Čtrnáctideník Kulturní noviny

35. číslo pondělí 26. 11. 2012

Téma

Bob Dylan stále kráčí za betlémskou hvězdou

Tempest (Bouře). Repro www.bobdylan.com

Nejnovější album slavného amerického písničkáře potvrzuje jeho prohlubované osudové setkání a souznění s křesťanským poselstvím.

Mladý Bob Dylan byl snad rebelem ve vztahu ke svým maloměstským a ortodoxně židovským kořenům, jeho označování za "protestního zpěváka" však představovalo určité nedorozumění. Dylan proti nespravedlivé, chaotické a konzumně zaměřené společnosti z ... více »

Kultura a umění

Sůl země moravské (Janu Trefulkovi)

Naléhavé gesto Jana Trefulky. Foto archiv KN

Na sklonku minulého týdne zemřel jeden z představitelů nejvýraznější spisovatelské generace po druhé světové válce.

Kdykoli spisovatele společnost nakopne, zostudí ho, vykolejí ho z jeho běžného života - udělala pro něj cosi velkého. Nejhorší je, zahrne-li ho poctami, úřady, prebendami. Spisovatel si ovšem nemůže nakopnutí inscenovat. To je potom nepoctivost ... více »

Kultura a umění

V pražském Obecním domě za hodně peněz málo muziky

Obecní dům v roce svého otevření. Repro www.scheufler.cz

Výstava, která má výbornou propagaci a jejíž téma vzbuzuje očekávání, atmosféru roku 1912 přibližuje dosti rozpačitě.

Perla pražské secese, Obecní dům, slaví letos sté výročí. Výstava, kterou je zde možné zhlédnout, a to v sálech druhého patra až do začátku ledna, ovšem příliš důstojnou připomínkou sta let trvání této reprezentativní budovy není ... více »

Literární ukázka

Čtenářský deník: Kádrová politika profesora Parkinsona

C. N. Parkinson (1909-1993). Foto www.answers.com

Protože volby dlouhodobě nepřinášejí kýžený efekt při obsazování politických postů, známý odborník profesor Parkinson navrhoval již v minulosti řešit výběr ministerského předsedy alternativním způsobem - pomocí inzerátu.

pozn.: zachovali jsme původní jazykový styl) V moderní správě je výběr kádrů stálým problémem, a to stejně ve státních úřadech jako v průmyslu a obchodě. Bezohledné působení Parkinsonova zákona (pozn. red.: nezadržitelné přibývání úředník ... více »

Poezie

Ivan Petlan

Mamuti byli bližšími příbuznými slona indického než slon africký. Protože je znám případ, kdy slon indický a slon africký spolu měli živého potomka, předpokládá se, že kdyby mamuti ještě nevymřeli, mohli by se se slonem indickým také křížit (Wikipedia). Foto Moravské zemské muzeum

Ukázka z antologie Na procházce s mamutem, vydané v Brně roku 2012 nakladatelstvím Větrné mlýny a Pavilonem Anthropos.

Jednou potkal mamut slona Slon byl on - a mamut ona A proporce mamutí byly slonu po chuti Hned měl oči navrch hlavy (doufala že se to spraví) I když z ní byl celý paf věděl co je dobrý mrav Večer ten měl konec zdár ... více »