Téma Politika

Piráti v Praze aneb úklidová četa v akci

Obrázek nebo fotografie#15443

Čeští Piráti vnášejí do politiky solidnost, pracovitost a hlavně – étos.

Problémem české politiky a vůbec jakéhokoli spravování věcí v tuzemsku je nedostatek étosu. Étos nejsou vzletné myšlenky v programu či vysoké cíle. Étos je způsob, jak se přistupuje k práci, politickou práci nevyjímaje. Mít étos znamená nemyslet jen na sebe, odvádět poctivou práci a mluvit za všech okolností – mezi svými i cizími – stejnou řečí. To znamená mluvit pravdu. Étos vede k důvěryhodnosti, což je parametr, jehož se zvláště v politice zoufale nedostává.

O Pirátské straně jsme psali v Kulturních novinách už před několika lety, když se začala výrazněji projevovat v širším povědomí. S tehdejším předsedou Ivanem Bartošem jsme udělali rozhovor a vzpomínám si, jak mne oslovilo přesvědčení a nasazení, s jakým se do politiky pustil, a celá ta skupina lidí kolem něj (Mikuláš Ferjenčík, Jakub Michálek a další). Od té doby se leccos změnilo, Piráti se dostali například do pražského zastupitelstva (a nejen tam). Dennodenně si brousí svoje politické ostruhy a cizelují svůj program ve střetávání s praxí. O svých výsledcích pravidelně a výstižně informují média a kohokoli, kdo má zájem.

Do naší redakční pošty chodí jejich tiskové zprávy a také různá sdělení. Procházel jsem nedávno jejich „hlášení“ o práci především na pražském magistrátu za poslední dva měsíce a před očima se mi skládaly příběhy a kauzy, které na obyčejného občana vyskakují jen útržkovitě z běžných médií. Jejich význam v celkovém mediálním kolotoči zaniká, ale při bližším ohledání zjistíme, že Piráti jsou neobyčejně důslední ve věcech, které jsou jejich programovými prioritami – například ve snaze o svobodný přístup k informacím, v transparentnosti fungování státu a jeho úřadů, v hospodárnosti fungování. Ve srovnání s Piráty a jejich výstupy je například vlivná pražská ČSSD odstrašujícím příkladem, jak se politika dělat nemá.

Vybral jsem z pirátských zpráv zkrácený report o činnosti za poslední dva měsíce. Je to zajímavé čtení. Defilují v něm zásadní symbolické postavy a situace, které jsou typické pro pokleslou českou politiku, jejíž je zvláště Praha výstavní skříní. Mezi tématy se objevují skandální (ne)projednávání pražských stavebních předpisů, dlouholeté šedé eminence pražské politiky a jejích parazitních struktur, otázky (ne)hospodaření či volného přístupu občanů k informacím. Texty jsou původní, převzaté bez mých dodatků a vysvětlivek. Jsou krácené. V plném znění obsahují vždy i důležité odkazy na podklady.

 

1. září

Za Opencard má být souzený především Pavel Bém

Zastupitelský klub Pirátů má za to, že dokud za Opencard není souzený Pavel Bém, je stíhání bývalých radních hlavního města Prahy, kteří problémy s Opencard po Bémovi zdědili, výsměch běžnému vnímání spravedlnosti. Souzení radní nepochybně ve snaze problémy s Opencard vyřešit pochybili a nepostupovali vždy nejlepším možným způsobem. Podle posledního posudku společnosti Nexia byla cena zakázky pro Haguess několikrát předražená. Dokud ale chodí Pavel Bém k soudu jako svědek, nikoliv jako obžalovaný, působí celá kauza spíše bizarním dojmem. Aby nedošlo k promlčení zločinů spáchaných v kauze Opencard, zpracoval předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek analýzu toho, jak celý systém vznikl a kdo nese odpovědnost za pochybení v začátku kauzy. Tato analýza bude zveřejněna na tiskové konferenci v průběhu září poté, co s ní budou seznámeny orgány města a současně orgány činné v trestním řízení.

