Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo pondělí 24. 9. 2012

Téma

Zapomenutá země na břehu Mekongu

Oficiální laoská cyklostezka. Foto Iveta Šedová

Laosané se ke všem, ať už k domácím nebo k cizincům, chovají jako k dlouholetým kamarádům. Nikdo se ničím nestresuje, na všechno je času dost. Chcete v restauraci zaplatit? Hodinku si počkejte, pan domácí má nyní jinou práci - kolébá svou dcerku v houpačce.

Stop, stop!" volají na nás uniformovaní pánové a divoce gestikulují rukama naznačujíce pokyn k zastavení. Nechápavě sesedáme z kol, žádná další anglická slova na vysvětlenou neslyšíme a laoskému jazyku nerozumíme, přesto se raději vracíme zpět ... více »

Společnost a politika

Rizika návrhu státního rozpočtu pro rok 2013

Odboráři varují před dalším poklesem životní úrovně. Foto www.cmkos.cz

Přinášíme výňatek ze zprávy analytického týmu Českomoravské konfederace odborových svazů, která pojmenovává rizika vládního návrhu.

Základy předkládaného návrhu státního rozpočtu považujeme za mimořádně vratké. Podle expertů ČMKOS se jedná o nejméně stabilní návrh státního rozpočtu za poslední léta. Je spojen s mnohem větším množstvím rizik než v minulosti, která jsou již pří ... více »

Společnost a politika

Alkohol a filosofie státu

Kdyby to bylo tak jednoduché...

Náš stát je v otázce podvodů s alkoholem bezradný, také diskuse o nadměrném pití alkoholických nápojů je zavádějící.

V nedávných zprávách (19. září, www.ihned.cz) zazněla prezidentova slova na adresu zákazu prodeje vícestupňového alkoholu: "Taková silácká, jednoduchá řešení, jakým bylo zavedení de facto prohibice panem ministrem zdravotnictví, se mi zdají velmi ... více »

Dokument

Zákon o církevním majetku je protiústavní

Iniciativa Za církev sociálnější vydala prohlášení, v němž konstatuje protiústavnost navrhovaného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Přinášíme celé znění prohlášení.

Jako členové a sympatizanti iniciativy Za církev sociálnější považujeme za potřebné poukázat na protiústavnost návrhu Zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi z hlediska, které bylo ve veřejné debatě dosud opomíjeno ... více »

Kultura a umění

Dvě umělkyně v tomtéž čase na shodném místě

Monika Vosyková: Ad infinitum – Donekonečna, lehané sklo, třikrát 25 x 15 x 150 cm, 2012. Foto Jan Dočekal

Galerie Ars v Brně představuje novou tvorbu malířky Zdeny Höhmové a sklářky a sochařky Moniky Vosykové.

Není třeba zkoumat jevy skrze genderové studie, abychom viděli důvod k přivítání přítomné výstavy v Galerii Ars v Brně. Představuje výběr z nové tvorby malířky Zdeny Höhmové a sklářky a sochařky Moniky Vosykové. Kolekce Höhmové, rozsahem větší, ... více »

Poezie

Jan Dadák

Oskar Přindiš: Kompozice ve čtverci

Jan Dadák (1965) je autorem básnických sbírek Vyprázdněný kruh (Host 1997) a Hledám kterousi věc (Vetus via 2012).

Noc bratříků u ohně noc zacouvaná fáze noc protřelý ocelot sevřený v deskách breviáře noc bůh který ukončil a svařil rámem svoji vizi noc ve tmě rozpažený muž svítící z oblouku televizí noc co si jen představíš ... více »

Fejeton

Svatý Václave, neopouštěj nás

Kardinál Miroslav Vlk s lebkou svatého Václava. Foto Wikimedia Commons

Svátek svatého Václava, vévody české země, je nepochybně svátkem v kalendáři za den sváteční počítaným.

Svátek svatého Václava, vévody české země, je nepochybně svátkem v kalendáři za den sváteční počítaným. Zaměstnancům v nepřetržitých provozech, tedy policistům a vlakovým průvodčím, je vypláceno sto procent příplatku k denní mzdě. Číšníci a kucha ... více »