Čtrnáctideník Kulturní noviny

17. číslo pondělí 23. 7. 2012

Téma

Angažovaná Documenta 13

Giuseppe Penone, Idee di pietra, 2010, bronz, 830 x 250 x 220 cm

Účast na přehlídce současného výtvarného umění Documenta je již dlouhodobě vnímána jako prestižní ocenění. Letošní třináctý ročník jak aktuální tematikou, tak i fyzicky přesahuje také do Afghánistánu a Egypta.

Když jsem se druhý den probudil v parku mezi exponáty Documenty, bylo nad Kasselem zataženo a líná řeka Fulda studená. Představil jsem si desítky umělců a jejich děl, které mě dnes ještě čekají, a pomyslel si, že stejně nesmyslné je přečíst v jed ... více »

Komentář

Angažovaný čtenář virtuální reality

Obrázek nebo fotografie ke článku#6143

Píšeme v tomto vydání na jiném místě o zmatečném obrazu reality v případě archiválií spjatých s restitučními nároky rodiny Salmů. Televizní dokument mluví o voze, realitou je však koza. Před námi v televizi defilují obrázky, vytržené citáty, tváře dobře zvolených expertů… Vzniká mediální paobraz, což si ovšem běžný divák neobeznámený se skutečnými fakty ani neuvědomí a ocitá se plynule v novém světě, v němž zůstávají obrázky a tvrzení v mysli vylepené jako plakáty na zdech a tvoří novou, virtuální realitu.

Píšeme v tomto vydání na jiném místě o zmatečném obrazu reality v případě archiválií spjatých s restitučními nároky rodiny Salmů. Televizní dokument mluví o voze, realitou je však koza. Před námi v televizi defilují obrázky, vytržené citáty, tváře d ... více »

Společnost a politika

Za Antonínem Holým: Štěstí přeje připraveným

Antonín Holý. Foto: www.vscht.cz

Profesor Antonín Holý (1. září 1936 – 16. července 2012), český světově proslulý chemik, zosobňoval vědeckou osobnost příkladně. Byl mimořádně pracovitý, cílevědomý, obdařený šťastnou intuicí, a přitom neobyčejně skromný a nenápadný. S jeho odchodem jsme ztratili hodně, ale mnoho též zůstalo. Léky pro miliony nemocných.

Antonínu Holému se podařilo něco, po čem touží asi všichni vědci – nejen že došel všeobecného uznání mezi kolegy na celém světě, ale již během života viděl mimořádné praktické důsledky své práce. Léky, které vzešly z jeho laboratoře, pomohly a ještě ... více »

Společnost a politika

Válka, která neskončila (část II)

Letouny UC-123 Provider rozprašují defolianty nad vietnamským uzemím. Foto: nam.wz.cz

Ani 50 let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti. Pokračování článku z minulého týdne.

Dodnes přetrvává liberální mýtus o tom, že prezident Kennedy vystupoval proti vojenské angažovanosti USA ve Vietnamu, a proto musel být zlikvidován CIA, mafií či vysokými představiteli vojensko-průmyslového komplexu. Tato báchorka byla mezi širokou ... více »

Společnost a politika

Kauza Salm: Amatérský a zbytečný pokus o očistu na ČT1

Nejdůležitějším majetkem, o jehož navrácení rod Salmů usiluje, je zámek v Rájci-Jestřebí. Foto: www.prosec.cz

V regionálním zpravodajství na ČT 1 se 13. července objevil příspěvek revokující již uzavřenou velkou restituční kauzu na Blanensku. Povrchní a jednostranné zaměření vyvolává otázku po smyslu takového dokumentu. Na podrobnosti jsme se zeptali historika Jiřího Jaroše.

V pátek 13. července byla na ČT1 v pořadu Události v regionech (Brno, 18.00) odvysílána tříminutová zpravodajská relace s názvem Archiválie vyvrátily kolaboraci hraběte Salma s nacisty . Autorkou je redaktorka České televize Hedvika Dědková. Hned v ... více »

Kultura a umění

Výstavy v Olomouci

František Skála: Kytara Ostrorep, dřevo, plast, guma, kov, 100 x 40 x 10 cm, 2003. Foto: www.designguide.cz

Letní Olomouc je nabitá výstavami a navíc zdejší hlavní instituce, Muzeum umění Olomouc i Arcidiecézní muzeum, které od sebe dělí jen pár set metrů, nabízejí návštěvníkům každou středu a neděli vstup zdarma.

Letní Olomouc je nabitá výstavami a navíc zdejší hlavní instituce, Muzeum umění Olomouc i Arcidiecézní muzeum, které od sebe dělí jen pár set metrů, nabízejí návštěvníkům každou středu a neděli vstup zdarma. V Muzeu moderního umění na Denisově ulici ... více »

Literární ukázka

Iveta Jakubčíková: Poptávka

Povídka Ivety Jakubčíkové ze Šakvic vyhrála letošní ročník literární soutěže Skrytá paměť Moravy (Továrna Evropa… vyrobeno na Moravě) v kategorii od šestnácti do devatenácti let.

Bylo právě čtyři hodiny třicet sedm minut a Josefova žena Emilie se s hlasitým oddechnutím převalila na druhý bok, což zapříčinilo jeho probuzení. Josef sice nikdy neměl problémy se spánkem, dnes v noci se mu ale hlavou honily myšlenky, které ho pro ... více »

Poezie

Vadim Kalinin

Vadim Kalinin

Vadim Kalinin (narozen 1973), básník, prozaik a rockový zpěvák, žije v Mytiščích u Moskvy, pracuje jako reklamní výtvarník. Autor knih Pokušení, Kukaččí slzy a Kilogram výbušniny a vagon kokainu. Trojverší pocházejí ze sbírky Reklamní příloha.

… Říkáš, že jsi vyzkoušela všechno Připadá mi to směšné, vždyť já jsem zůstal Za hranicí tvé zkušenosti. … Dnes jsou profesionálové Velice špatně placení, Obzvlášť profesionální zahaleči. … Mám dnes narozeniny? Ztratil jsem hlavu? Je to můj dům? By ... více »

Fejeton

Pojďme číst

Ministr fanouškem. Foto: Reuters

Nedávno se kdesi ptali jednoho známého, velice citlivého performera, jestli mu už za ty jeho provokace někdo někde nerozbil ústa. Prý jenom jednou dostal flaškou do hlavy, a sice když v Gdaňsku na náměstí vytíral lák hovězí krve polskou státní vlajkou.

Nedávno se kdesi ptali jednoho známého, velice citlivého performera, jestli mu už za ty jeho provokace někdo někde nerozbil ústa. Prý jenom jednou dostal flaškou do hlavy, a sice když v Gdaňsku na náměstí vytíral lák hovězí krve polskou státní vlajk ... více »