Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 18. 2. 2019

Téma Domov,Kultura,Osobnosti

Stanislav Milota: Nikdy jsem neměl rudé trenky, ale srdce mi tluče nalevo

Stanislav Milota před místem vzniku svého veledíla Spalovač mrtvol: pardubickým krematoriem. Foto archiv

Osobní vzpomínka a rozhovor. Za kameramanem Spalovače mrtvol, chartistou, největším přítelem a největším odpůrcem prezidentské kandidatury Václava Havla a rovným chlapem Stanislavem Milotou (1933–2019).

17. listopadu 2011, na 85. narozeniny paní Chramostové, jsme se s Janem Šabatou (který nám jako jejich spoluchartista tuhle audienci vyjednal) a Jiřím Plockem (který mi ji s Jenem zprostředkoval, vezl nás a taky se se mnou manželů dychtivě ptal) vyp ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Věda

EU a ochrana přírody

Foto archiv

Evropské instituce versus národní státy - trochu jiný úhel pohledu.

Bývá zvykem si sem tam kopnout do EU, jak nás omezuje a co nám zase „oni“ vymysleli. V životním prostředí a ochraně přírody jsou ale evropské instituce k nezaplacení, protože státy střední a východní Evropy (kam bohužel stále vlastní vinou spadáme ... více »

Kultura a umění Kultura

Cestou za Moravskými hlasy

Děti z Bánova, foto Jiří Plocek.

Na první půli roku 2019 je plánována příprava a vydání pokračování Moravských hlasů. Na prvním CD v roce 2017 se na nahrávkách zpěvů bez instrumentálního doprovodu sešlo kolem 120 zpěváků z jižní Moravy. Sbory, menší sestavy, jednotlivci. Druhé CD bude podobně mapovat tentokrát východní Moravu, především pak moravskoslovenské pomezí.

V roce 2017 jsem si předsevzal, že se pokusím zachytit fenomén moravské zpěvnosti, tedy především té z oblasti jihovýchodní Moravy. Tam žije tradiční kultura s velkou intenzitou, čehož symbolickým dokladem jsou velké folklorní slavnosti s desetitisí ... více »

Kultura a umění Kultura

Voní, jako když ti hoří vlasy

L. Glisníková a T. Nikulina: Interiér. Foto archiv autorek

Jak vypadá váš noční stolek, co na něm může být položeno, který katalog jste použili pro výběr dekoru kolem klozetu? A v kterém katalogu je to, co si myslíte, že jste nerealizovali podle žádného katalogu? Mladá umělecká dvojice, Lenka Glisníková a Tania Nikulina vystavuje v brněnském OFF/FORMATu.

Dopřejte si voňavé nicnedělání! Nečekejte s dárky na Ježíška, a odměňte se po skončení velkého vánočního úklidu sama! Napusťte si až po okraj horkou vanu a blízko ní dejte několik vonných svíček. Uvolnění těla i duše je pak zaručené! Ti, kteří si ne ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Popmusic z Vittuly

Krajina v severním Švédsku. Foto Wikimedia Commons

Ukázka z románu švédskofinského spisovatele Mikaela Niemiho (*1959) o tom, jaké to je vyrůstat na periferii civilizace.

My z Pajaly jsme byli na chvostu, to se ukázalo hned na začátku. V atlase byl na prvním místě nejjižnější švédský kraj Skåne, zobrazený ve zvlášť velkém měřítku a doslova posetý červenými čárkami, které označovaly silnice, a černými tečkami označují ... více »

Poezie Kultura

Hry na cizím hřišti

Obrázek nebo fotografie#24481

Švýcarský básník Rolf Hörler varuje: "neměli bychom počítat s potleskem"

Je důležité, abychom nic nedali na potlesk, neboť všechny hry, které hrajeme, jsou hry na cizím hřišti. Ať je náš útok či obrana sebelepší - neměli bychom počítat s potleskem. Musíme hrát svou hru, ... více »

Fejeton Kultura

Valentýn

Foto Tomáš Koloc

Fejeton o Valentýnovi, Herbertovi, Sárince, Mařeně a Láďovi.

Dvojhaiku smutku a pohlazení Před krámem vyje jezevčík myslí že na něj zapomněli (hladím ho malý kluk vedle dřepne a taky hladí pejska) Chodím nakupovat do „Herberta“ (z něhož jsem už zde jednu  fejetonovou příhodu  zveřejnil) u nás v Lipkách, a i k ... více »