Fejeton Domov,Kultura

Ponožka a sandál, to je ale skandál!

Foto Tomáš Koloc.

Nerozumím módě! Vlastně ani nerozumím tomu, proč už se neříká móda, ale trendy. Nebo se ani neříká trendy, ale in? A jak to, že aut-door je in. Nemusím všemu rozumět a vlastně by mě to ani nezajímalo, kdyby…

Některé věci diktované etiketou a módou jsou celkem pochopitelné, logické a snažím se je dodržovat. Například není vhodné mít na oblečení větší vrstvu bláta, než se tam udrží, protože to potom opadává na místech k tomu neurčených. Je vhodné mít obuv přizpůsobenou charakteru prostředí: do nížin nízkou, do vysokých hor vysokou. Je vhodné v místnosti sundávat čepici: pokud je tam teplo, člověku se zbytečně nezapaří hlava.

Jiné věci jsou ovšem zcela nepochopitelné. Proč musí dámská kabelka vypadat jako splasklé plastové vědro. Proč musí elasťáky vypadat jako džíny? Proč mají některé věci vypadat jako obnošené, i když jsou nové?

Nedávno jsem ale zjistil, že některé věci se mění. A dokonce jsem pojal pozření, že je to pod mým vlivem. Tak například, jeden z módních příkazů zněl: nemíchat zelenou a modrou. Dokonce mi spolužáci říkali: zelená modrá, pro blázna dobrá. Tuto barevnou kombinaci jsem nosil ovšem tak dlouho, a tak vytrvale, až se stala módní, tedy pardon, trendy. Nebo in?

Džíny roztržené na stehně jsem nosil již od páté třídy a dostával jsem pohlavky (to se to ještě mohlo) nejen za to, že jsou roztržené, ale za to, že jsou imperialistické. Dnes, kdo nenosí roztržené džíny, je aut (rozuměj: není trendy a in).

Do městského zastupitelstva v Brně (kde jsem si odseděl pět volebních období nepodmíněně) všichni pánové zastupitelé nosili sako a kravatu. Zřejmě si mysleli, že je to divadlo, což byla do určité míry pravda. Já jsem tam ale chodil nejen sedět, ale i pracovat. Muži ovšem byli v zastupitelstvu módou diskriminováni. Ženy-zastupitelky to měly jednodušší, když na sebe natáhly pytel od brambor, ptali se jich, zda je to čerstvá móda z Paříže. Když jsem tam ale přišel ve svetru pytlovitého střihu, ptali se, kdy si konečně vezmu sako.

Od dětství vytrvale nosím do sandálů ponožky. Vůbec nechápu, proč je to aut. Co může být praktičtějšího, než si ráno vzít sandály na oponožkovanou nohu a později při vyšších teplotách si ponožky sundat. Zatím marně čekám, kdy se to stane trendy. Nechcete se přidat? Až nás budou milióny…