 

2. září

Piráti navštívili vrchní státní zastupitelství kvůli kauze Březina

V reakci na zveřejnění výzvy Karlu Březinovi k odstoupení obdržel zastupitelský klub Pirátů materiály od anonymního občana. Nasvědčují tomu, že v rozhovoru soudce Havlína o úplatcích, které mu měl údajně Březina nabídnout a které měl Havlín požadovat, se nejednalo pouze o spekulace. Piráti se seznámili s materiály, které jim předal anonymně whistleblower, doplnili je o další dokumenty a dnes je předali vrchnímu státnímu zastupitelství, celkem jsme předali 38 stran materiálů. (…)

Karel Březina se na jednání kontrolního výboru nedostavil, ačkoliv byl pozván. (…)

 

10. září

Situace v koalici

Piráti nepodpoří odvolání náměstka Matěje Stropnického, naopak podpoří případné odvolání zástupců ČSSD z Rady hlavního města Prahy. Máme za to, že důvodem nízké důvěryhodnosti pražské Rady není náměstek Stropnický, ale pražská ČSSD napojená na struktury, které Praze vládly už v éře Pavla Béma. (…)

 

16. září

Analýza Pirátů: V dozorčích radách pražských firem jsou téměř výhradně politici

V dozorčích radách akciových společností by měli sedět hlavně lidé s odbornými kompetencemi, kteří jsou schopni zodpovědně kontrolovat činnost představenstva a chod společnosti. Bohužel realita je často taková, že dozorčí rady fungují jako politické trafiky. Piráti proto prozkoumali obsazení dozorčích rad 28 obchodních společností, na jejichž obsazení má vliv Rada hl. m. Prahy (ať už přímo či nepřímo). Pouze u 15 % (18) ze 116 členů dozorčích rad se jim nepodařilo najít politické pozadí. Ti ostatní jsou buď samotní zastupitelé hl. m. Prahy, zastupitelé městských částí, kandidáti do voleb či politici působící mimo pražská zastupitelstva.

Nejvíce členů dozorčích rad pochází z hnutí ANO (44), ČSSD (23) a Trojkoalice (18). Alespoň jednoho člena v dozorčí radě má však i TOP 09, ODS či KSČM. Piráti žádného člena v dozorčích radách nemají. Nejvíce zastupitelů hl. m. Prahy v těchto orgánech má hnutí ANO (celkem je jimi obsazeno 20 míst, přičemž někteří zastupitelé sedí v několika dozorčích radách). Je pravděpodobné, že někteří politici jsou dostatečně kompetentní na to, aby mohli svou funkci řádně vykonávat. Nicméně v současnosti se tyto pozice rozdělují čistě na základě politického klíče, tudíž tento stav není vůbec zaručen. (…)

 

21. září

Registr smluv máme, ale zázrak to není

O zákon o registru smluv se vedla tři roky trvající bitva. Řada občanských iniciativ dlouhodobě apelovala na jeho přijetí, a to proto, že se jedná o zákon otevřeně protikorupční. Podle nového návrhu zákona musí být zveřejňovány všechny smlouvy, jejichž plnění překračuje výši 50 tisíc korun.

Během jeho schvalování se však na poslední chvíli povedlo Miroslavu Kalouskovi a několika dalším poslancům bývalé vládnoucí koalice prosadit řadu opatření, která omezí jeho protikorupční efektivitu. Kvůli exministru financí se tak tento zákon nebude vztahovat na Poslaneckou sněmovnu. Zbyněk Stanjura z ODS zase prosadil další pozměňovací návrh, podle něhož ani obce 1. a 2. stupně (většinou obce pod 15 000 obyvatel, kterých je celkem 6 tisíc a žije v nich přes 4 miliony obyvatel) nebudou muset zveřejňovat smlouvy. Díky návrhu poslance Stanjury tak nebude transparentní dohled nad 28,9 miliardami korun. (…)

 

22. září

Praha zbytečně utrácí 17 milionů za produkty Microsoftu, kterých se už dávno měla zbavit

Rada hl. m. Prahy na úterním jednání schválila nákup dvou tisíc licencí ke kancelářskému balíku Microsoft Office 365 na tři roky za více než 17 milionů korun. Nákup licencí obhajuje provázaností produktu Microsoft Office s jinými programy fungujícími na Magistrátu, jako jsou např. prehistorický GINIS (program na účetnictví, rozpočet atd.) či TED (tvorba a evidence dokumentů). Minimálně rok a půl přitom Magistrát používal produkt Microsoftu bez potřebných licencí, tudíž nelegálně. Piráti jsou přesvědčeni, že kdyby Praha v minulosti měla zájem šetřit, mohla dnes fungovat na kancelářském balíku dostupném zdarma, jako je např. LibreOffice či OpenOffice.

Schválené usnesení Rady navíc neobsahuje dohodu mezi Prahou a Microsoftem, že firma nebude město žalovat kvůli dlouhodobému nelegálnímu užívání jejího produktu. Teoreticky by tak mohla nastat situace podobná té s Opencard.

