Čtrnáctideník Kulturní noviny

6. číslo pondělí 9. 2. 2015

Téma Vzdělávání

Estetická výchova v českých školách – po vzoru Karlovarského kraje nebo Norska?

Obrázek nebo fotografie#13393

Příkladů dobré praxe v oblasti estetické výchovy či zprostředkování kulturního přehledu u dětí a mládeže není nikdy dost. Jeden takový byl představen na lednovém semináři pořádaném Aliancí ARTEDIEM na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Aliance ARTEDIEM byla ustavena v polovině loňského roku jako skupina lidí z různých kulturních organizací, kteří se snaží provést malou revoluci v českém školství. V jejím čele stojí Ing. Jiří Králík, který již tři roky v Kroměříži úspěšně organizuj ... více »

Společnost a politika Domov

Iniciativa Kulturou proti chátrání: kulturní a sociální centrum místo všudypřítomných obchodních domů

Foto Martina Dobrovolná

O brněnské iniciativě, která chce vrátit život do zanedbané lokality nedaleko městského centra.

V mnoha českých městech se obyvatelé setkávají s rozšiřujícím se fenoménem chátrajících budov, které jsou ponechány na pospas času, pasivitě předchozích majitelů a správců a mnohdy také vleklému rozhodování ze strany úřadů. Opuštěné objekty bývalých ... více »

Komentář Domov

České referendum aneb Odpovězme Schauerovi

Obrázek nebo fotografie#13399

Má naše národní existence vůbec smysl?

V souvislosti s politickým děním v naší zemi, které dobře vystihuje pořekadlo od desíti k pěti, se stále častěji ozývají hlasy, že my Češi si vlastně sami vládnout nedokážeme a že za naší krizí stojí už rozpad Dunajské monarchie, na kterém se podeps ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Exegi monumentum (1. část)

Václav Havel. Autor Zbigniew Kresowaty

Kniha Michaela Žantovského přináší pohled na Václava Havla hned ze dvou úhlů: očima blízkého spolupracovníka a politického souputníka i očima klinického psychologa.

Václav Havel je osobností, která se v debatách o české historii druhé poloviny dvacátého století nedá nijak obejít. A je také jedním z mála důvodů, proč se o nás okolní svět ještě semtam zajímá.  Jeho životaběh připomíná dobrodružný román, zatímco o ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Vladimír Fux: Devět řemesel a desátá láska − čeština

Vladimír Fux - červenec 2014. Foto Jiří Plocek.

Poslední lednovou sobotu nás opustil textař, dramatik, publicista, překladatel a muž mnoha řemesel Vladimír Fux. Legenda spjatá mimo jiné i se slavnou érou Satirického divadla Večerní Brno.

„Ano prosím, sakra!“ ozvalo se ve sluchátku, když jsem vytočil číslo Vladimíra Fuxe, abychom se domluvili na návštěvě. Neznělo to však naštvaně, jak by se mohlo zdát, nýbrž rozšafně a přátelsky. Byla to Fuxova specialita a měla původ v jedné historc ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Rozhlasovým hlasatelem čili novodobým heroldem

Herold hraběte nassavsko-viandenského, 15. století. Repro Wikimedia Commons

Ukázka ze vzpomínkového textu Zmizelý zápisník Vladimíra Fuxe, který vycházel na pokračování v časopise Masarykovy univerzity Universitas v letech 2010–2014. Následující část je z čísel 3 a 4 z roku 2010 (ročník 43).

S příchodem nového roku (devatenáctistého padesátého devátého) se objevila i nová pracovní příležitost: Brněnská stanice vyhlásila konkurz na hlasatele. A jelikož jsem tehdy ještě měl vpředu všechny zuby (jen jeden měl korunku) a díky vzpomínce na s ... více »

Kultura a umění Kultura

Historky afrikánských farmářů

Rodina jihoafrických farmářů.

Půvabná próza z jižní Afriky poloviny minulého století, plná humoru i poezie. V českém překladu dosti kostrbatém.  

Jsem rád, že jsem si prózu Pětilibrová bankovka mohl v češtině přečíst a poznat tak jihoafrického autora jménem Herman Charles Bosman (1905–1951). Ta knížka mne nadchla. Anglicky neumím, a to už mi do konce života zůstane. Nijak toho nelituji. Ač ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Kytice růží

Obrázek nebo fotografie#13403

Povídka Jaroslava Haška ke svatému Valentýnu.

Půl roku stála kytice bílých růží ve váze v pokoji, zvadlá a uschlá, samo sebou se rozumí, že již nevydávala nyní žádnou vůni, která před půl rokem, kdy ji slečna Karla Kalinová přinesla svěží, naplnila celý pokoj, ačkoliv bylo v zimě, vůní léta. „D ... více »

Fejeton Domov

Pláč nad světem, který už není

Obrázek nebo fotografie#13381

Fejeton o tom, kde hledat pomoc.

Včera jsem se dívala na přednášku Pjéra La Šéze o archetypech. V jednom místě, kdy mluvil o pohádce, kde hrdinka prchající před démonem odhazovala hřeben od mámy, a vyrostl les, a šáteček od táty, a udělalo se jezero, které démona zabrzdily – na tom ... více »