Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 17. 9. 2012

Téma

Leo Eitinger: Výjimečný osud, výjimečné dílo

Leo Eitinger. Foto archiv Holocaustsenteret Oslo

Letos si připomínáme sto let od narození norského psychiatra a rodáka z Lomnice u Tišnova Lea Eitingera.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 více »

Téma

Eitingerův návrat na Moravu

Busta od Nikose Armutidise. Foto Irena Armutidisová

Příběh iniciativy místního spolku v Lomnici začal u nápadu odhalit bustu slavnému rodákovi, pokračuje mezinárodním sympoziem a míří do budoucnosti.

Když před lety vznikala kniha o Lomnici (Konečný, M., Cenková, P. Lomnice: příroda, historie, osobnosti, památky. 1. vyd., Sursum, Tišnov 2006), napsala do ní Jana Vykoukalová Vojtová text o židovském obyvatelstvu, v němž zmínila i zdejšího rodáka, ... více »

Téma

Osudové setkání

Leo Eitinger (vlevo) a Elie Wiesel. Foto archiv Det Jødiske Museum Oslo

Následující ukázka z knihy norského novináře vypráví o okolnostech, za nichž se protnuly poprvé životní cesty dvou významných osobností.

Jednou v lednu přivezli do nemocnice šestnáctiletého chlapce z transylvánského Sighetu. Měl vředy na patě. Museli jej operovat, jinak by se ocitl v ohrožení života - vězni, kteří nemohli chodit, měli jen malou šanci na přežití. Chlapec se bál, al ... více »

Společnost a politika

Rusko: Země, kde západ není Západ a východ není Východ - 2. část

Boris Saveljev: z cyklu Čtverce, asi 1974. Repro www.photounion.ru

Sešly se mi v poslední době čtyři knihy, které poskytují vícerozměrný obraz Ruska, země, na niž Evropané mají mnoho názorů, ale není jisté, zda ji alespoň částečně chápou. (Následující text je pokračováním tématu z minulého týdne.)

Od dalších hrůz opričniny uchránil Rusko kupodivu až zásah zvenčí - nájezd krymského tatarského chána, při němž byli ve všeobecné mobilizaci povoláni do zbraně i opričnici, kteří však selhali. Tito vrahové se ukázali jako zbabělci neschopní boje ... více »

Společnost a politika

Masarykovo tajemství

Tomáš Garrigue Masaryk. Foto Jan Nepomuk Langhans

Sedmdesát pět let od smrti Tomáše Garrigua Masaryka se stalo autorovi podnětem k zamyšlení nad nejasnými okolnostmi původu prvního československého prezidenta.

Už za mých mladých let mně bylo nepochopitelné, jak se objasňoval původ Tomáše Garrigua Masaryka. Vysvětloval jsem si to tím, že za života jeho příbuzných se ohleduplně nesledovaly faktické skutečnosti. − Tvrzení o místě Masarykova narození v Hod ... více »

Kultura a umění

Půl století polemik

Jan Trefulka. Foto www.pistorius.cz

Publicistiku Jana Trefulky vydává nakladatelství Atlantis v jediném svazku, který umožňuje ocenit autorovu šíři záběru i povznesenost nad dobovými tanci.

Třetí svazek spisů Jana Trefulky otevírá polemika týkající se veršů Pavla Kohouta, otištěná v Hostu do domu na podzim roku 1954. Autor, čerstvě vyloučený ze strany a zahnaný k lopatě, ve své analýze poukazuje na prázdné, velkohubé fráze, na nichž ... více »

Poezie

Adam Borzič

James Ensor: Příchod Krista do Bruselu

Adam Borzič (narozen 1978) je básník, esejista a spoluzakladatel skupiny Fantasía. Následující texty pocházejí z připravované sbírky Počasí v Evropě.

Všechna tahle hadí stěhování! Krkolomné obyčeje, náhle převrácené naznak, ještě kostrbatější, víc zkrabatělé, ranní mléko kysne v husté díži slunce, srpen konečně vytře prezidentovi oči a ta jeho asiatská očka ... více »

Fejeton

Hudba a bariéry (meditace o povaze hudby)

Eustache Le Sueur: Múzy Klió (historie), Euterpé (hudba) a Thálie (divadlo), asi 1640, olej na dřevě, 130 × 130 cm. Repro Wikimedia Commons

Hudba je pulsujícím tokem. Je řekou, jejíž proud může některé nánosy, uzávěry odnést, stejně jako její vlny mohou rozvolnit blokující konstrukci.

Co si pod tímto spojením má člověk představit? Hudba přece, sama o sobě, nezná bariéry. Vytryskne si, kdy a kde chce, přijde-li její čas, tedy potřeba duše vyjádřit se hudebně. Ale na bariéry může narazit potom, to je fakt. Na bariéry fyzické i psyc ... více »