Čtrnáctideník Kulturní noviny

24. číslo neděle 9. 9. 2012

Téma

Rusko: Země, kde západ není Západ a východ není Východ – 1. část

Tarkovského film Andrej Rublev říká o Rusku skoro vše. Zdroj: igalerie.cz

Sešly se mi v poslední době čtyři ruské knihy (v českých překladech), které poskytují vícerozměrný obraz Ruska, země, na niž Evropané mají mnoho názorů, ale není jisté, zda ji alespoň částečně chápou.

Není pouta posvátnějšího než kamarádství! Otec miluje svý dítě, matka miluje svý dítě, dítě miluje otce a matku. Ale to všechno je málo, braši moji - i zvíře má rádo svý dítě. Kdežto spříznit se duší a ne krví, to dokáže jedině člověk! I v jine ... více »

Společnost a politika

Nechat se vést duchem, ať to stojí, co to stojí

Kardinál Carlo Maria Martini. Zdroj: catinfor.com

Poslední srpnový den zemřel ve věku 85 let kardinál Carlo Maria Martini, který byl v rámci církve řazen do směru "progresistů". Den po jeho smrti vyšel v italském listu Corriere della Sera rozhovor, který uskutečnil 8. srpna s jezuitou Georgem Sporschillem a publicistkou Federicou Radice Fossati Confalonieriovou.

Katolická církev je společenství s mnoha tvářemi. Její život a duchovní pohyb je po dlouhá staletí udržován mimo jiné i vnitřním napětím mezi silami konzervativními a těmi, kteří vidí dále, za horizont všedních dní a materiální existence. Mezi t ... více »

Kultura a umění

Svérázná zahrádka umění Miroslava Koupila

Miroslav Koupil: Husička Nella, morseogram, 2012. Foto Jan Dočekal

Experimentální poezie může být také výtvarným artefaktem, jak dokazuje nová jihlavská výstava.

V Jihlavě je několik míst, kam lze po celý rok zajít na výtvarnou výstavu. Vedle státní Oblastní galerie Vysočiny, která drží prim velikostí (dvě nemalé historické budovy v městském centru) a možnostmi koncepce proměnných výstav, jsou tu prostory o ... více »

Kultura a umění

Nový časopis Courier a otázka e-knih

Bohuslav Vaněk-Úvalský alias Zabrisky. Koláž BVÚ

Bohuslav Vaněk-Úvalský, majitel Krásného nakladatelství, začal vydávat také časopis zaměřený na elektronické knihy.

Stále výraznějším trendem v literárním světě se stávají elektronické knihy. Publikace určené pro kapesní čtečky jsou nakladateli chápány převážně jako doplněk papírových vydání, děje se tak například v Hostu nebo v Knize Zlín, abychom zde zmínili ... více »

Poezie

Kateřina Bolechová

Májové zátiší. Foto Kateřina Bolechová

Básnířka Kateřina Bolechová (narozena 1966 v Českých Budějovicích) je zastoupena v almanachu Cestou či v antologii Nejlepší české básně 2010. Byla členkou redakční rady časopisu pro současnou poezii Psí víno, kde jí také v edici Stůl vyšly dvě sbírky jako neprodejná příloha časopisu: Rozsvícenou baterkou do pusy (2007) a Antilopa v moři k majáku daleko má (2009). Věnuje se také tvorbě koláží, publikuje časopisecky a na internetu. Texty jsou z připravované sbírky, která by měla vyjít začátkem roku 2013.

Chtěla bych olympijskou medaili DNES je večer myši kolik druhů sýra a jeden s kruhy bez pentle zase se nepověsím Víš dali mi umrtvující vložku do zubu aby nerv… prý za deset čtrnáct dní a bolest brání se je kouskem mne dívám se do cizích byt ... více »

Fejeton

Jaké bude počasí?

Také princ Charles si vyzkoušel televizní předpověď počasí. Foto BBC

Počasí se stává předmětem hovoru hlavně tehdy, když se neumí nebo nemůže mluvit o ničem jiném.

Představme si hypotetického cizince, který umí dobře česky, ale nikdy naši zem nenavštívil, všechny informace o ní čerpá z televize a denního tisku. Takový člověk by nutně dospěl k závěru, že Česká republika je stoprocentně agrární zemí, jejíž ob ... více »