Čtrnáctideník Kulturní noviny

18. číslo pondělí 29. 4. 2019

Téma Domov,Věda

Občanská věda vás volá: Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur).

Česká společnost ornitologická nabízí pro laické milovníky ptactva nejen vycházky k vítání ptačího zpěvu, ale i sledování hrdličky divoké.

Tažní ptáci už se postupně vracejí, což si můžete ověřit například na tradičních vycházkách  Vítání ptačího zpěvu , které pořádá Česká společnost ornitologická (ČSO). Probíhají nejen o víkendech až do 26. května po celé republice. Můžete si vybrat m ... více »

Komentář Domov

Svátek nesvátek práce nepráce

Jarní příroda odrážející se na rudém autě. Foto Tomáš Koloc.

Co a proč slavíme 1. května?

Ti sečtělejší si možná vzpomenou, že první máj se stal Svátkem práce na počest masakru na náměstí Haymarket v Chicagu. Méně už se ví o tom, že hlavní příčinou tehdejších bouří bylo uzákonění osmihodinové pracovní doby, k němuž mělo dojít 1. května 1 ... více »

Společnost a politika Domov,Ekonomika

Sklářské družstvo Rudihuť v Polevsku

Nedatované foto pracovníků Rudihuti. Foto archiv autorky

Důkazem toho, jak pestrou paletu činností tvořilo v minulosti družstevní podnikání, je i existence sklářského družstva v Polevsku.

Polevsko (původní název Blottendorf) je starou sklářskou obcí, nacházející se severozápadně od Nového Boru na úpatí Lužických hor. Sklo se zde vyrábělo i zpracovávalo od 80. let 17. století. S historií družstva můžeme s nadsázkou začít v roce 1907, ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Co všechno se změní, když z jeviště odejde tichý herec

Jaroslav Kepka. Foto archiv.

Úvaha inspirovaná skonem herce Jaroslava Kepky (14. 8. 1935 – 24. 4. 2019)

Herci malých rolí to nemají lehké. Díky tomu, že hrají v každém druhém českém filmu, je zná od vidění skoro každý, ale jejich jméno nezná skoro nikdo. (Rekordmanem v tomto směru byl „neznámý“ herec z Činoherního klubu a dvou set českých filmů Václav ... více »

Kultura a umění Kultura

Ne přijít – projít! (Ohlédnutí za výstavou DEFLECTION.)

Pavel Korbička_DEFLECTION_pohled do instalace

Ne vidět, ale zažít. Ne zhlédnout, ale prožít. Je jistě krásné umělecké dílo pozorovat – ale ještě krásnější je do něj vstoupit. To bylo podmínkou letošní jarní výstavy DEFLECTION Pavla Korbičky v Domě umění města Brna.

Brněnská galerie je pro tento typ imerzních instalačních projektů jedinečnou institucí. Má nejen ideální architektonické dispozice pro práci se světlem při variování prostoru. Má rovněž profesionální kurátorský a instalační tým a minimálně jednou ro ... více »

Poezie Kultura

Dubnový zpěv

Busta Anny de Noailles od Jamese Viberta ve švýcarském městě Vevey. Foto Wikimedia Commons

Báseň Anny de Noailles.

Po celou noc déšť padal tiše na louky, vesnice i sad. Přijď v hluboký les poslouchat, jak temná zeleň hořce dýše. Den procitnuvší v úsvitu je tvoje srdce zasmušilé. Záhy uvadnou květy bílé sladce vonících šeříků. Do duše náhle soucit čistý ta ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Couéism

Émile Coué na snímku neznámého autora

Francouzský lékař Émile Coué (1857–1926) založil svoji metodu na pozitivním myšlení – hlavní terapií bylo opakování mantry „Den od dne se cítím lépe a lépe“. V zásadě jistě dobrá myšlenka, ale její dogmatické uplatňování může dopadnout špatně, jak dokazuje následující příběh z praxe, zaznamenaný Alarichem.

Neurolog a majitel sanatoria pro léčení podle zásad couéismu přišel ráno do svého ústavu a ptal se vrchní sestry, jak se daří jednomu z jeho vzácných pacientů. „Špatně, pane doktore,“ prohlásila sestra. Lékař se zamračil: „Bože, sestro,“ povídá, „vy ... více »

Fejeton Kultura

Sic!

Co by zůstalo v novinách, kdybychom odstranili všechny nesmysly?

Politik je prý člověk, který má víc ženských hormonů, než je zapotřebí.

Můžu-li fejetonisticky předčasně zobecnit – už TGM tvrdil, že jedna z největších našich mentálních chyb je předčasné zobecňování –, pak plazení se lidu před dvěma společenskými „komoditami“: herectvem (+zpěváctvem) a politiky je jeho vlastností z ne ... více »