Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo pondělí 15. 10. 2012

Téma

Berlínská mozaika

Berlín, Friedrichstrasse. Foto Jiří Plocek

Jeden z našich autorů se zúčastnil poznávací expedice složené z pedagogů a studentů oborů spadajících pod Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Svoje dojmy z německé metropole shrnul do volně plynoucího souboru črt a postřehů.

Wir fahren nach Berlin, hu, hu, hu!!" Tento slogan provolávali před šesti lety na náměstích velkých německých měst naši sousedé, v době, kdy jejich fotbalové mužstvo usilovalo o postup do finále světového fotbalového mistrovství, které pořádali ... více »

Společnost a politika

Po volbách nás čekají úkoly

Komunisté získali podíl na moci. Jak se s tím vyrovnají? Foto www.komsomol.cz

Krajské volby dopadly, jak se víceméně očekávalo.

Nízká účast při volbách ukázala skepsi a nedůvěru občanů naplno. Z toho profitovala především strana s ukázněným elektorátem, KSČM, která získala nejvíce hlasů dokonce ve dvou krajích (s nejnižšími hladinami voličské účasti, něco málo přes 30 % ... více »

Společnost a politika

Města z jiného těsta aneb Granty jako skrytá reklama?

Tabáková lobby je stále vynalézavější. Foto Rick Dikeman

Příběh jedné grantové žádosti, který vyústil ve velký otazník.

Je pátek 27. července 2012 a téměř všichni jsou na dovolené. Hlavně nepřijít o jediný prosluněný den krátkého severského léta. Umeå stadsbibliotek otevírá v prázdninovém režimu až v jedenáct. Mezi prvními návštěvníky vstupuji do knihovny, a tak s ... více »

Kultura a umění

Příběhy tajemné hrůzy z počátku minulého století

Ilustrace Ryszarda Wojtyńského k povídce V domě Sáry. Repro stefangrabinski.prv.pl

Stefan Grabiński je autorem hrůzostrašných, tajemných textů, které oscilují na pomezí ryze strašidelných vyprávění a literatury s hlubším podtextem - ať už okultistickým, mystickým či filosofickým.

Stefan Grabiński (1887-1936) začíná pravidelně publikovat až po první světové válce, jeho texty ale vycházejí ze světa, jaký existoval před tímto historickým předělem, ze světa známého nám jako staré Rakousko . Lvov, kde Grabiński prožil většinu ... více »

Dokument

Čtenářský deník: Jazzové Requiem E. F. Buriana

Emil František Burian. Foto ČTK

Burian nebyl pouhým excentrikem, jeho provokativní myšlení a jedinečný vyjadřovací styl má co říci dodnes.

Vzbudilo to méně pohoršení, než jsem očekával. Jazzové rekviem! A přece je to tak jednoduché: Skladatel vymění nástroje a hledá nový hudební výraz! Něco o textu: Lituji, ale doposud se nenalezl básník, který by dokázal tolik jako staří básníc ... více »

Literární ukázka

Kufr

Repro vodovodnibaterie.blog.com

Dmitrij Grigorjev (1960) je ruský básník, prozaik, beatnik a kotelník.

Přišel instalatér a dlouho přednášel o tom, že se musí zastavit stoupačka, protože ventily jsou staré a mohou protékat, celá ta práce je hodně riskantní, a vlastně všechny trubky je potřeba vyměnit, protože v Rusku železo rezaví a hnije rychleji, ... více »

Fejeton

Nobelovka

Cena se vždycky hodí. Repro www.dvdmise.cz
Není reálné očekávat od Nobelovy ceny příliš mnoho. Je nejen cenou literární, ale i politickou a společenskou. V novém tisíciletí především politickou a společenskou. Což je ostatně symptomatickým vyjádřením doby, která už na literaturu příliš nevěří.

Nobelovka "Tak zas udělili tu Nobelovu cenu, pane Švejk…" "A kterou, paní Müllerová? Já znám dva Nobely. Jednoho, ten je sluhou u drogisty Průši…" Jaroslavu Haškovi Nobelova cena nikdy udělena nebyla. Stejně jako Bohumilu Hrabalovi ... více »