Čtrnáctideník Kulturní noviny

7. číslo pondělí 11. 2. 2019

Téma Domov,Věda

Desatero domácí ekologie ještě po třiceti letech

Foto Tomáš Koloc.

Opakování není nikdy dost

Před třiceti lety jsme napsali a vydali první podobu takzvaného Desatera domácí ekologie. Reagovali jsme tak na všeobecnou apatii lidí, kteří sice vnímali (možná citlivěji než dnes) hrozící ekologickou krizi a zároveň se setkávali s nezájmem či nesc ... více »

Téma Domov,Věda

Třídit odpad, ba ani omezovat jeho vznik nestačí

Foto Tomáš Koloc.

Komu záleží nejen na vlastním dobrém pocitu a čistém svědomí, ale i na stavu Země a všeho živého na ní, měl by být přinejmenším důsledně „eko“ nejen doma, ale i v zaměstnání. Reálnou naději pak dává jen zapojení do kolektivní akce, jejíž minimalistickou podobou jsou volby do zastupitelských sborů.

 

Mojmír Vlašín ve své „inventuře“ skromně nepřipomíná, kolika tisícům či spíše desítkám tisíc lidí, resp. domácností jeho a Máchalovo desatero (ehm…) pomáhá. Pomoc je to přitom několikanásobná: za prvé pomáhá snižovat zátěž prostředí, zvanou též ekol ... více »

Společnost a politika Politika

Přišel mi zásadní dopis

Obrázek nebo fotografie#24439

Proč není vesta jako vesta.

Povšiml jsem si nedávno, že Manifest Žlutých vest u nás zveřejnilo pouze několik nezávislých webů. Vidím v tom mainstreamovou absenci profesionality, servilní manipulaci a klasickou novinářskou zbabělost. Napsal jsem proto do Deníku fejeton „ Nemo ... více »

Kultura a umění Zahraničí,Politika,Kultura

Evropa po roce 1945

Foto archiv KN.

Americká učebnice nedávných evropských dějin nepřináší (a nepřinesla ani v roce vydání českého překladu, 2002) nic bůhvíjak nového, ale užitečně hutný přehled viděný z jistého odstupu ano.

Nakladatel inzeruje „živě a čtivě“ napsaný „nezkreslený přehled“ subrecentního vývoje našeho kontinentu, což je třeba brát s jistou rezervou. Přeci jen je to vysokoškolská učebnice (a na učebnici to poměrně čtivé je, nutno uznat). Nezkreslený přehle ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Milan Páleš: Je tu málo lidí, které zajímá kvalitní kultura

Foto Petr Salamon

Indies Records bylo české vydavatelství alternativní hudby, které založili Milan Páleš a Miloš Gruber. Vzniklo po uvolnění poměrů v rámci sametové revoluce v roce 1990, zpočátku se zaměřovalo na půjčování hudebních nosičů, později je začalo také prodávat. První titul vydali v roce 1991, mezi jejich interprety patřila Iva Bittová, Hradišťan, Traband a další. V roce 2007 se vydavatelství rozdělilo na tři samostatné firmy, a to Indies Scope Records, Indies MG Records a Indies Happy Trails.

Před časem došlo k rozdělení Indies Records na tři samostatná vydavatelství. Co bylo důvodem? Únava materiálu po sedmnácti letech složitého společného rozhodování o tom co vydáme, do čeho investujeme, co je vlastně priorita nezávislého labelu a poto ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura,Osobnosti

Rekviem za druhou odešlou polovinu filmové dvojice MM&VV

Záběr, který byl natočen

Autor KN za Václavem Vorlíčkem (3. 6. 1930 – 5. 2. 2019).

Ve 2. polovině 20. století vznikly tři scenáristicko-režisérské dvojice, které vytvářely novodobou školu české komedie: Jiří Brdečka – Oldřich Lipský (Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech), Ota Hofman – Jindřich Polák ... více »

Poezie Kultura

Tudor Arghezi

Egyptská tanečnice, vázová malba ze 13. století př. n. l. Repro Wikimedia Commons

Z díla rumunského básníka, publicisty a autora dětských knih (1880–1967, vlastním jménem Ion Nae Theodorescu, pseudonym si dal podle řeky Argeş).

 

Pastvinou z horských výšek, buď mi, s hrou pampelišek. Já budu volkem tvým – nevinný budu, bílý a budu spásat tě a žvýkat v oné chvíli stmívání, kdy už z hor pasáci stádo ženou, s kopyty v pokleku budu tvůj, na kolenou. Kdybys mne objala, ve jhu tvý ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Sedmkrát v hlavní úloze

Obrázek nebo fotografie#24434

Román Egona Hostovského je obrazem české společnosti třicátých let, směřující k válečné katastrofě. Vypráví o všeobecném zmatení slov a o tom, jak si vládnoucí vrstvy samy vychovaly své hrobaře – jedním z nich je bývalý konstruktér lokomotiv, jehož nedostatek pracovních příležitostí přivedl až na toalety v elegantní vinárně, kde připravuje pomstu celému světu.

 

Motal jsem se a klopýtal. Víno, tanec i průvan přemalované márnice měly mě již ve svém víru. Rozdrásaná dlaň pálila, jako by na ní ležel žhavý drát. Z bolesti jsem se dal téměř na útěk k umyvárně. „A jejej, tak brzy jste se vrátil! Neříkal jsem to ... více »

Fejeton Kultura

Jak se tady fackujem

Foto Tomáš Koloc.

Názory, ty suché větve na stromech...

Křehká většina v parlamentu schválila zdanění církevních restitucí a podle pánů Kalouska a Bendy se tak zachovala antisemitsky, neboť tímto návrhem prý poškodila i zdejší židovskou obec. Rozum zůstává stát. Pokud se mapka na Googlu nemýlí, tak k sem ... více »