 

23. září

Magistrát před Piráty opět utajuje dokumenty. Má se snad čeho bát?

Nový ředitel odboru územního rozvoje Magistrátu Jan Kábrt odmítl zastupiteli za Piráty Mikuláši Ferjenčíkovi poskytnout seznam podnětů na změnu územního plánu. Rozhodnutí je nezákonné a Piráti ho považují za naprostý výsměch zastupitelům, proto se proti němu odvolali. Není to poprvé, co se před nimi Magistrát snaží utajit informace, zhruba před půl rokem jim např. ředitel majetkového odboru Radek Svoboda odmítl poskytnout informace o nájmech pražských nemovitostí. Piráti s odvoláním u Ministerstva vnitra uspěli. (…)

Kábrt byl jmenován ředitelem odboru územního rozvoje Magistrátu letos v červenci hlasy radních za ANO a ČSSD. Kábrt přitom dříve zastával obdobnou funkci na Praze 11, kde připravoval rozhodnutí, z nichž několik bylo soudem zrušeno pro nezákonnost a za které jsou dnes trestně stíhány desítky zastupitelů městské části. Předsedkyní výběrové komise byla navíc ředitelka Magistrátu Martina Děvěrová, která je podle náměstka primátorky Matěje Stropnického víceméně Kábrtovou tchyní (dcera ředitelčina přítele je Kábrtova manželka). Piráti v současnosti zjišťují, zda alespoň nahlásila svůj střet zájmů.

 

29. září

Dobrý den,

posílám vám analýzu počátků kauzy Opencard, kterou zpracoval Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů, kterou jsme představili dnes v 10:30 na tiskové konferenci v tiskovém středisku pražského magistrátu.

Dále přikládám výzvu Radě, která má posledních osm měsíců na to, aby začala vymáhat škodu po Pavlu Bémovi, Petru Hulínském a dalších radních z této éry, dále po společnosti Haguess a po odsouzených úřednících. Pokud tak stávající Rada neučiní, hrozí, že škodu bude muset časem uhradit sama.

Posílám vám i trestní oznámení na Pavla Béma, Petra Hulínského a další osoby zodpovědné za projekt Opencard, která jsme podali.

Mikuláš Ferjenčík

 

4. října

Zasedání republikového výboru Pirátské strany v Jihlavě boj proti cenzuře internetu, zemědělská politika, krajské volby, uprchlíci

Členové republikového výboru České pirátské strany na zasedání v Jihlavě 3. října diskutovali o aktuálních otázkách souvisejících s politickým vývojem v České republice a situací v Pirátské straně. (…)

Republikový výbor se zabýval i otázkou placení pirátským krajským zastupitelům z příspěvku na mandát, jak je tomu nyní v pražském zastupitelstvu. Málokdo totiž ví, že neuvolnění opoziční zastupitelé za svou práci nepobírají žádné nadstandardní příjmy. Podle Pirátů vyžaduje kvalitní práce zastupitele v každém případě takové nasazení, že o ní nelze uvažovat jako o volnočasové či nadšenecké aktivitě.

„Pokud od neuvolněných opozičních zastupitelů očekáváme kvalitně odvedenou práci, musíme je nějakým způsobem kompenzovat za čas, který tomu na úkor svého civilního zaměstnání obětují. Nechceme, aby se mandátu věnovali pouze v momentech zasedání a hlasovali podle předpřipravených materiálů z výborů. Chceme, aby se své práci pro občany věnovali. Tím se Piráti liší od ostatních politických stran. Současný stav zásadně znevýhodňuje prakticky vždy neuvolněnou opozici proti dobře placeným radním,“ komentoval tento bod Ivan Bartoš, původní navrhovatel příspěvku na mandát neuvolněných zastupitelů vzešlých z komunálních voleb. (…)

 

21. října

Kleslová bere v pražských firmách 360 tisíc korun měsíčně, musí odejít

Piráti zjistili, že předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová bere za funkce členky představenstva Pražské teplárenské, a. s. a předsedkyně dozorčí rady Pražské energetiky, a. s. celkem 360 000 Kč měsíčně. Na obsazování těchto orgánů má vliv Rada hl. m. Prahy. K tomu je Kleslová ještě starostkou městské části Praha 10 (která má 109 tisíc obyvatel). Z již známých informací vyplývá, že si navíc Kleslová opakovaně vydělává statisíce korun za „poradenské služby“ pro státní či polostátní firmy. Piráti považují tento klientelismus za nepřijatelný a ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva navrhnou odvolání Kleslové z funkcí.

