Čtrnáctideník Kulturní noviny

20. číslo pondělí 13. 8. 2012

Téma Domov

Schizofrenie: Nejednoduchá nemoc

Emile Wauters, Šílenství Hugona van der Goese, 1872, olej na dřevě, 40 × 51 cm. Repro Cosmovisions.net

Nedávno prolétlo médii několik zpráv o nebezpečných, násilných schizofrenicích. V následujícím rozhovoru se zkušeným psychiatrem Petrem Zahradníkem se náš spolupracovník Petr Salamon snaží získat vyváženější pohled na schizofrenii a na problémy, které jsou s tímto závažným a z hlediska porozumění komplikovaným psychickým onemocněním spojovány. Jedním z povrchních tradovaných mýtů je například tvrzení o agresivitě schizofreniků směrem k okolí.

Na začátek bych měl jednoduchý dotaz: Co znamená a jak se projevuje schizofrenie? Jako schizofrenie je označováno psychické onemocnění, které se nejnápadněji projevuje zásadnějším zkreslením kontaktu s realitou. To se může dít cestou poruch vnímání ... více »

Komentář

Vědci mezi námi

Sébastien Le Clerc: Návštěva Ludvíka XIV. v Akademii věd. Rytina, 1667. Repro bibliophilie.blogspot.com

Nedávno vědci zjistili, že naší civilizaci zbývá pouze sto let existence, než dojde ke zhroucení životně důležitých ekosystémů. Samozřejmě nenásledovala žádná reakce - katastrofické scénáře jsou oblíbené v šoubyznysu, ale skutečně se uskrovnit je něco jiného.

Vlády nezvládají současné problémy , natož aby se dívaly do budoucnosti. A poddaní se snadno uchlácholí tím, že na vědce stejně není žádný spoleh – noviny každou chvíli vyrukují s nějakým nesmyslem podepřeným odbornou autoritou. Jinou letní aktualit ... více »

Kultura a umění

Špaňhel a Typlt - výtvarní realisté současného českého kapitalismu

Jakub Špaňhel, Centrální banka Ázerbájdžánské republiky, 2008, akryl, plátno, 180 × 135 cm. Repro artlist.cz

Souběžné výstavy dvou úspěšných třicátníků nastolují otázky, jakými způsoby se vlastně lze prosadit na naší umělecké scéně.

Po zbytek léta – až do 9. září – je možné navštívit v Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze dvě reprezentativní výstavy dvou českých výtvarných umělců střední generace, Jakuba Špaňhela (1976) a Lubomíra Typlta (1975). Jakub Špaňhel je ... více »

Kultura a umění

Kytice znovu rozkvetlá

Ivan Štrouf: Polednice

Nové vydání Erbenovy Kytice, klasického díla české poezie, obsahuje kromě doplňkových informativních textů především nově pojatý výtvarný doprovod Ivana Štroufa.

Kytice Karla Jaromíra Erbena vyšla od roku 1853 nesčetněkrát, mnohokrát i s ilustracemi. Na podzim roku 2011 ji znovu vydalo nakladatelství Doplněk. Spolu s Bezručovými Slezskými písněmi a Wolkerovými Baladami tak dává dnešnímu čtenáři do rukou ... více »

Kultura a umění

Filmovka Istvána Szabóa

Maďarský režisér István Szabó. Foto: Marek Malůšek

Tradiční filmová přehlídka s nezaměnitelnou atmosférou i obsahem ani letos nezklamala. A to i přes náročnost přípravy a problémy s financováním. Těžištěm byl maďarský film a srovnání české produkce s tou zahraniční nevyznělo příliš lichotivě.

„Tlumočníci došli, promítá se tu příliš mnoho maďarských filmů.“ Těmito slovy při slavnostním ukončení Letní filmové školy glosoval režisér István Szabó (který za spontánních ovací vestoje obdržel výroční cenu Asociace českých filmových klubů) skute ... více »

Poezie

Jakub Řehák

Jakub Řehák se narodil roku 1978 v Uherském Hradišti, vystudoval Vyšší odbornou školu filmovou ve Zlíně. V roce 2008 vydal básnickou sbírku Světla mezi prkny, která byla nominována na cenu Magnesia Litera a Cenu Jiřího Ortena. Publikoval v A2, Kontextech, Respektu a Souvislostech, je autorem studií o André Bretonovi a Zbyňku Havlíčkovi. Pracuje v Městské knihovně v Praze.

duben uléhá do vybledlých kopřiv pryč s lyrismem říkají ale já miluji tu záři bílou záři jedeme tramvají příručky zívají zajímají je jenom půjčky vyměnila jsi oči za mžiknutí bílého bezu rozsypaného za sklem a ve větvích chci se podobat lidem být j ... více »

Fejeton

Nejde nás vyměnit

Nevyhojitelná nemoc, toto dlouhoprsťáctví. Repro Surfdoggie.com

Seděl jsem v jedné zlínské hospodě a neslušně jsem vyslechl rozhovor. Mluvili ale hodně nahlas. „Paní vedoucí, já už těch deset procent, co jsem odevzdával vaší předchůdkyni, neutáhnu, mohu vám nabídnout jenom pět procent,“ žadonil muž. Šlo o pět procent provize (úplatku) za dodání potravin do jídelny, asi sociálních služeb nebo zdravotnictví, jak jsem vyrozuměl. Jestli to tak dělají ve všech jídelnách, potěš pánbůh, to je peněz na mzdy doktorů, když po tom tak volají, pomyslel jsem si.

Začíná to u nás všech. Jestliže se mě na benzince ptají, zda potřebuju doklad, a já si ho nevezmu, jsem součástí korupčního prostředí. Kde je ale hranice? Určitě jsme všichni dali tu kafe, tam láhev… Je to pozornost, slušnost, zvykoslovný obřad, sou ... více »