Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo pondělí 21. 1. 2019

Téma Domov,Politika,Osobnosti

Jene, sebevraždy nefungují, musíme se přičinit živí v boji

Interiér bývalého domu Palachových ve Všetatech v roce 2012. Foto autor

K obětem od Siwiece, Makucha a Palacha po neznámého čtyřiapadesátiletého muže z minulého pátku.

píchnul ses do prstu a na půlstoletí zmrzlo všechno v čem je voda kluci na ulici kopou do láhve se sodovkou které je škoda chlápek s kartónem svíček tesco sopel slíznul musí se pohnout spěchá na tvou tryznu jeho žena v silonkách a minisukni kráčí bí ... více »

Společnost a politika Domov

A co přehrady?

Menší přehrada. Foto Tomáš Koloc.

Jaké jsou mýty kolem údolních nádrží, a jaká je realita? Je třeba přehrady nadále stavět, anebo bychom měli uvažovat o jejich postupném bourání, jako se to děje např. v USA?

Podle definice Světové komise pro přehrady (WCD) má přehrada výšku hráze alespoň patnáct metrů od základů. Přehrady, které nedosahují výšky patnácti metrů, ale mají objem nádrže větší než tři miliony m 3 , jsou též klasifikovány jako přehrady. V roc ... více »

Společnost a politika Domov,Věda

Co odhaluje a co skrývá studie proveditelnosti kanálu Dunaj-Odra-Labe?

Obrázek nebo fotografie#24289

V poslední době se opět rozvířila debata o hypotetickém kanálu Dunaj-Odra-Labe – obřím a kontroverzním vodním díle, které by propojilo povodí všech tří řek a posílilo tak možnosti vnitrozemské a mezinárodní vodní dopravy. Nyní však s novou dimenzí: zastánci vodního koridoru naznačují, že kanál dává ekonomický smysl. Odvolávají se přitom na studii proveditelnosti, kterou v říjnu Ministerstvo dopravy představilo, ale nezveřejnilo.

„Kanál D-O-L těsně prošel hodnocením ekonomické efektivity… Zemanův vodní kanál se vyplatí… Kanál D-O-L by stál 582 miliard a projekt je efektivní…“ tak a podobně reagují hromadné sdělovací prostředky na zprávu o studii proveditelnosti zvažovaného k ... více »

Kultura a umění Kultura

Tuhle zemi změní jenom nukleární katastrofa

Socha Obranca Novohradu.

Trochu Knoflíková válka, trochu Sto roků samoty a hlavně satirický obraz slovenského maloměsta v letech „transformace“ – to je román Petera Balka s názvem Tenkrát v Lošonci.

There is only one good use for a small town You hate it and you'll know you have to leave Lou Reed Jak známo, okresní město není pro tvořivé jedince nejlepším místem k životu, zato iniciační zážitky z něj mohou být nenahraditelným zdrojem inspirace ... více »

Poezie Kultura

Píseň úředníka

Obrázek nebo fotografie#24267

Báseň Charlese Grandmougina.

Slyš, ptáčkové zpívají ve dvoře, ve hustém listí starých lip se honí; den celý v hlučném stráví táboře, jich svěžím švitořením stromy zvoní, a ve dne milují se bez hoře! Můj pokoj nemá přebohatých zdob, mou samotu mi špatně okrášlili, kol mého ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Vysockij v Disneylandu

Ohňostroj v Disneylandu. Foto Wikimedia Commons

Úryvek ze vzpomínek Mariny Vladyové na jejího manžela Vladimira Vysockého – o tom, že Američané mají v řadě ohledů blíž k Rusku než k západní Evropě, i o tom, že být velkým umělcem znamená nestydět se za své klukovství.

Kdo se víc podobá Američanovi než Sovět? Jaké jsou skupiny lidí střední třídy, které by se bez problému mohly setkat, jedna při rybaření na břehu řeky, jak pije pivo a diskutuje o budoucnosti dětí, druhá na břehu řeky, jak pije jiné pivo, loví ryby ... více »

Fejeton Kultura

Co je očím (ne)viditelné

Foto Tomáš Koloc.

Fejeton nejen o fyzice.

Pane faráři, jak vypadá a jakou barvu má blesk? Otázka, kterou jsem dnes dostal na návštěvě u nevidomých dvojčat. Přemýšlím, kdy jsem se naposled při bouřce zastavil, abych se díval na blesky. - Slyšela jsem, že je modrý. - doplňuje otázku druhá ses ... více »