Společnost a politika Politika

Přišel mi zásadní dopis

Obrázek nebo fotografie#24439

Povšiml jsem si nedávno, že Manifest Žlutých vest u nás zveřejnilo pouze několik nezávislých webů. Vidím v tom mainstreamovou absenci profesionality, servilní manipulaci a klasickou novinářskou zbabělost. Napsal jsem proto do Deníku fejeton „Nemoderní vesta“, kde jsem ty výtečné provokativní nápady prodal v rámci zamyšlení, proč vlastně vozím v autě vestu oranžovou, nikoli žlutou, jež coby „outdoorový doplněk sebevědomého příslušníka střední třídy přichází z Francie, která tradičně diktuje módní i revoluční trendy“.

Kdo kritizuje propagandisty, riskuje, že se stane jedním z nich, jakýmsi propagandistou naruby. Proto jsem svou úvahu zakončil předsevzetím, že až tady dojde k politickému a mediálnímu převlékání kabátů a ve žlutých vestách se budou předvádět jejich dnešní kritici, ponechám si manifestačně vestu oranžovou. Po několika dnech jsem v e-mailové poště našel tento dopis:

Zdravím Vás – a mám věcnou připomínku k barvě výstraž. vest. Žlutá reflexní barva je výrazně viditelnější proti oranžové v kouři nebo v mlze. Za „starého dobrého režimu“ jsem pracoval jako velitel Obv. báňské záchr. stanice na Rosických uhel. dolech – kde byly několikrát ročně 1 až 2 denní zásahy záchranářů v dole – v kouři. Viditelnost tam byla mnohdy méně než 1 metr (i 20 cm…). Pro lepší viditelnost ruč. nářadí pro práci na důlních hrázích pro uzavření požářiště jsme namíchali světle oranžovou barvu a natřeli jí ruční nářadí (sekyry, pily, sbíječky, lopaty aj.). Protože nám tato oranžová barva nestačila, na zbylé nářadí jsme namíchali citr. žlutou. Při prvním zásahu v kouřích s tímto nářadím to bylo kvitováno záchranáři – a došlo ke zjištění, že barvené nářadí je vidět v kouři lépe – nebarvené 0,3 m, oranžové cca 1 m a žluté až 3 m! Přes HBZS Ostrava jsme tento poznatek tlumočili firmě Draeger, od níž jsme používali ochranné kyslíkové prac. přístroje BG-174 (SRN – v 80. letech svět. špička) – s reflexními pruhy oranžové barvy. Velmi nás překvapilo, že následující rok firma Draeger vystavovala na veletrzích a měla v katalogu reflexní pruhy citron. žluté (navíc lemované stříbrnými proužky) – asi si to ověřili a reflexní označení vylepšili… Proto do svých aut pořizuji pouze žluté refl. vesty – ač mám doma min. 2 nevybalené oranžové (zbylé po předch. majit. vozů). „Prohnilý západ“ na tento poznatek asi přišel brzy (proto ve Francii jsou výstražné vesty asi jen žluté…). Proto Vám doporučuji si pořídit do auta výstr. vestu žlutou (alespoň pro řidiče) – máte několikanásobně větší šanci, že Vás někdo nesrazí při výstupu z auta v mlze… Při aroganci mnoha českých řidičů jezdících ve viditelnosti 30–50 m v mlze i více než 100 km/h. je to o to naléhavější…

Po přečtení těchto řádků jsem svůj záměr držet se oranžové vesty přehodnotil. Jde o život. Pokud víme, že žlutá vesta je jasná volba, pak ten, kdo ji nemá, anebo ji dokonce kritizuje, je pravděpodobně blbec.