Čtrnáctideník Kulturní noviny

22. číslo pondělí 27. 8. 2012

Téma

Braňte se včas!

Ludvík Hovorka, zdroj www.hovorka2012.cz

Přinášíme rozhovor Petra Umlaufa s Ludvíkem Hovorkou (KDU-ČSL). Bývalý poslanec dnes působí v soukromém sektoru, avšak nepřestal se zabývat politikou a legislativou a kandiduje do Senátu. V Kulturních novinách jsme přinesli v minulosti Hovorkovy fundované rozbory situace ve zdravotnictví a současný rozhovor přebíráme se svolením ze serveru www.umlaufoviny.com.

Náš předposlední rozhovor[1] končil otázkou: Platí pro vás teze, že méně státu znamená více svobody? Neplatí. Jsou oblasti, ve kterých má stát své nezastupitelné místo, jako jsou zdravotnictví, sociální oblast, školství, ochrana životního prostředí, ... více »

Komentář

Lesk a bída protestsongů

Nelze se asi divit, že se roztrhl pytel s populárními písněmi kritizujícími politickou situaci. Jenže to připomíná tlačení provázku před sebou. Úkolem umělce je objevovat nové světy, otevírat nepříjemná témata – nikoli přebírat vyprázdněná klišé, plakat nad mlékem, které sám pomáhal rozlít, a hledat obětního kozla k předhození stále naštvanějším davům.

Objeví-li něco česká oficiální média, bývá to už zpravidla poněkud zamřelé. Tak se například nedávno ukázalo, že současná vláda není u lidí oblíbená; musí to být pravda, když o tom složil Tomáš Klus písničku. Jenže konstatování, že čeští politici js ... více »

Společnost a politika

Nezapomínat: finta s  NERVem je opět zde

Logo NERV

Vláda, jejíž opatření zhoršují ekonomické a sociální poměry ve státě, je v  úzkých a snaží se veřejnost mást starými triky. Doufejme, že občané se po předchozích zkušenostech znovu napálit nenechají.

Počátkem července vydali odboroví makroekonomičtí odborníci z  Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svou ekonomickou analýzu a vizi (k přečtení v  KN 15/2012), kde kromě jiného konstatovali naprostou neúčinnost zvyšování sazby DPH, kri ... více »

Kultura a umění

Další karpatský morytát

Nicolae Tonitza: Fronta na chleba, 1920, olej na plátně. Repro www.art-zone.ro

Rumunská spisovatelka žijící ve Francii Liliana Lazarová kombinuje ve své knižní prvotině prvky biblického apokryfu, hororu a sociálního venkovského románu.

Podle osvědčeného moudra člověka máloco potěší tolik jako vědomí, že jiní jsou na tom ještě hůř. Z toho vychází i román Liliany Lazarové (narozena 1972) nazvaný Země prokletých , odehrávající se v zapadlé horské vesnici, která je světem jen pro seb ... více »

Poezie

Petr Motýl

Petr Motýl

Petr Motýl (1964) vystudoval ostravskou pedagogickou fakultu, pracoval jako topič, hlídač a zahradník. Je autorem básnických sbírek Šílený Fridrich, Lahve z ubytovny, Vymrští se hned a začne tancovat, Kam chodí uhlí spát.

zrcátka kachen ráno u bazénku Braunovy sochy si v keřích na rty natírají rtěnku policajti a milenci chodí v párech po parku v červenci Herkula bolí v zádech slunce voní jak právě rozříznutý meloun Valdštejn jede na bílém koni v rybníčku kapři se mel ... více »

Fejeton

Prezidentka

Prezidenti byli odjakživa mým koničkem. V deseti letech jsem uměl vyjmenovat nejen všechny československé, ale i všechny americké prezidenty (což nebylo lehké, protože tehdy panoval předchozí režim, který vzdělání tohoto typu nepřál, a tak mi údaje pracně shromážděné ze všech možných zdrojů musel doplnit otcův přítel, odborník na anglo-americká studia z akademie věd). 

Prezidenti byli odjakživa mým koničkem . V deseti letech jsem uměl vyjmenovat nejen všechny československé, ale i všechny americké prezidenty (což nebylo lehké, protože tehdy panoval předchozí režim, který vzdělání tohoto typu nepřál, a tak mi údaje ... více »