Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 28. 1. 2019

Téma Domov,Ekonomika,Kultura

Kolik platit za hluk aneb Jak platit autory?

Foto Tomáš Koloc

V těchto dnech probíhá na sněmovní půdě jednání o senátním návrhu novely autorského zákona. Je v něm drobný dodatek, jehož přijetí ale může ovlivnit značně inkaso ochranných organizací – nikoli však významně většiny autorů. Jenže kromě toho jde také o principiální duchovní a etický spor.

Ochranné organizace a řada umělců brojí proti senátnímu návrhu novely autorského zákona, která chce omezit zpoplatnění užití hudby (z rozhlasového a televizního vysílání) ve veřejných prostorách – zjednodušeně těch, v nichž „zpřístupňování děl nemá ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Luděk Munzar: Touha odlepit se od špíny Země

Luděk Munzar jako sklář Jirka ve filmu Srpnová neděle (1960), čtvrtstoletí před Jakubem Sklářem

Za velkým českým hercem (20. 3. 1933 – 26. 1. 2019).

Zemřel Luděk Munzar. Pro mě byl neoddělitelně spojený s partou, v níž se jako herec „zrodil“. Když v roce 1957 (jako čtyřiadvacetiletý po úspěchu ve filmu Alfréda Radoka Dědeček automobil) přišel do Národního divadla, seznámil se tam s tehdejším š ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Zachraňování Evropy

Ivan Hoffman.

Není třeba zachraňovat Evropu, nýbrž Evropany.

Na světě je další manifest, jak zachránit Evropu před populismem. Třicítka osobností včetně několika vyhlášených spisovatelů se podepsala pod text francouzského boháče-filozofa (někteří by upřesnili „krvežíznivého narcise“) Bernarda-Henri Léviho, kt ... více »

Komentář Domov

Je snadné milovat sýkoru modřinku

Drobné ptactvo bývá často k pomilování (na snímku rehek domácí). Foto Tomáš Koloc

Přiznejme si už, že přírodní ekosystémy jsou natolik složité, že se do nich nevyplácí zasahovat.

Sýkora modřinka sežere za zimu spousta slunečnice a dalších pochutin, které jí lidé kupují ze svého a nabízejí v krmítku. Je snadné ji milovat, když je tak krásná, píše se o ní, že je i užitečná. Žere jen to, co jí dáme do krmítka. Nesnaží se nám uk ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Družstvo rozhledny na Petříně v Praze

Petřínská rozhledna - výtah ze stanov družstva. Repro archiv autorky

Petřínská rozhledna patří k atraktivním pamětihodnostem Prahy. Pro družstevní historii je velmi zajímavým faktem, že stavbu rozhledny i vybudování lanové dráhy na Petřín realizovalo družstvo – Družstvo rozhledny na Petříně. Připomeňme si tedy základní údaje o činnosti tohoto družstva.

U zrodu rozhledny stáli v roce 1890 členové Klubu českých turistů, které při návštěvě Paříže inspirovala Eiffelova věž. Zmiňme alespoň dva z nich: pány dr. Viléma Kurze a architekta Vratislava Pacovského. Realizaci jejich plánu napomohla i skutečno ... více »

Poezie Kultura

Hlouposti

Charles Dana Gibson: Žena, věčná otázka. Repro Artstack

Milostná báseň Arthura Cravana (vlastním jménem Fabian Avenarius Lloyd), souputníka dadaistů, synovce Oscara Wildea, břitkého publicisty, boxerského přeborníka a dobrodruha, který zmizel kolem roku 1918 v revolučním Mexiku.

Tvé vlasy řeka jsou, já strážce povodí. Zajaty hřebenem, zaplaví estakádu a nářkem peřejí se valí v divém pádu na tvrdý kámen skal, jimž bok tvůj vévodí. Jak míšek muškátu, ambry a rozmarýnu tvé čelo svěžestí orosí arkády temnější nežli noc, jež str ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Slávie

Kivi hnědý (Apteryx mantelii). Foto Wikimedia Commons

Zimní měsíce jsou mimo jiné také sezónou kavárenských povalečů. O pražských kavárnách bylo již napsáno hodně obdivného i pohrdavého, ale vystihnout jejich ducha je dáno asi jen básníkovi – viz lyrické postřehy Vladimíra Holana z kavárny nejproslulejší.

Má kožená sedadla a září temně. Sem chodí dopoledne elegantní modláři a studenti, kteří nestudují. Oživuje odpoledne a večer. Je tu vzdušné počasí – mohlo by se říci, i když lidé plují v oblacích cigaretového dýmu. Teplé vlny zvolna tančí a zábavný ... více »

Fejeton Kultura

Jak jsem unikl pokušení

Foto Tomáš Koloc

Napínavý fejeton

Zkoušku jsem měl u Salvátora, toho u Karlova mostu, a tak jsem se hnal Karlovkou, nacpanou pokřikujícími turisty, prohlížejícími krámky s typickými českými produkty, vyrobenými v Číně. „Sakra, nemám tužku,“ zaklel jsem v představě, jak si na mně dir ... více »