Čtrnáctideník Kulturní noviny

16. číslo pondělí 15. 4. 2019

Téma Kultura

Naštěstí už dnes spisovatelé neexistují

Martin Benka: Cez rozvodnenú rieku

Současná slovenská literatura je v českých zemích stále poněkud přehlížena – přitom se z ní můžeme dozvědět leccos zajímavého nejen o Slovensku, ale i o nás samých.

Egon Hostovský píše ve svém románu Úkryt: „Napadlo mě, že většina knih mladších autorů, které jsem v poslední době četl, znavuje smysly temnosvitnou šedí, obestírající hrdiny i jejich osudy. Jako by život měl co nevidět skončit a jako by dobrodruzi, ... více »

Komentář Domov,Věda

Zmije a Jára Cimrman

Foto archiv.

Méně známá epizoda ze života českého polyhistora.

 

Cimrman zmije obdivoval. Dokladem toho je, že tak nazýval samotnou Rakousko-Uherskou císařovnu, které ostatní občané monarchie hanlivě říkali Sisi. O kladném vztahu Cimrmana ke zmijím svědčí i scénka ze hry Němý Bobeš, kde se popisuje, jak jde hajný ... více »

Kultura a umění Kultura

Nebetyčná dávka optimismu

Jan Turner, Péče o pahýl, pohled do instalace výstavy. Foto: Markéta Lisá

„Umělec opravuje pahýl neboli to, co je potlačeno, ale ne z bezvadného správňáctví, v kterém se mnohdy snažíme zachránit sami před vlastním pahýlem, ale prostě proto, že je už vážně čas se na to konečně mrknout.“ Jan Turner se dlouhodobě kriticky zabývá vztahem člověka a krajiny, aktuální výstava není výjimkou.

  V Galerii 35m2 najdeme několik starých úlomků dřeva z lesa pečlivě omatlaných lepidlem, některá úplně celá, jiná jen v určitých místech. Dva z pahýlů jsou vztyčeny, jeden je pojednán plastem pouze místy, druhý je naopak zcela zalitý v poloprůhledn ... více »

Kultura a umění Kultura

Týden výtvarné kultury - Brno Art Week

Foto archiv BAW

V týdnu po Velikonocích se v Brně uskuteční již desátý ročník festivalu umění, letos nově nazvaný Brno Art Week (BAW). Co můžeme vyčíst z nového názvu? Proč a jakým způsobem se snaží vymezit proti minulým devíti letům Týdne výtvarné kultury?

Festival Týden výtvarné kultury vznikl z iniciativy profesora Radka Horáčka, vedoucího Katedry výtvarné výchovy PdF MU v Brně. Jeho ambicí je spojit instituce národního i lokálního významu, jednotlivce i skupiny do formátu oscilujícího mezi festival ... více »

Poezie Kultura

V zákopech

Srbští vojáci za druhé balkánské války. Foto Wikimedia Commons

Balkánská válka – myšlena ta z let 1912–1913 – pohledem básníka Ivana Vazova.

Už je po krvavé řeži, soumrak padá, tichne zem. V zákopu dva padlí leží, srbský voják s Bulharem. Navzájem se postřelili, dobíjeli bodáky, a teď hasnou, s krví síly opouštějí vojáky. Srb se ozve: „Kamaráde, my se přece známe, ne? Já jsem Jov ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Jak potrestat bosorky?

Bosorka z fašankového průvodu v Kopanicích. Foto Tomáš Koloc.

Trocha velikonočního čarování z rázovitého regionu Kopanic.

Když bosorka (čarodějnica) škodila dobytku, měla se před východem slunka natrhat na devíti mezách mateřídúška, vyvařit v novém hrnci a přimíchávat túto čajku dobytku do nápoja. Vyvařená mateřídúška sa měla zakutat do ohnišťa a celé to pchat špičatým ... více »

Fejeton Kultura

Tatíček

Foto Josef Jindřich Šechtl

Jak vítat vzácnou návštěvu.

Už od května visela ve Zlíně na kdejakém rohu Vyhláška ( Vyvěšeno dne 27. května 1928. Sejmuto dne 20. července 1928. ), že do Zlína 24. června 1928 v 15 hodin přijede tatíček Masaryk. Nechť tedy všichni občané dají si do pořádku své příbytky, co dř ... více »