "tři nevinní kluci jsou zavření už osmnáct let v americkém vězení!" Revolta je náplní jen jedné z programových sekcí, ale populární občanská angažovanost prostupovala atmosféru celého nedávno skončeného M ... více »