Čtrnáctideník Kulturní noviny

1. číslo středa 2. 1. 2019

Téma Domov,Média

O co všechno jde na Vltavě?

Obrázek nebo fotografie#24073

Stanice Českého rozhlasu Vltava prošla na sklonku roku turbulencemi a na dění kolem končícího šéfredaktora se opět vyjevilo několik kritických a nebezpečných tendencí, které ovlivňují směřování celé instituce.

V prosinci 2018 vypršela šéfredaktorovi stanice Vltava Petru Fischerovi pracovní smlouva a nebyla mu prodloužena. Z tohoto suchého konstatování na první pohled neplyne nic mimořádného: To se prostě stává. Končí smlouva, končí úkol nebo se někdo neos ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Co má 111 let stará česká hra společného s těmi, kdo dnes blokují německé doly

Foto Tomáš Koloc

Úvaha nad hrou Viktora Dyka Posel. Různé podoby hrdinství a víry v dávnější i bližší minulosti, současné environmentální problémy a parafrázovaná pocta jižním Čechám v širokém smyslu slova.

Cyklus inscenovaných čtení Hrdina v českém dramatu (psali jsme o něm  zde ) pokračoval v pražském Divadle u Valšů v tuplovaně sváteční neděli 28. října 2018 pozapomenutým Poslem od Viktora Dyka. Jen několik minut předtím, než se (obrazně řečeno) zve ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Jak se holandští křesťané postavili za muslimské Kurdy

Ohrožená kurdsko-křesťanská území jsou na mapě vyznačena zeleně.

Nizozemští křesťanští politici chtějí bránit syrský Kurdistán proti vpádu tureckých vojsk.

V souvislosti s plánem amerického prezidenta Trumpa na odchod amerických jednotek ze Sýrie se část západní veřejnosti obává, že Kurdy obydlený a nyní samosprávný sever Sýrie (alias Rojavský Kurdistán) plně převezme turecká armáda, která v minulosti ... více »

Kultura a umění Kultura

Toto je vrba

Uniforma I 2018 akryl a prach na sololitu, 135 x 91 cm

Přestože jde svého způsobu o střet zájmů, uveřejňujeme zde kurátorský text Markéty Žáčkové o právě probíhající výstavě, jejímž autorem je jeden z redaktorů Kulturních novin.

Petr Kovář je nesmírně všestranný – umělec, kurátor, umělecký kritik a teoretik, učitel a básník. Tato charakteristika zní skoro obrozenecky. Anebo vzbuzuje otázku, zda se pod tímto jménem neskrývá nějaký autorský kolektiv. V souladu s takto rozsáhl ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika,Kultura

České filharmonické družstvo

Obrázek nebo fotografie#24105

Také Česká filharmonie vznikla na družstevních základech.

V tomto příspěvku bude připomenuto jedno ze skupiny družstev s netypickou činností, která u nás vznikala na sklonku 18. a počátku 19. století za účelem vybudování a provozování objektů či institucí, sloužících veřejnému zájmu, kultuře a vzdělání. S ... více »

Poezie Kultura

Górnik: báseň-rekviem za oběti stonavského neštěstí

Foto Tomáš Koloc

20. prosince 2018 zabil výbuch na dole ČSM-sever ve Stonavě v okrese Karviná 13 horníků, z nichž 12 bylo polské národnosti. Česko a Polsko vyhlásilo státní smutek, kterého si málokdo všiml. Báseň Ivana Motýla se ale nedá přehlédnout.

kámen, plamen, amen tichá noc vdov prázdné postele na ubytovně třináct srdcí osm set metrů pod zemí a spousta dětí někde v Polsku táta stonavský farář zrovna v kostele stavěl betlém když se dole prohnal metan zajebany karbonský zemní plyn pravěk vra ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Z plevajzu strýca Lelína

Obrázek nebo fotografie#24078

Vánoční a silvestrovské oslavy, jak je vidí svérázný písmák ze slovenského Záhoří Palo Nemec zvaný Lelín.

Tak nám skončili týdňové ceuosvjetové manébre! Čudujete se že jaké? Že ste o žádných nečuli? Ale čuli! Čuli! Sice nebyli vyhuásené ani NATO, ani Varšavskú zmluvú, ani Čínú, ba ani Medznárodním teroristickým hnutím! Vyhuásili ich nepísane debili! Ale ... více »

Fejeton Kultura

Týjozofská historie

Foto Tomáš Koloc

Jak ředitelka gymnázia přiměla studenty zavřít tablet.

„Nechceš se přijet podívat na divadlo, máš to hodinku vlakem a hrají v tom profesoři z našeho gymplu a paní ředitelka to režíruje a hraje skoro hlavní roli a je dost pěkná?“ vychrlil na mne z mobilu spolužák, který tam učí hudebku. Takovému pozvání ... více »