Čtrnáctideník Kulturní noviny

2. číslo pondělí 7. 1. 2019

Téma Domov,Věda

O kůrovcích a lidech

Lýkožrout smrkový. Repro Meyers Konversations-Lexikon 1888

Současná kůrovcová kalamita je logickým důsledkem dosavadních metod lesního hospodaření.

V č. 49/2018 Kulturních novin vyšel  článek  Jiřího Plocka Lesy v ohrožení: ziskuchtivost je smrtící pro nás všechny, potřebujeme změnit kulturu hospodaření . Ten přehledným způsobem analyzuje krizi statní organizace Lesy ČR a zároveň kůrovcovou ka ... více »

Téma Domov

Už nejde jen o kůrovcovou kalamitu, nýbrž o zachování podstaty lesa a jeho funkce

Rekreační funkce lesa - naučná stezka

Veřejnost si musí uvědomit, že lesy jsou vedle produkce kyslíku klimatizací naší krajiny a vůbec planety. 

Příští rok hrozí pro lesnicko-dřevařský sektor něčím jako apokalypsou. Vyplňují se ty nejčernější scénáře predikovanými nezávislými organizacemi, fakultami univerzit a výzkumných organizací. Bohužel na ně úřady v Praze, jednotlivé kraje a řada vlast ... více »

Společnost a politika Domov

Pokoutní příprava plánu v oblasti energetiky a klimatu

komin

Veřejné konzultace během vánočního období jsou zlozvyk. Ale ještě máme poslední možnost připomínkovat návrh národního energeticko-klimatického plánu České republiky.

Vždycky, když se blíží závěr roku a s nimi vánoční a novoroční volna, zbystřím a očekávám, jaký projekt či vládní koncepci předloží čeští úředníci občanům, aby co nejvíce unikla pozornosti. A když už neunikne, tak aby nebylo moc času, chutí a něk ... více »

Kultura a umění Kultura

Patafyzické dada dneška, v jehož rámci se pohybují více méně šílené figury

Obrázek nebo fotografie#24170

Divadelní soubor VERDIS s principálem Mojmírem Vlašínem připravuje na sobotu 23. února 2019 (další) unikátní představení.

Divadelní soubor VERDIS s principálem Mojmírem Vlašínem připravuje na sobotu 23. února 2019 (další) unikátní představení. Právem označujeme za unikátní představení, které je zároveň premiérou a derniérou, jak je ostatně „u Vlašínů“ zvykem. Tedy až n ... více »

Kultura a umění Kultura

Okno na stole

Bez názvu, 2017, pastelky na papíře.

Okno na stole je prostor otevřený do prostoru jiného. Je to cyklus nejnovějších obrazů Štěpána Vrbického, absolventa ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU, který se před jedenácti lety odstěhoval na samotu na Vysočině.

Když jsem předloni psal o své návštěvě u Štěpána a Jitky na samotě nad Roženeckými Pasekami, a popisoval jejich nový, na půdě budovaný ateliér, ocitoval jsem v závěru Štěpánovu významotvornou otázku: „(…) ateliér to třeba bude pěknej, ale já jsem vž ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Encyklopedie krásy

Obálka knihy

Osudy podnikatele a vydavatele Bohuslava Kiliana jako příspěvek do debaty o první republice.

Doktor práv Bohuslav Kilian (1892–1942) je obecně známý hlavně tím, že měl mladší sestru Maryšku, krasavici inteligentní, jak ji ve svých knihách charakterizoval její syn Bohumil Hrabal, známý v rodných Židenicích jako „Kiliánů Bohóšek“. Neméně pozo ... více »

Poezie Kultura

Například zima

Tel Aviv. Foto Wikimedia Commons

Báseň izraelského autora Meira Wieseltiera o zimě v Tel Avivu.

Zima, která vzbouzí město, nenese s sebou spadlé listí. Žluté světlo v oknech. Vítr se žene Dizengoffovou ulicí, vedle dívky kráčející s láskou mezi nohama, už dvě hodiny s láskou mezi nohama. Maminka říkávala: Nosila jsem tě pod srdcem devět měsíců ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Svět je malý

Obrázek nebo fotografie#24120

Anglický prozaik a literární teoretik David Lodge (nar. 1935) již v sedmdesátých letech ironizoval počínající proměnu akademického bádání v nekonečný seriál samoúčelných konferencí.

vvvvvžžžžžžžžžíííííííÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ! Pro někoho není žádný zvuk na světě tak vzrušující jako stále vyšší kvílení tří nebo čtyř tryskových motorů, které slyšíme, když se s námi letadlo na konci startovací dráhy otočí a zadržováno už jen brzdami p ... více »

Fejeton Kultura

Verdikt Výboru pro volbu největšího Slováka v českých dějinách

Plakát k filmu Božská Emma, v němž 26. zvolenou největší Češku hrála Slovenka Božidara Turzonovová

Jak jsem na webu nevědomky spustil jedinou plně demokratickou volbu nejvyššího.

V roce 2005 v televizní anketě Největší Čech drtivě zvítězil Jára Cimrman, ale organizátoři ho na poslední chvíli vyřadili ve prospěch druhého Karla IV. ( Ututlat  hlavní výsledek všelidového hlasování, jednoho z posledních fenoménů, díky němuž si t ... více »