Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo pondělí 14. 1. 2019

Téma Zahraničí

Stát se provinil neplněním povinnosti chránit životní prostředí a zdraví a bezpečí lidí

Galský kohout. Foto Tomáš Koloc

Oč jde ve francouzské environmentální petici, kterou podepsaly už více než dva miliony lidí.

Iniciativa čtyř francouzských nevládních organizací (Naše vztahy ke všem, Nadace pro přírodu a člověka, Greenpeace France a Oxfam France) „Klima: konec nečinnosti, požadujeme spravedlnost“ se stala nejmasovější environmentální peticí v dějinách Fran ... více »

Téma Zahraničí,Politika,Ekonomika

Aby ze státu nezbyli jen policajti s obušky

Foto Tomáš Koloc

O jedné méně viditelné příčině současných francouzských protestů.

V jedné z mnoha reportáží o protestech „žlutých vest“ proti Macronově politice zaznělo nadčasové varování. Mnoha Francouzům přestalo být jasné, proč vlastně platí daně. Z jejich života totiž pomalu a postupně „zmizel stát“. Ne, že by se snad vypařil ... více »

Komentář Domov

Mobilní pozdvižení

Ivan Hoffman. Foto archiv

Jakou národnost má telefon?

Označení čínských mobilů za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku přirozeně vyvolalo všeobecné pozdvižení. Experti na kybernetickou bezpečnost potvrdili temné podezření, že Číňané jsou v mobilech nejlepší. A bude hůř, protože se Čína stává místo ... více »

Společnost a politika Domov,Věda

Nula v Brně

Brněnské kolo. Foto Tomáš Koloc

Město Brno se jako první město v ČR rozhodlo pro nulovou toleranci glyfosátu v oblasti působnosti samosprávy. Glyfosát je účinná látka (nechvalně) známého přípravku Roundup vyvinutého firmou Monsanto.

Chemická látka glyfosát je obsažena v přípravcích na odstraňování plevele. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (odborná složka Světové zdravotnické organizace WHO) ji ve své zprávě z roku 2015 označila za „pravděpodobně karcinogenní pro člověka ... více »

Kultura a umění Věda,Kultura

Přechody přes neviditelné hranice

Foto Jiří Plocek

Rituály tvoří neviditelnou vnitřní strukturu lidského života. Jejich absence (či ztráta povědomí o nich) činí psychický svět člověka rozmazanějším a nezacíleným. V této souvislosti přinášíme upozornění na klasické dílo francouzského antropologa Arnolda van Gennepa (1873–1957) Přechodové rituály z roku 1909, které vyšlo v novém vydání v nakladatelství Portál v roce 2018.

Píšu tuto stručnou úvahu o novém vydání klasické práce o rituálech v době, kdy sám zažívám rituální praxi par excellence: Křtíme syna mé dcery. Tato skutečnost, jejíž vážnost i působivost v našem příbuzenském a spřáteleném kruhu zakouším, je doklade ... více »

Kultura a umění Kultura

Big Little Big Horn

Martin Skalický, 2018

Jsme obklopeni imitacemi, odkazy a citacemi. O tom, že závisí na naší otevřenosti a současně kritičnosti, jestli tuto situaci provází vzrušující klíčení nebo sklíčenost, mluví také výstava dvou umělců klasických médií, malíře a sochaře, která bude zahájena dvacátého čtvrtého ledna v pražské Nové galerii.

Místo toho, aby bylo výtvarné umění prostě vizuálně krásné, neustále k něčemu odkazuje. Divákovi už na to dávno nestačí přirozená výbava kolektivním nevědomím ani slovník symbolů. Jednou jsou to obtíže migrace přes Středozemní moře, jindy konkrétní ... více »

Poezie Kultura

Z polí se to temně kouří...

Karel Purkyně: Před bouří - Oblaka (1866)

Jedna z „českých písní“ Viktora Dyka.

Z polí se to temně kouří. Mlhou stromy ověšeny. — Cesta, kterou nikdo nejde v roztesknělé rovině. Zpíváme si, hvízdáme si. Smějeme se, vzkřikneme si. Snad se ona stará hrůza na chvíli přec zaplaší… A to nebe na nás padá. A to nebe hrozí, hrozí. A pl ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Nejnovější idea lidstva

Louis Le Breton: Mamon (1863)

Fejeton Jana Nerudy z roku 1872 jako svědectví o době, kdy se rodila česká finanční aristokracie – i jako příležitost k zamyšlení, oč jsme dnes, po půldruhém století, moudřejší.

Před desíti lety ptali jsme se: Již mělo lidstvo tolik idejí, ideu náboženství, svobody, národností, jakou bude mít asi poté? A již nyní máme odpověď: ideu peněz! Není nová, ale kupodivu rychle dozrála k nadvládě nad ostatní. Vlastně jsme se měli te ... více »

Fejeton Kultura

O psech a lidech v brněnských Žabovřeskách

Foto Tomáš Koloc

Fejeton - proč koš nechrání lidi, ale psy.

Máme vodicího psa. Jmenuje se Bols. Je to kříženec labradorského retrívra a vlčáka a je v důchodu. Po svém 10. roce už měl těžké služby dost, a tak jeho předchozí slepá paní dostala psa nového. Bolse nám dovezla paní Dvořáková ze Školy pro výcvik vo ... více »