Kultura a umění Kultura

Patafyzické dada dneška, v jehož rámci se pohybují více méně šílené figury

Obrázek nebo fotografie#24170

Divadelní soubor VERDIS s principálem Mojmírem Vlašínem připravuje na sobotu 23. února 2019 (další) unikátní představení.

Právem označujeme za unikátní představení, které je zároveň premiérou a derniérou, jak je ostatně „u Vlašínů“ zvykem. Tedy až na vcelku výjimečné případy obnovených premiér (a zároveň derniér, samozřejmě). O fenoménu VERDIS, dříve A.I.D.S., už jsme přinesli „zápisky" z klávesnice teatrologa Vladimíra Justa – z nich jsme si vypůjčili i titulek tohoto oznámení.

Nuže, blíží se další unikát, tentokrát s názvem Díra aneb Inspektor Colleno to nevzdává. Detektivní drama ze zásahu inspekce životního prostředí napsali Josef Ferenc a Mojmír Vlašín, představení produkuje Sedmá generace a podporuje Nadace Veronica. Koná se v sobotu 23. února 2019 v brněnském Divadle Husa na provázku, Zelný trh 9. Začátek představení v 19:00 a po představení následuje jako obvykle aukce a další atraktivní program.

Výtěžek aukce, která proběhne běžnou, holandskou i tzv. moravskou dražbou, bude využit na bohulibé aktivity Nadace Veronica (konkrétní určení se dozvíme na místě). Zmíněný program zahrnuje tradiční (ž)raut, vystoupení cimbálovky Veronica apod. Vstupenky (cena 400 Kč na celý večer) jsou v prodeji v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno, a po domluvě v redakci časopisu Sedmá generace, Údolní 33.

Drama – také jako obvykle – čerpá ze skutečných událostí a výroků a ani podobnost některých postav žijícími lidmi není jen náhodná: v malé vesničce nedaleko Brna je vytěžený lom částečně zatopený vodou. Avšak na využití onoho území mají obyvatelé této vísky různé a často protichůdné názory. Na základě četných oznámení o přestupcích v oblasti ochrany přírody přijíždí do obce zástupce České inspekce životního prostředí, známý inspektor Colleno, aby provedl šetření na místě samém. Situace se zamotává do té míry, že sám inspektor nestíhá rozdávat pokuty. V rozhodující chvíli se ukáže, že tajemný účastník šetření má v ruce trumfy, o kterých nikdo neví. Spletenec vyřeší až deus ex machina, tak jako v antickém dramatu.

Jak postřehl profesor Just, VERDIS má daleko k pouhé ekologické agitce a téma ochranářství je spíš ironizováno než deklarováno. Srdečně zveme naše čtenáře za zážitkem kulturním, občanským i společenským.