Čtrnáctideník Kulturní noviny

19. číslo pondělí 6. 8. 2012

Téma

Co poškodí univerzitu: zpoždění a zvýšené náklady, nebo demolice?

Masarykova nemocnice byla ve 30. letech unikátní stavbou. Repro Pilař, B., Špinka, B.: Ústí nad Labem a okolí – více než 3 333 fotografií. XEROCO, spol. s.r.o., Ústí nad Labem 2001.

Budování nového kampusu ústecké univerzity překáží bývalý pavilon A Masarykovy nemocnice, sloužící ve druhé polovině dvacátého století jako porodnice. Je to opravdu tak zastaralá a bezcenná stavba, jak tvrdí akademičtí funkcionáři?

Píše se rok 2006, úsměvy, předává se pomyslný klíč od starého areálu ústecké nemocnice místní Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Nenápadně se tak spouští proces, jeden z mnoha v této době, na jehož konci zpravidla vítězí banalita, nevzdělanost a s ... více »

Komentář

Česká televize v kauze Salm: Dezinformace a nekorektnost

Vaše televize lže. Kresba Latuff

Psali jsme před nedávnem (viz. Kauza Salm: Amatérský a zbytečný pokus o očistu na ČT1 ) o manipulativní reportáži ČT (Archiválie vyvrátily kolaboraci hraběte Salma s nacisty, 13. července, 18.00, ČT1), která nekorektně interpretovala dokumenty s údaji o vztahu knížete Salma k nacistickému státu a celkovým vyzněním ponechala ve vzduchu jako nedořešený osud restitučních nároků Salmových dcer. Veřejnoprávní médium se nechovalo korektně ani v dalším dějství.

Nejde tu přitom o nějaké marginální tahanice, ale je to zásadní spor o interpretaci dějinné spravedlnosti a o miliardové majetky, jež jsou kvůli soudním řízením zablokovány. Historik Jiří Jaroš v rozhovoru pro Kulturní noviny i jinde doložil, kde vš ... více »

Kultura a umění

Folk v novém kabátě aneb Kolumbus v Náměšti

Skupina z dálné Sibiře Altai Kai. Foto Yvette Stránská

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou (letos 21.− 28. července) jsou významným moravským hudebním fenoménem. Pro dlouhodobě – i v mezinárodním kontextu – objevnou a zajímavou dramaturgii, stejně jako pro překrásné prostředí, v němž se odehrávají. A také pro jejich pojetí slova folkový, které tu dostává zcela jinou dimenzi.

Zaznělo to opakovaně na pravidelném publicisticko-vědeckém kolokviu, které se v rámci „Folkovek“ koná: Platí ještě dnes nálepky včerejška? A co jsou folk, world music, folklor a další kategorie dnes? Anglické slovo „folk“ je jasné. Lid. Folk music ... více »

Kultura a umění

Číst věci kolem jako dobrodružství

Básník Kamil Bouška. Foto archiv KB

Třicátník Kamil Bouška se ve své prvotině prezentuje jako básník se smyslem pro metafyziku, poučený surrealismem i civilismem, čtyřdílná kniha navíc dokazuje autorovu schopnost neupadnout do monotematičnosti.

Jedním z objevů mezi letošními nominacemi na cenu Magnesia Litera byl pro mne básník Kamil Bouška: narozený v roce 1979 v Kladně, žil také v Kralupech nad Vltavou a dnes pobývá v Praze, v níž pracuje jako knihovník (kdyžto předtím vystudoval religio ... více »

Kultura a umění

Opera ve vinici (Fanošovi s láskou)

Fanoš Hřebačka-Mikulecký. Foto www.mikulcice.cz

V sobotu 28. července jsme si připomněli sté výročí narození legendárního lidového písničkáře Františka Hřebačky z Mikulčic, všestranné osobnosti moravské kultury, kterou zná široká veřejnost pod pseudonymem Fanoš Mikulecký (zemřel 23. března 1970). Jeho odkaz nelze schovat jednoduše pod nálepku sentimentu novodobých jihomoravských písní. O tom píše písničkář Vladimír Merta, do jehož života vstoupil Mikulecký při práci na scénáři filmu Opera ve vinici (1981).

Byl jsem jednou v rekreačním komplexu u Černého moře. Rozložitá Inturistka s vizáží děžurné se marně pokoušela animovat skupinu českých turistů, ochutnávajících kavkazská vína. Učila nás typické české lidové písni. Nad černomořskou pláží se nesměle ... více »

Poezie

Josef Javora

Otmar Oliva: Jan Křtitel, bronz, 1987. Repro www.otmaroliva.cz

Josef Javora (1934−2002) byl kněz tajné církve, pracoval jako nástrojař v Kovolitu Modřice. Od roku 1996 působil jako řeckokatolický farář v Kroměříži. Básně pocházejí z posmrtně vydané sbírky Výběr z hroznů (Matice cyrilometodějská 2006).

Je neklid v ovzduší a stromy údy lomí čas dozrál pro duši Už vykročili chromí Již znehybněli čilí by dostali čas k zrání neb nejsme pokročilí nejsme-li lisováni Co bude nevíme Jsou odkotveny lodě Pán vyjevuje plán jak slunce na východě V naději objí ... více »

Fejeton

Příběh dvou měst (vlastně jednoho)

Vchod do Vlněny z ulice Přízovy. http://www.facebook.com/opustenestavby

Jak tak člověk chodí ulicemi, nemůže si nevšimnout, že od začátku naší proslulé hospodářské krize vyrostlo v centru Brna víc luxusních restaurací, hotelů a kaváren než za celé předchozí dvacetiletí relativní prosperity. Výrazně ovšem přibylo také těch, kteří pijí prostě na ulici.

Nechci soudit, jestli jsou to bezdomovci, a už vůbec ne, jestli je mám označit za oběti nelidského systému nebo za notorické kriminálníky. Ráz brněnské ulice tak svojí útulností připomíná spíše nějaké ruské gubernské město. Vydesignované paničky ští ... více »