„Radmila Kleslová se očividně mnohé naučila od svého bývalého kolegy Hulínského (ČSSD), který si během tří let vydělal v městských firmách 19 milionů. Jeho to vystřelilo do dnešní pozice náměstka ministra školství, uvidíme, kde skončí Kleslová,“ říká zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který údaje o odměnách starostky vyhledal v obchodním rejstříku. (…)

 

23. října

Místo Kleslové se odvolávali radní

Zastupitelstvo se k projednání skandálně vysokých příjmů Radmily Kleslové, předsedkyně pražské organizace ANO, z městských firem nedostalo. Těsně před tím se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

ČSSD, ODS a TOP09 spolu s částí ANO totiž odvolaly Matěje Stropnického z funkce náměstka primátorky. To odstartovalo odvolání dalších členů rady hl. m. Prahy. Zastupitelstvo – i díky hlasům Pirátů – odvolalo z funkce radní pro sport a volný čas Novákovou (ČSSD), radní pro školství Ropkovou (ČSSD) a radního pro majetek Haška (ANO).

„Radní Nováková umístila svého syna do dozorčí rady městské firmy a nebyla schopna to zdůvodnit. Radní Hašek je označován za spojence Radmily Kleslové a paní Kleslovou dosadil do funkcí v městských firmách. Piráti nesouhlasili s odvoláním náměstka Matěje Stropnického. Proto jsme v následujícím hlasování podpořili i odvolání radní Ropkové a náměstka Dolínka (oba ČSSD), který ale nebyl odvolán.

Pravomocně odsouzený podvodník Karel Březina, předseda klubu ČSSD, by již neměl řídit pražskou koalici. Nyní má Rada hlavního města Prahy pouze sedm členů a moc šedých eminencí Radmily Kleslové a Karla Březiny je oslabena. V nadcházejících vyjednáváních budou Piráti usilovat o odstavení této vlivové skupiny od moci v hlavním městě Praze,“ říká Jakub Michálek, předseda zastupitelů za Piráty.

 

27. října

Programové priority v Praze

Vzhledem k aktuálnímu vývoji v zastupitelstvu hl. m. Prahy sepsali zastupitelé za Piráty své priority v pražské politice a postoj k aktuálním velkým tématům Prahy. Požadují mimo jiné lepší zveřejňování smluv a zveřejňování faktur města, konec politických trafik v městských firmách, podání žaloby na Béma za Opencard, otevřené soutěže na IT systémy či návazná opatření na Blanku. Co se týče velkých témat, Piráti například nepodporují stavbu dalších megalomanských tunelů, požadují multiplatformní řešení dopravního odbavení (namísto monopolu Opencard) a souhlasí s navýšením příspěvků městským částem. V případě účasti v koalici Piráti chtějí mít na starosti protikorupční opatření, otevřenost a informatiku.

Seznam priorit najdete zde.

 

27. října

Vnitro dalo za pravdu Pirátům: Kábrt nezákonně utajoval podněty na změnu územního plánu

Piráti vyhráli další spor o informace s Magistrátem. Ten jim rozhodnutím dnes už bývalého ředitele odboru územního rozvoje Jana Kábrta utajil seznam podnětů na změnu územního plánu. Ministerstvo vnitra jasně deklarovalo, že na tyto informace mají nárok nejen zastupitelé, ale i veřejnost. Ze seznamu podnětů lze vyčíst, kdo město žádá o zhodnocení svých pozemků. U zhodnocení pozemků může jít i o miliardy korun.

Zastupitel za Piráty Mikuláš Ferjenčík požádal o seznam podnětů a jejich obsah v září. Právě prostřednictvím podnětů na změnu se mění územní plán města ve prospěch vlastníků pozemků a Piráti podali kvůli podezřelé změně územního plánu trestní oznámení na Karla Březinu, předsedu zastupitelského klubu ČSSD. (…)

 

27. října

Vyjádření k rezignaci Radmily Kleslové

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů říká: „Ve chvíli, kdy se ukázalo, kolik peněz bere Radmila Kleslová z funkcí v městských firmách, do kterých se sama dosadila, bylo jasné, že její politické angažmá poškodilo stranu ANO 2011. Praxe politických trafik v městských firmách musí skončit, konec Kleslové je první krok. Proto Andreji Babišovi posílám i otevřený dopis, aby nezůstalo jen u odvolání Radmily Kleslové. Chceme, aby skončil systém trafik v městských společnostech, teprve potom jsme ochotni s ANO vyjednávat.“